Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dalam menghasilkan sesuatu projek editing terutama melibatkan gambar, semestinya Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator menjadi pilihan utama. Kedua-dua software ini mempunya tools dan command yang hampir sama, jadi macam mana kita nak menentukan software yang mana satu sesuai untuk projek kita? Sebelum tu kita kenali dulu dua software ni.

  1. Adobe Photoshop adalah satu program yang digunakan untuk melakukan pengubahsuaian terhadap gambar atau grafik yang sediaada. PSD ini lebih digunakan oleh jurugambar untuk mengedit gambar yang diambil menggunakan kamera. Ia menggunakan Pixel-Based dimana kualiti gambar bergantung pada kualiti gambar asal, ini bermakna tahap zoom adalah limit. Tetapi sangat berguna dalam mengubah, menambahbaik dan membaiki gambar menjadi jauh lebih baik.
  2. Adobe Illustrator adalah satu program yang menggunakan Vector-based. Penggunaan Ai lebih kepada penghasilan logo, marks dan design yang melibatkan huruf dan nombor. Ia lebih digunakan terutama dalam bidang percetakan. Design yang dihasilkan mempunyai resolusi yang tinggi sehingga boleh zoom sedalam yang boleh tanpa merosakkan kualiti.

Jadi macam mana kita nak tahu software mana yang sesuai untuk digunakan? Ada dua perkara asas yang perlu dinilai sebelum memulakan sesuatu projek.

1. Printing atau Digital

Jika ingin hasilkan kerja printing seperti flyers, kad bisnes, bunting, t-shirt, label, dan sebagainya, Ai adalah lebih tepat kerana saiz yang dihasilkan tidak pecah walau sebesar billboard. Dan jika anda ingin hasilkan gambar yang dipaparkan di skrin computer atau telephone seperti poster iklan, website, upload di social media, mockup, ebook dan sebagai nya, PSD adalah pilihan utama.Gambar atau Tulisan

2. Gambar atau Tulisan

Jika projek lebih focus dan banyak kepada edit gambar (seperti: menggabungkan 2 gambar atau lebih, merubah warna, pertajam kualiti, dsb), PSD adalah lebih baik. Jika projek lebih banyak menggunakan tulisan atau bentuk seperti logo, maka pilih Ai.

Kedua-dua software ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Tapi untuk menghasilkan sesuatu projek yang terbaik, pilihlah tool yang betul. Jika nak lagi hebat, gabungkan penggunaan kedua-duanya.

Perbezaan tools dan workspace antara PSD dan AI, baca di sini

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga
Artikel

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga

Mungkin ada di antara anda yang teringin sangat nak berniaga tapi takut atas sebab-sebab yang tertentu. Topik kali ni khas untuk orang yang takut berniaga tapi nak berniaga. Rileks, anda

Boosted Posts Blog Post 1080x628 1080x628
Artikel

Facebook Boosted Post

Berdasarkan survey yang saya buat, memang ramai peniaga online yang baru bermula dan belum tahu mengenai Facebook Ads pernah mencuba menggunakan Facebook Boosted Post walau sekali. Mereka yang menggunakan boost

Artikel

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada

Ramai orang bila berniaga, dia tak pandai nak pujuk pelanggan untuk beli lagi dengan dia. Biasa apa yang dia buat bila pelanggan dah beli pertama kali dia biarkan je pelanggan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top