Apa Itu Website ???

Laman web atau website adalah lokasi utama  laman web yang berkaitan dan diakses dengan mengunjungi laman utama laman web menggunakan penyemak imbas. Sebagai contoh, URL alamat laman web Lernify ialah https://wwwlernify.com. Dari laman utama kami, anda boleh mendapatkan akses ke salah satu laman web yang terdapat di laman web kami.

Cara membuka laman web atau website

Untuk melihat laman web memerlukan penyemak imbas (Internet Explorer, Edge, Safari, Firefox, atau Chrome). Contohnya, anda membaca laman web ini menggunakan penyemak imbas. Setelah berada di penyemak imbas, anda boleh membuka laman web dengan memasukkan URL di bar alamat. Contohnya, menaip “https://lernify.com” membuka halaman utama Lernify. Sekiranya anda tidak mengetahui URL laman web yang ingin anda lawati, anda boleh menggunakan mesin carian untuk mencari laman web di Internet.

Siapa yang membuat laman web di Internet?

Mana-mana perniagaan, kerajaan, organisasi, atau orang boleh membuat laman web di Internet. Hari ini, Internet terdiri daripada berbilion laman web yang dibuat oleh berbilion orang yang berbeza. Anda bahkan boleh membuat laman web atau blog di Internet.

Apa yang anda boleh buat di laman web?

Di kebanyakan laman web, anda membaca maklumat yang terdapat di setiap laman web. Sekiranya terdapat pautan yang menarik, anda ikuti pautan tersebut dengan mengklik atau menekan butang untuk mencari lebih banyak maklumat atau melaksanakan tugas. Anda juga dapat mendengar muzik, menonton video, berbelanja, berkomunikasi, dan banyak lagi di banyak laman web.

Jenis laman web

Terdapat berbilion laman web di Internet hari ini yang dapat dipecah menjadi salah satu jenis kategori laman web berikut. Perlu diingat bahawa ada kemungkinan laman web termasuk dalam lebih daripada satu kategori berikut. Sebagai contoh, laman web juga boleh menjadi forum, e-mel web, blog, atau mesin pencari.

  • Laman web arkib
  • Blog (blog web)
  • Laman web perniagaan dan laman web korporat
  • Laman web komuniti
  • Laman web kandungan dan laman web maklumat
  • Laman web e-commerce
  • Laman web permainan
  • Laman web kerajaan
  • Bantuan dan laman web Soal Jawab

Laman web arkib

Laman web arkib adalah laman web yang menyimpan rekod kandungan satu atau lebih laman web lain. Arkib Internet adalah contoh terbaik laman web arkib.

Blog (blog web)

Blog adalah laman web yang sering dibuat oleh individu untuk menyimpan senarai entri yang menarik minat mereka. Laman web mikroblog juga merupakan satu lagi bentuk laman web blog yang popular yang mengehadkan bilangan watak yang boleh disiarkan oleh seseorang dalam setiap entri blog. Twitter adalah contoh laman web rangkaian sosial untuk mikroblog.

Laman web perniagaan dan laman web korporat

Laman web perniagaan atau laman web korporat dibuat untuk memberikan maklumat akaun dan akses kepada pelanggan, rakan kongsi, pelanggan, dan bakal pelanggan.

Laman web komuniti

Laman web komuniti adalah laman web atau bahagian laman web yang membantu menyatukan pengunjung yang mengunjungi laman web ini menggunakan forum, atau bentuk papan buletin yang lain.

Laman web kandungan dan laman web maklumat

Laman web kandungan dan laman web maklumat dibuat dengan tujuan untuk memaparkan kandungan unik yang sering berkaitan dengan kategori tertentu. Contohnya, Lernify boleh dianggap sebagai laman web kandungan dengan kandungan website. Kategori lain boleh merangkumi laman web politik dengan kandungan yang berkaitan dengan politik atau pandangan politik, atau laman web agama dengan maklumat tentang agama tertentu.

Laman web e-commerce

Laman web e-commerce (perdagangan elektronik) adalah mana-mana laman web yang dibuat dengan tujuan menjual barang atau perkhidmatan dalam talian. Amazon adalah contoh laman web e-dagang. Laman web e-dagang boleh dipecah lebih jauh menjadi salah satu subkategori berikut. Laman web lelongan adalah laman web yang membolehkan orang lain menjual barang atau perkhidmatan mereka. Sebagai contoh, eBay adalah salah satu laman web lelongan dalam talian yang paling terkenal. Lihat halaman lelongan dalam talian kami untuk maklumat dan contoh lebih lanjut. Laman web iklan baris adalah laman web yang membolehkan sesiapa sahaja menyenaraikan barang atau perkhidmatan, biasanya secara percuma atau dengan kos yang kecil. Craigslist adalah contoh laman web iklan dikelaskan.

Laman web permainan

Laman web permainan adalah laman web yang mempunyai permainan yang boleh dimainkan di laman web. Selalunya permainan dalam talian ini dibuat menggunakan HTML5, Flash, atau Java. Laman web permainan tidak boleh dikelirukan dengan laman web kandungan permainan dengan kandungan yang relevan dengan permainan tanpa permainan sebenar untuk dimainkan di laman web.

Laman web kerajaan

Laman web kerajaan adalah laman web jabatan, daerah, atau pemerintah negeri yang dibuat untuk membantu memberitahu orang ramai mengenai perniagaan dan perkhidmatan kerajaan. Laman web kerajaan tempatan juga boleh dibentuk untuk membantu mempromosikan pelancongan.

Bantuan dan laman web Soal Jawab

Laman web bantuan dan laman web soalan dan jawapan adalah laman web di mana sesiapa sahaja boleh menghantar soalan dan pengguna lain membantu menjawab soalan tersebut. Senarai lengkap laman web bantuan di mana anda boleh mengemukakan sebarang pertanyaan terdapat di pautan di bawah.

Untuk dapatkan artikel menarik : klik sini !!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *