Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dalam menghasilkan sesuatu projek editing terutama melibatkan gambar, semestinya Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator menjadi pilihan utama. Kedua-dua software ini mempunya tools dan command yang hampir sama, jadi macam mana kita nak menentukan software yang mana satu sesuai untuk projek kita? Sebelum tu kita kenali dulu dua software ni.

  1. Adobe Photoshop adalah satu program yang digunakan untuk melakukan pengubahsuaian terhadap gambar atau grafik yang sediaada. PSD ini lebih digunakan oleh jurugambar untuk mengedit gambar yang diambil menggunakan kamera. Ia menggunakan Pixel-Based dimana kualiti gambar bergantung pada kualiti gambar asal, ini bermakna tahap zoom adalah limit. Tetapi sangat berguna dalam mengubah, menambahbaik dan membaiki gambar menjadi jauh lebih baik.
  2. Adobe Illustrator adalah satu program yang menggunakan Vector-based. Penggunaan Ai lebih kepada penghasilan logo, marks dan design yang melibatkan huruf dan nombor. Ia lebih digunakan terutama dalam bidang percetakan. Design yang dihasilkan mempunyai resolusi yang tinggi sehingga boleh zoom sedalam yang boleh tanpa merosakkan kualiti.

Jadi macam mana kita nak tahu software mana yang sesuai untuk digunakan? Ada dua perkara asas yang perlu dinilai sebelum memulakan sesuatu projek.

1. Printing atau Digital

Jika ingin hasilkan kerja printing seperti flyers, kad bisnes, bunting, t-shirt, label, dan sebagainya, Ai adalah lebih tepat kerana saiz yang dihasilkan tidak pecah walau sebesar billboard. Dan jika anda ingin hasilkan gambar yang dipaparkan di skrin computer atau telephone seperti poster iklan, website, upload di social media, mockup, ebook dan sebagai nya, PSD adalah pilihan utama.Gambar atau Tulisan

2. Gambar atau Tulisan

Jika projek lebih focus dan banyak kepada edit gambar (seperti: menggabungkan 2 gambar atau lebih, merubah warna, pertajam kualiti, dsb), PSD adalah lebih baik. Jika projek lebih banyak menggunakan tulisan atau bentuk seperti logo, maka pilih Ai.

Kedua-dua software ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Tapi untuk menghasilkan sesuatu projek yang terbaik, pilihlah tool yang betul. Jika nak lagi hebat, gabungkan penggunaan kedua-duanya.

Perbezaan tools dan workspace antara PSD dan AI, baca di sini

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

3 Tips Kembangkan Perniagaan

Berikut adalah 3 perkara penting yang anda perlu dapatkan, amalkan terhadap diri sendiri jika mahu kembangkan perniagaan menjadi lebih maju. 1. Kembalikan aura hebat anda  Berusaha untuk kembali bertenaga. Juga

Artikel

Bagaimana Hendak Menguruskan Kewangan Perniagaan

Menguruskan kewangan perniagaan anda adalah aspek penting dalam mengekalkan aliran tunai positif dan kestabilan kewangan. Sekiranya anda tersesat dalam hal perakaunan dan dana perniagaan atau pengurusan sumber yang betul, anda

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top