Jenis Entiti Perniagaan

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Terdapat beberapa jenis entiti perniagaan, masing-masing direka untuk situasi yang berbeza. Jenis entiti yang dipilih mempunyai kesan yang besar terhadap cukai yang dibayar dan jumlah aset peribadi pelabur yang berisiko. Jenis utama entiti perniagaan adalah seperti berikut, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya.

Perniagaan tunggal

Hak milik tunggal adalah perniagaan yang dimiliki secara langsung oleh satu individu. Ia tidak diperbadankan, sehingga pemilik tunggal berhak atas keseluruhan kekayaan bersih perniagaan, dan secara peribadi bertanggung jawab atas hutangnya. Individu dan perniagaan dianggap sebagai entiti yang sama untuk tujuan cukai.

Kelebihan kepemilikan tunggal adalah mudah untuk mengatur, pemfailan cukai mudah, tidak ada cukai berganda, dan pemiliknya mempunyai kawalan penuh terhadap perniagaan. Kelemahan kepemilikan tunggal adalah bahawa pemilik mempunyai liabiliti yang tidak terhad untuk hutang perniagaan, cukai bekerja sendiri mesti dibayar oleh pemiliknya, dan satu-satunya penyedia ekuiti kepada perniagaan adalah pemilik tunggal.

Secara ringkasnya, liabiliti tanpa had yang dikenakan oleh pemilik tunggal biasanya dianggap melebihi semua aspek lain dari bentuk pemilikan ini. Kemampuannya untuk mengelakkan cukai berganda dapat ditandingi oleh syarikat S (seperti yang dijelaskan kemudian), tetapi syarikat S juga membuat pemiliknya tidak bertanggung jawab secara peribadi atas kewajiban perniagaan.

Perkongsian

Perkongsian adalah bentuk organisasi perniagaan di mana pemilik mempunyai tanggungjawab peribadi tanpa had untuk tindakan perniagaan, walaupun masalah ini dapat dikurangkan melalui penggunaan perkongsian liabiliti terhad. Pemilik perkongsian telah melaburkan dana dan masa mereka sendiri dalam organisasi, dan berkongsi secara proporsional dalam setiap keuntungan yang diperolehnya. Mungkin ada rakan kongsi yang terhad dalam perniagaan, yang menyumbang dana tetapi tidak mengambil bahagian dalam operasi sehari-hari. Rakan kongsi terhad hanya bertanggungjawab untuk jumlah dana yang dilaburkannya dalam entiti; setelah dana tersebut dilunaskan, rakan kongsi terhad tidak mempunyai tanggungjawab tambahan berhubung dengan aktiviti perkongsian tersebut. Sekiranya terdapat rakan kongsi yang terhad, mesti ada juga rakan kongsi am yang dilantik yang merupakan pengurus perniagaan yang aktif; individu ini pada dasarnya mempunyai liabiliti yang sama dengan pemilik tunggal.

Perkongsian tidak membayar cukai pendapatan. Sebaliknya, rakan kongsi melaporkan bahagian keuntungan perkongsian mereka pada penyata cukai pendapatan peribadi mereka. Oleh kerana rakan kongsi mesti membayar cukai pendapatan atas bahagian pendapatan perkongsian mereka, mereka biasanya memerlukan sebilangan wang tunai dari perkongsian tersebut untuk membayar cukai mereka.

Dalam keadaan di mana perkongsian mengiktiraf kerugian sepanjang tahun fiskalnya, bahagian kerugian yang diakui oleh setiap rakan kongsi dalam penyata cukai peribadinya terhad kepada jumlah kerugian yang mengimbangi asas setiap pasangan dalam perkongsian. Sekiranya jumlah kerugian lebih besar daripada asas ini, jumlah lebihan tersebut harus dibawa ke masa yang akan datang, di mana ia diharapkan dapat diimbangi dengan keuntungan perkongsian yang akan datang.

Kelebihan utama perkongsian adalah bahawa, dengan banyak rakan kongsi, perniagaan mempunyai sumber modal yang jauh lebih kaya daripada yang akan berlaku untuk hak milik tunggal. Di samping itu, jika terdapat lebih daripada satu rakan umum, ada kemungkinan bagi banyak orang dengan kumpulan kemahiran yang pelbagai untuk menjalankan perniagaan. Dan kelebihan terakhir adalah tidak ada cukai berganda. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kelemahan. Salah satunya adalah bahawa rakan kongsi am mempunyai tanggungjawab peribadi tanpa had untuk tanggungjawab perkongsian. Kelemahan lain ialah bahagian rakan kongsi dari pendapatan biasa dikenakan cukai bekerja sendiri.

Risiko yang berkaitan dengan pengaturan perkongsian berfungsi dengan baik untuk rakan kongsi yang terhad, kerana kerugiannya terbatas pada pelaburan mereka sendiri dalam perniagaan.

Perbadanan

Sebuah syarikat adalah entiti undang-undang yang pelaburnya membeli saham sebagai bukti kepemilikannya di dalamnya. Sebuah syarikat bertindak sebagai perisai undang-undang bagi pemiliknya, sehingga mereka umumnya tidak bertanggung jawab atas tindakan syarikat itu. Sebuah syarikat membayar semua jenis cukai, termasuk cukai pendapatan, cukai gaji, cukai penjualan dan penggunaan, dan cukai harta tanah.

Satu kelebihan syarikat ialah pemegang saham hanya bertanggungjawab sehingga jumlah pelaburan mereka. Kelebihan lain ialah syarikat milik umum khususnya dapat mengumpulkan sejumlah besar dengan menjual saham atau menerbitkan bon. Dan akhirnya, pemegang saham boleh menjual saham dalam syarikat kepada pihak ketiga. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kelemahan yang berkaitan dengan syarikat. Salah satunya ialah entiti ini dan pemegang sahamnya dikenakan cukai berganda. Masalah lain adalah bahawa pelbagai jenis pendapatan dan cukai lain yang mesti dibayar dapat menambah sejumlah besar dokumen.

Terdapat dua jenis syarikat utama, iaitu syarikat C dan syarikat korporat.

C Perbadanan

Bentuk syarikat lalai adalah syarikat C, yang dikenakan cukai sebagai entiti yang berasingan. Pengagihan kepada pemegang saham dibuat dalam bentuk dividen. Struktur syarikat C banyak digunakan, kerana dapat dimiliki oleh jumlah pemegang saham yang tidak terhad. Ini memberikannya kemampuan yang tiada tandingannya untuk menarik modal dari para pelabur.

S Corporation

Variasi pada model syarikat standard adalah syarikat S. Sebuah syarikat S menyampaikan pendapatannya kepada pemiliknya, sehingga entiti itu sendiri tidak membayar cukai pendapatan. Pemilik melaporkan pendapatan pada penyata cukai mereka, dengan itu mengelakkan cukai berganda yang timbul di sebuah syarikat C biasa.

Syarikat liabiliti terhad

Syarikat liabiliti terhad (LLC) menggabungkan ciri syarikat dan perkongsian, yang menjadikannya entiti ideal untuk banyak perniagaan. Satu kelebihan LLC adalah bahawa tanggungjawab pelabur terhad kepada jumlah pelaburan mereka dalam LLC. Kelebihan lain ialah LLC dapat disusun sedemikian rupa sehingga pendapatan yang diperoleh oleh perniagaan mengalir terus ke pelabur. Kelebihan ketiga ialah LLC dapat dijalankan oleh pengurus profesional, dan bukannya rakan umum. Tambahan pula, tidak ada batasan jumlah pelabur dalam sebuah LLC. Dan akhirnya, sebuah LLC boleh mengeluarkan pelbagai kelas stok. Mengimbangi kelebihan ini adalah dua masalah, salah satunya adalah bahawa setiap negeri telah menerapkan peraturan yang berbeza mengenai bagaimana LLC disusun dan dikendalikan. Kebimbangan lain adalah bahawa akan ada yuran tahunan kerajaan yang dikenakan untuk mengekalkan entiti LLC.

Dikreditkan oleh https://www.accountingtools.com/articles/types-of-business-entities.html

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui
Artikel

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui

Membangun perniagaan memerlukan kerja – dan risiko. Tetapi beberapa risiko lebih berbahaya daripada yang lain. Berikut adalah beberapa risiko yang perlu diingat oleh setiap pemilik perniagaan. Menjalankan perniagaan memerlukan kerja

5 Kesilapan Sebelum Mulakan Bisnes Online
Artikel

5 Kesilapan Sebelum Mulakan Bisnes Online

Bisnes online sekarang dah menjadi satu trend lebih-lebih lagi ekoran faktor ekonomi negara yang tidak menentu. Perniagaan online tidak terhad kepada orang muda semata-mata, malah golongan “orang lama” juga turut

Tips Dapatkan Repeat Order Dari Pelanggan
Artikel

Tips Dapatkan Repeat Order Dari Pelanggan

1) Reply, Response Pelanggan Anda Dengan CEPAT Sama seperti peredaran zaman yang cepat. Tindak balas kepada pelanggan juga perlu pantas! Tidak kisah samada pelanggan komen, pm atau dm. Perlu cepat

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top