Cara Menyelesaikan Konflik Di Tempat Kerja

Konflik tidak dapat dielakkan dalam kehidupan seharian seseorang. Dan apabila ia berlaku, ideanya bukanlah untuk mencegahnya melainkan untuk menyelesaikan konflik dengan cara yang berkesan. Apabila orang menggunakan alat penyelesaian yang sesuai untuk mengatasi masalah, mereka akan dapat menjaga perbezaan mereka dari meningkat menjadi masalah besar. “Menetapkan proses pengurusan konflik di sebuah syarikat adalah asas kerana ia membantu mengurangkan kejadian konflik di kalangan pekerja,” kata Casper Hansen, seorang pakar dalam penulisan resume dari Resumethatworks. Penyelesaian konflik tidak dapat dipisahkan dalam dunia korporat kerana ia dapat membezakan perniagaan yang baik dengan yang buruk. Oleh itu, sebagai pemilik perniagaan, langkah apa yang harus anda ikuti untuk menyelesaikan konflik? Berikut adalah beberapa cara di mana anda dapat mengurus dan menyelesaikan konflik di tempat kerja.

1. Jelaskan sumber untuk menyelesaikan konflik

Langkah pertama dalam menyelesaikan konflik adalah menjelaskan sumbernya. Menentukan punca konflik akan membolehkan anda memahami bagaimana masalah ini mula berkembang. Selain itu, anda akan dapat meminta kedua-dua pihak untuk bersetuju dengan apa yang tidak dipersetujui. Dan untuk melakukannya, anda perlu membincangkan keperluan yang tidak dipenuhi di kedua-dua belah isu. Anda juga perlu menjamin persefahaman. Pastikan anda memperoleh sebanyak mungkin maklumat mengenai pandangan setiap pihak. Teruskan bertanya sehingga anda yakin bahawa semua pihak yang bertelagah memahami masalahnya.

2. Cari tempat yang selamat dan peribadi untuk bercakap

Ramai orang sering bertanya-tanya, “Apakah pendekatan untuk menyelesaikan masalah dengan damai?” Untuk mengadakan perbualan yang membina, anda perlu mencari persekitaran yang selamat untuk anda bicarakan. Tempat seperti ini juga membolehkan anda mengambil risiko yang diperlukan untuk komunikasi dengan jujur ​​mengenai masalah yang dihadapi.

Oleh itu, sebelum cuba menyelesaikan sebarang masalah, cari tempat yang selamat dan peribadi untuk bercakap. Jangan memilih pejabat mana-mana pihak atau lokasi berhampiran mereka. Dan semasa berada di tempat ini, pastikan setiap pihak mendapat masa yang cukup untuk menyampaikan pandangan mereka mengenai perkara itu.

3. Dengarkan dengan teliti dan biarkan semua orang memberi pendapat mereka

Setelah meminta kedua belah pihak bertemu di tempat yang aman dan peribadi, biarkan masing-masing berpeluang menyiarkan pandangan dan persepsi mereka mengenai isu yang sedang dihadapi. Mungkin rakan anda masih belajar di kolej dan tidak dapat menguruskan waktu kerja mereka. Anda boleh menasihati mereka untuk mengunjungi CustomEssayOrder dan menyelesaikan masalah mereka di kolej. Beri setiap pihak masa yang sama untuk meluahkan pemikiran dan kebimbangan mereka tanpa memihak kepada yang lain. Ikutilah pendekatan positif dan tegas semasa dalam mesyuarat. Sekiranya perlu, tetapkan peraturan asas. Mengikut pendekatan ini akan mendorong kedua-dua pihak untuk mengutarakan pemikiran mereka secara terbuka dan jujur ​​serta memahami sebab-sebab konflik dan mengenal pasti jalan keluarnya.

4. Selidik keadaan

Setelah mendengar keprihatinan kedua-dua pihak, luangkan masa, dan siasat kes tersebut. Jangan berprasangka atau membuat keputusan akhir berdasarkan apa yang anda ada. Kaji lebih mendalam dan ketahui lebih lanjut mengenai kejadian, pihak yang terlibat, masalah dan perasaan orang. Lakukan perbincangan secara individu dan yakin dengan mereka yang terlibat dan dengarkan dengan teliti untuk memastikan anda memahami pandangan mereka. Anda boleh melakukannya dengan meringkaskan pernyataan mereka dan mengulanginya kembali kepada mereka. Cuba cari sumber konflik yang mendasari yang mungkin tidak dapat dilihat atau dilihat dengan cepat.

5. Tentukan cara untuk mencapai tujuan bersama

Semasa menguruskan proses konflik, anda harus mempunyai objektif bersama, iaitu menyelesaikan masalah dan memastikannya tidak muncul kembali. Dan untuk menyelesaikan sebarang masalah, anda perlu mengetahui tahap konflik yang berbeza. Ini akan membolehkan anda mencari cara ideal untuk mencapai tujuan bersama. Setelah menjelaskan sumber konflik, berbincang dengan kedua-dua belah pihak, dan menyelidiki keadaan, anda perlu duduk bersama kedua-dua pihak dan membincangkan cara-cara umum yang dapat anda laksanakan untuk mencapai tujuan bersama, iaitu mengurus dan menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi. Dengarkan, berkomunikasi dan sumbang saran bersama sehingga anda menghabiskan semua pilihan. Menurut ketua pasukan syarikat penulisan Edu Jungles – Kevin Smith, mendapati sumber konflik adalah langkah utama untuk menyelesaikan sebarang masalah.

6. Setuju pada penyelesaian terbaik dan tentukan tanggungjawab yang dipikul oleh setiap pihak dalam resolusi tersebut

Menguruskan dan menyelesaikan model komunikasi lompatan konflik. Pekerja akan mudah untuk berinteraksi dengan yang lain kerana mereka memahami bahawa mereka mempunyai satu tujuan, iaitu memenuhi objektif syarikat. Oleh itu, setelah menyelidiki keadaan dan menentukan cara penyelesaian masalah tersebut, kedua-dua pihak perlu membuat kesimpulan mengenai penyelesaian terbaik untuk masalah tersebut. Dan untuk bersetuju dengan yang terbaik, anda perlu mengenal pasti jalan penyelesaian yang boleh digunakan oleh setiap pihak. Cari titik persamaan. Selepas itu, tentukan tanggungjawab setiap pihak dalam menyelesaikan konflik. Juga, sangat penting untuk menggunakan peluang ini untuk mengenal pasti punca dan memastikan bahawa masalah ini tidak akan berulang.

7. Nilaikan bagaimana keadaan dan tentukan strategi pencegahan untuk masa depan

Jangan sekali-kali menganggap bahawa masalah itu dapat diselesaikan. Komunikasi yang berkesan semestinya menguasai dalam perniagaan. Oleh itu, tanyakan pada diri sendiri, “Apakah langkah kedua komunikasi yang berkesan?” Mengetahui perkara ini akan membantu anda memastikan bahawa pekerja bekerjasama untuk memenuhi matlamat organisasi. Oleh itu, teruskan memerhatikan masalah tersebut dan menilai apakah penyelesaiannya berkesan. Sekiranya masalah itu muncul semula, ambil tindakan yang sewajarnya.

Juga, tentukan strategi pencegahan untuk masa depan. Banyak orang sering bertanya, “Apa konflik dasar dalam penggunaan sehari-hari?” Sebilangan orang mungkin tidak bersetuju dengan semua perkara, dan ini mungkin menjadi masalah. Oleh itu, carilah pelajaran yang boleh anda pelajari dari konflik dan bagaimana anda mengatasinya. Ini akan membantu anda mengetahui apa yang dapat anda lakukan apabila masalah ini muncul kembali dan juga membolehkan anda mengembangkan dan memupuk kemahiran pengurusan konflik anda dengan latihan.

Kesimpulannya, konflik adalah sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Anda boleh tidak bersetuju dengan keluarga, rakan, atau rakan sekerja anda. Tetapi, terdapat pelbagai langkah penyelesaian konflik yang dapat anda lakukan untuk memastikan masalah ini tidak dapat diatasi. Menguruskan dan menyelesaikan konflik di tempat kerja adalah penting dalam mencapai tujuan organisasi. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah atau terdapat perselisihan antara majikan anda, cari cara yang sesuai untuk menguruskan keadaan ini. Di atas adalah beberapa petua dan teknik yang boleh anda gunakan untuk belajar bagaimana menyelesaikan konflik di tempat kerja.

Dikreditkan oleh https://www.hrcloud.com/blog/7-tips-on-how-to-manage-and-resolve-conflict-in-the-workplace

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *