Cara Usahawan Dapat Membangun Perniagaan

Cara Usahawan Dapat Membangun Perniagaan

1. Ambil Orang Terbaik Mungkin Untuk Mewakili Syarikat Anda

Kaedah yang paling bermanfaat untuk bukan sahaja membina dengan betul, tetapi juga mengekalkan perniagaan, adalah dengan mengambil pekerja yang terbaik untuk pasukan anda. Kakitangan anda adalah perwakilan syarikat secara keseluruhan dan sangat penting untuk melabur dalam pengambilan pekerja jenis yang tepat yang akan merangkumi nilai dan misi syarikat anda. Pekerja terkemuka adalah aset terbesar syarikat.

2. Menetapkan Saluran Pendapatan Berganda

Semasa membina perniagaan, penting untuk memiliki lebih daripada satu model pendapatan. Sama ada anda menjual produk dan memberikan perkhidmatan tambahan dengan produk tersebut, atau anda memberikan perkhidmatan sokongan dengan bayaran langganan, sangat mustahak untuk memastikan terdapat beberapa kaedah yang ditunjukkan yang boleh anda hasilkan.

3. Main Permainan Panjang

Nasihat terbaik yang boleh saya berikan adalah jangan memperdagangkan keuntungan jangka pendek untuk kejayaan jangka panjang. Dan mempunyai rakan yang dipercayai yang tidak terlibat secara langsung dalam perniagaan untuk mengesahkan rancangan dan visi anda. Mereka dapat berkongsi banyak pandangan baik yang mungkin tidak anda lihat sendiri.

4. Pantau Aliran Tunai Anda

Semasa membina perniagaan anda, senang ingin menikmati ganjaran kejayaan anda. Tetapi jangan ubah gaya hidup anda dengan aliran tunai anda. Masanya akan tiba apabila aliran tunai itu perlu kembali ke perniagaan untuk berkembang. Sukar untuk mengubah gaya hidup anda kembali. Saya telah melihat begitu banyak perniagaan terjebak dalam jajaran saiz pertengahan di mana pemiliknya kini tersekat dan tidak dapat berkembang.

5. Jangan Kompromi Nilai Anda

Salah satu perkara yang paling penting untuk perniagaan yang mampan adalah membina sistem nilai anda dari awal. Nilai akan menetapkan nada untuk visi, budaya syarikat, orang yang ingin anda pekerjakan, kolaborasi, pembinaan produk dan menjalankan operasi sehari-hari. Nilai-nilai hebat itulah yang membina syarikat hebat dan tempat terbaik untuk bekerja.

6. Jangan Lakukan Segalanya Sendiri

Tidak ada yang harus memikul semua tanggungjawab syarikat perniagaan dengan sendirinya. Bukan hanya kebalikan dari kesinambungan, tetapi juga persamaan yang tepat untuk anda membakar diri dan menjadikan keseluruhan operasi anda berantakan. Itulah sebabnya saya mengesyorkan pemilik perniagaan melihat prosesnya untuk menentukan proses yang boleh automatik, didelegasikan atau dihapuskan sepenuhnya.

7. Pilih Orang yang Menerapkan Nilai Anda

Kelilingi diri anda dengan bakat yang betul. Pastikan kakitangan anda merangkumi nilai-nilai organisasi dan etos anda. Cari kualiti yang mungkin tidak dapat dilihat dalam resume mereka. Adakah mereka responsif atau berorientasikan penyelesaian? Adakah mereka menunjukkan kecerdasan emosi yang tinggi? Inilah beberapa ciri semula jadi yang perlu dicari oleh orang-orang yang akan menyumbang kepada kejayaan organisasi anda.

8. Dapatkan Pasukan Anda Terlibat dalam Visi Kelestarian Anda

Kunci untuk membina perniagaan yang berkesinambungan adalah dengan mencari cara untuk membuat semua ahli pasukan dari setiap peringkat terlibat dan bermotivasi secara peribadi dalam visi kemampanan harian anda. Semasa anda menyelaraskan nilai peribadi dengan nilai perniagaan anda, sehingga mereka dapat melihat apa yang ada di dalamnya, anda akan mula mempercayai perwakilan dan memberi peluang kepada diri sendiri untuk mengerjakan perniagaan, berbanding perniagaan.

9. Biarkan Pasukan Anda Memiliki Perniagaan Anda

Lewatlah hari-hari ketika seorang pemimpin menentukan visi dan akhirnya menguruskan setiap aspek perniagaan. Untuk mewujudkan model dan operasi perniagaan yang lestari, Anda tidak hanya perlu membiarkan ahli pasukan dan pelanggan anda mengambil alih perniagaan anda, tetapi anda juga harus memanfaatkan kemampuan dan wawasan mereka untuk memperluas jangkauan perniagaan anda.

10. Ketahui Sebab Anda

Untuk memimpin perniagaan, anda harus jelas terlebih dahulu mengapa anda melakukan ini dan apa yang anda lakukan. Pemimpin dengan visi paling jelas mempunyai masa yang lebih mudah untuk menjaga perniagaan terus hidup dan membuat keputusan yang lebih tepat. Seorang pemimpin meletakkan syarikat dalam sistem nilai dan kepercayaan yang jelas yang akan memandu sekarang dan dalam jangka masa panjang. Dengan kejelasan, semuanya mengalir.

Untuk baca artikel menarik: KLIK SINI!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah