E-Commerce vs Traditional Retailing

Ecommerce vs Traditional Retailing

Ini adalah topik yang paling membangkitkan semangat bagi setiap peniaga ketika memulakan usaha baru dalam perniagaan. Apa jenis perniagaan yang harus dimulakan, tradisional atau e-commerce?

Apa itu Perniagaan Tradisional?

Perniagaan tradisional adalah kedai tempatan yang menawarkan perkhidmatan atau produknya kepada pelanggan tempatannya. Ini adalah tempat di mana pelanggan perlu mengunjungi kedai secara fizikal untuk membeli produk.

Keperluan Asas, Rangka Kerja, dan Kos Perniagaan Tradisional:

Dekad 10 tahun yang lalu, orang hanya mempunyai satu pilihan untuk memulakan usaha baru. Tidak ada idiom seperti e-commerce untuk menubuhkan perniagaan mereka secara dalam talian di seluruh dunia. Berikut adalah beberapa fakta perniagaan tradisional:

Kos Infrastruktur: Dalam perniagaan tradisional, kos infrastruktur sangat tinggi. Menyewa dan membeli pejabat selalu mahal dalam perniagaan luar talian.

Kos untuk mengambil pekerja: Anda perlu mengambil kakitangan untuk penjualan, akaun, pengurusan dan keselamatan.

Pelaburan yang besar untuk mengekalkan Stok: Menjadi wajib bagi setiap peruncit untuk menyimpan stok produk yang ditanganinya kerana sejumlah besar wang tetap tersekat dalam perniagaan.

Batasan Lokasi: Memilih lokasi yang betul adalah aspek yang sangat penting. Kedai anda mesti terletak di pusat supaya pelanggan dapat melawat dengan mudah.

Batasan Masa: Bilik pameran tradisional berjalan untuk waktu yang terhad seperti dari pagi hingga petang dan dari hari Isnin hingga Sabtu sahaja.

Ruang lingkup pengembangan yang lebih sedikit: Ruang pameran / pejabat yang sedikit akan membatasi peluang mengembangkan perniagaan di masa depan.

Aktiviti & Perbelanjaan Promosi Perniagaan Luar Talian:

Tujuan utama mana-mana peniaga adalah untuk mendapatkan keuntungan yang memerlukan promosi untuk meningkatkan pelanggan, menjana penjualan dan keuntungan. Anda boleh mempromosikan perniagaan anda melalui mekanisme di bawah.

 • Kad perniagaan untuk jenama anda dan banyak hadiah peribadi.
 • Serlahkan kemahiran infrastruktur dan struktur sebenar anda melalui rumah terbuka.
 • Reka brosur untuk produk anda dan sebarkan kepada semua orang.
 • Jalankan iklan perniagaan anda hapus melalui surat khabar, majalah, radio dan TV.
 • Pamflet, sepanduk, poster untuk bilik pameran dan jenama anda.
 • Mulut ke mulut Publisiti.
 • Iklan radio dan TV lebih mahal di pasaran dan tidak setiap perwakilan perniagaan dapat membeli pelaburan iklan ini.

Perniagaan E-Commerce:

Dalam senario hari ini tidak perlu menguraikan perniagaan e-commerce. Kita semua sedia maklum mengenai e-commerce dan membeli-belah dalam talian menggunakan laman web e-commerce. Perniagaan e-commerce adalah strategi menjual produk secara dalam talian melalui ruangan web dengan beberapa harga istimewa, harga penawaran, dan potongan harga. Secara amnya, orang beralih dari perniagaan luar talian ke perniagaan dalam talian kerana penggunaan telefon pintar, komputer riba dan desktop secara meluas. Dalam dunia hari ini, e-commerce telah menjadi keperluan bukan pilihan.

Menyusun Strategi untuk Perniagaan E-Commerce dan Kos Pelan:

Sekiranya ada yang ingin menubuhkan perniagaan e-commerce dalam talian mereka, maka mereka perlu mengikuti beberapa strategi, yang berbeza dengan perniagaan Tradisional seperti, Kos Merancang: Perancangan laman web adalah bahagian terpenting untuk menjual produk dalam talian. Tidak perlu melabur dalam infrastruktur, menyewa dan membeli pejabat dalam perniagaan dalam talian sama sekali.

Pengurusan Stok: Tidak perlu menyimpan semua produk pada awalnya; anda boleh berhubung dengan penjual atau penjual untuk mengatur produk setelah menerima pesanan.

Ikutilah dengan Agen Pengiriman dan Pembayaran: Anda juga perlu menjalin hubungan dengan pelbagai agensi penghantaran (DHL, FedEx, DTDC, dll.) Untuk menyampaikan produk tepat pada masanya kepada pelanggan. Anda juga perlu mengintegrasikan gerbang pembayaran (CCAvenue, Paypal, PayU, dll) untuk menerima pembayaran dalam talian dari pelanggan anda.

Tiada batasan lokasi: Kedai dalam talian hanya dengan satu klik dari anda. Sangat senang dikunjungi kedai dalam talian daripada kedai luar talian. Kawasan atau Bandar tidak penting.

Kebolehcapaian Masa: Bilik web dalam talian beroperasi selama 24 jam. Sesiapa sahaja boleh membeli produk pada bila-bila masa walaupun pada hari cuti.

Jangkauan Global: Sangat mudah untuk mengembangkan perniagaan dalam talian anda ke peringkat global kerana kehadiran fizikal pelanggan tidak diperlukan.

Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik: Dalam perniagaan e-commerce, anda dapat melayani pelanggan dengan lebih baik kerana anda terus berhubungan dengan mereka. Anda boleh menjawab pertanyaan mereka dengan lebih pantas melalui e-mel dan sembang langsung.

Pelaburan Kewangan: Mana-mana Pedagang boleh memulakan perniagaan dalam talian tanpa mengeluarkan banyak wang kerana platform e-commerce tersedia yang menyediakan kedai e-commerce percuma.

Aktiviti Promosi Perniagaan E-Commerce dan Perbelanjaannya:

Anda boleh mempromosikan perniagaan dalam talian anda dengan pelbagai cara seperti

 • Tingkatkan reputasi jenama dalam talian anda?
 • Buat dan kemas kini blog laman web anda
 • Hantarkan buletin kepada pelawat yang dilanggan
 • Gunakan laman Jaringan Sosial untuk menyebarkan berita
 • Pemasaran Digital atau pemasaran dalam talian
 • Iklan Berbayar di Google, Buku muka dan pemasaran gabungan

Keputusan:

Mari kita simpulkan, perniagaan mana yang lebih bermanfaat?

Kami lebih suka anda pergi dengan Perniagaan e-commerce; kerana telah menguasai pasaran yang besar di dunia dan ruang lingkup yang sangat sedikit telah dibiarkan untuk Pasar Tradisional / Perniagaan.

Faktor risiko:

Sekiranya kita membincangkan faktor risiko, maka kita akan mengatakan perniagaan tradisional lebih berisiko berbanding dengan perniagaan e-commerce. Perniagaan dalam talian memerlukan pelaburan awal untuk merancang laman web dan promosi. (Anda tidak perlu menyimpan produk dalam jumlah besar di kedai luar talian anda). Dalam e-commerce, Pelaburan (input) lebih sedikit dan kemungkinan hasil positif (output) lebih banyak. Dalam Perniagaan Tradisional, Pelaburan besar dan tidak ada jaminan pulangan. Oleh itu, lebih baik memilih perniagaan e-commerce daripada perniagaan Tradisional.

Untuk baca artikel menarik: Klik Sini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah