Bagaimana Menjadikan Perniagaan Kecil Anda Lebih Berjaya

Bagaimana Menjadikan Perniagaan Kecil Anda Lebih Berjaya

Adakah anda merasa seperti sedang berjalan dengan perniagaan kecil anda dan tidak membuat kemajuan ke arah matlamat anda? Atau adakah anda menghadapi masalah untuk memilih matlamat perniagaan untuk mencapai tahun ini di tempat pertama? Setiap usahawan ingin memiliki perniagaan yang berjaya dan menguntungkan, tetapi tidak selalu jelas bagaimana menuju ke sana. Sekiranya anda mahu perniagaan kecil anda lebih menguntungkan daripada sebelumnya, berikut adalah beberapa cadangan bagaimana mewujudkannya. Dan ingat: Membangun perniagaan yang berjaya adalah maraton, bukan pecut.

1.Fokus pada Perkhidmatan Pelanggan

Menurut kajian oleh NewVoiceMedia, 51% pelanggan tidak akan mengulangi perniagaan dengan syarikat setelah mengalami pengalaman perkhidmatan yang buruk. Kajian lain menunjukkan bahawa memerlukan beberapa pengalaman positif pelanggan untuk menebus satu yang negatif. Memandangkan pelanggan setia membuat penjualan lebih mudah, jadikan keutamaan perkhidmatan pelanggan yang baik. Periksa perkhidmatan pelanggan anda sekarang dan buat perubahan yang perlu dilakukan untuk memastikan perniagaan kecil anda memberikan perkhidmatan yang lebih tinggi daripada pesaing anda. Anda mungkin perlu melabur dalam latihan kakitangan, merombak dasar pengembalian anda, atau membuat penambahbaikan asas seperti memberi respons segera kepada mel suara atau e-mel dari pelanggan.

2.Bina Mulut ke mulut untuk Perniagaan Anda

Sama ada anda menjalankan perniagaan di komuniti kecil atau di pusat bandar yang besar, mulut ke mulut lebih penting daripada sebelumnya. Sebilangan besar pengguna beralih ke internet untuk mencari ulasan perniagaan sebelum memutuskan tempat berbelanja, jadi membina reputasi yang baik sangat penting untuk kejayaan perniagaan anda. Bagaimana anda mendapat kata-kata positif? Dengan memberikan perkhidmatan profesional yang baik, membina dan memantau reputasi tempatan (dan dalam talian) anda, dan mendapatkan publisiti dengan memberikan kembali kepada komuniti anda melalui sokongan dan tajaan organisasi dan badan amal tempatan anda.

3.Luaskan Usaha Pemasaran Anda

Pemasaran yang berkesan adalah kunci untuk meningkatkan penjualan anda, tetapi anda tidak perlu memecahkan bank untuk mempromosikan perniagaan anda. Terdapat banyak cara murah untuk memasarkan produk dan perkhidmatan anda, termasuk:

 • Membuat dan menggunakan kit promosi
 • Menghantar promosi dengan invois anda
 • Menyertai organisasi profesional
 • Melibatkan surat khabar dalam acara pembukaan, gerakan, atau acara amal anda
 • Memberi bengkel atau kelas percuma yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan anda
 • Membangunkan perkongsian perniagaan dan melakukan promosi silang dengan perniagaan pelengkap
 • Panggilan sejuk (ya masih boleh berfungsi)
 • Mengiklankan perniagaan anda di kenderaan anda dengan bungkus kenderaan

4.Bangun Kehadiran Dalam Talian Anda

Membuat laman web yang kelihatan profesional boleh dilakukan dengan cepat dan mudah pada masa ini, dan perniagaan kecil anda perlu berada dalam ruang dalam talian. Penyelidikan dari E-commerce Wiki menunjukkan bahawa 88% pengguna kini meneliti pembelian secara dalam talian sebelum membeli di kedai. Laman web ringkas yang menggambarkan siapa anda, apa yang anda lakukan, dan cara menghubungi anda akan mencukupi untuk banyak perniagaan kecil. Minimum, laman web anda harus mengandungi:

 • Logo anda
 • Nama perniagaan anda
 • Ringkasan perkara yang anda lakukan — produk dan perkhidmatan anda
 • Maklumat hubungan anda
 • Alamat anda, termasuk pautan Peta Google
 • Testimoni dari pelanggan

Bergantung pada pasaran sasaran anda, media sosial boleh menjadi cara yang baik untuk mempromosikan perniagaan anda juga. Menetapkan kehadiran di Facebook, Twitter, dan Instagram adalah standard untuk kebanyakan perniagaan hari ini.

5.Bertukar Ke Telefon Pintar

Sekiranya anda tidak melakukan apa-apa lagi dengan teknologi mudah alih tahun ini, anda perlu memastikan bahawa kehadiran dalam talian anda, termasuk laman web perniagaan anda, mesra pengguna. Semakin banyak orang melayari dan mencari dengan telefon mereka — walaupun ketika mereka berada di rumah. Tetapi ada dua trend lain yang dapat memberi manfaat kepada perniagaan kecil anda. Yang pertama adalah pemasaran mudah alih. Terdapat banyak strategi khusus seluler yang dapat Anda gunakan untuk menjangkau pasar sasaran Anda dengan pengaruh yang hebat, dari iklan pesanan teks dan iklan paparan mudah alih hingga merancang aplikasi perniagaan anda sendiri. Sistem pembayaran mudah alih mewakili peluang anda yang lain. Apple Pay, Google Wallet, Venmo, Square, Intuit GoPayment, Paypal — pilihan untuk membayar melalui telefon kini tidak ada habisnya. Menawarkan perkhidmatan bayar-melalui-telefon adalah kemudahan yang signifikan bagi pelanggan, tetapi perniagaan kecil anda juga dapat memperoleh penjimatan yang besar daripada dapat menggunakan sistem POS mudah alih.

Untuk baca lebih banyak lagi artikel menarik : KLIK SINI !!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah