Kelebihan Berniaga Menggunakan Website

Kelebihan Berniaga Menggunakan Website

Anda mungkin mempunyai pejabat atau kedai, yang mengawasi semua operasi perniagaan dan pengedaran produk anda kepada pelanggan. Namun, jika anda ingin mencari cara untuk meningkatkan penjualan dengan lebih cepat, mengurangkan kos operasi perniagaan anda dan meningkatkan margin keuntungan untuk perniagaan anda, laman web e-dagang adalah cara yang berkesan untuk anda.

Internet adalah platform yang kuat yang memberikan kesedaran luas mengenai laman web e-dagang. Terdapat berjuta-juta orang yang mencari mencari produk dan perkhidmatan mengunakan platform online. Membeli-belah dalam talian meningkat dari tahun ke tahun dan dilihat sebagai kaedah mudah untuk membeli produk, di mana anda juga boleh membeli pada bila-bila masa dalam sehari.

Selain itu laman web e-dagang membolehkan anda menggunakan pelbagai teknik pemasaran dan penjualan untuk orang ramai untuk terus berada di laman web anda dan membeli produk anda.

Oleh itu, apakah faedah utama yang boleh ditawarkan oleh laman web e-dagang kepada perniagaan anda?

1) KOS RENDAH DARIPADA PERNIAGAAN OFFLINE

Kos untuk menubuhkan laman web e-dagang lebih rendah daripada perniagaan luar talian. Keseluruhan sistem penjualan untuk perniagaan anda automatik dalam talian. Oleh itu, anda akan menjimatkan kakitangan, upah dan kos perniagaan  yang biasanya merupakan perbelanjaan seperti kos elektrik, sewa dan perabot. Wang yang anda simpan kemudian dapat digunakan untuk mengembangkan laman web e-commerce dan rangkaian produk anda dengan lebih jauh. Laman web e-dagang juga akan membantu anda memperluaskan penawaran produk anda dengan lebih cepat daripada yang biasa dilakukan dalam situasi perniagaan luar talian.

2) BEBAS TEMPAT DAN WAKTU

Laman web e-dagang mengurangkan sekatan geografi yang biasanya anda hadapi dengan perniagaan berasaskan pejabat. Anda boleh berada di mana sahaja di seluruh dunia dan masih berjaya mengawasi perniagaan e-dagang anda. Item penting yang anda perlukan untuk mengawasi laman web e-dagang anda dari mana sahaja adalah mempunyai akses ke e-mel, Internet dan telefon pintar.

3) SKALA-KEMAMPUAN

Laman web e-dagang sangat berkesan untuk membolehkan anda menentukan produk yang berjaya dijual, untuk memastikan tahap stok produk ini meningkat. Selain itu bagaimana produk yang berjaya ini dapat dipelbagaikan untuk mengembangkan rangkaian produk yang lebih besar untuk dijual melalui laman web. Ini akan membolehkan anda mengembangkan perniagaan dari segi penjualan, asas pelanggan dan keuntungan. Laman web membeli-belah dalam talian Amazon telah berjaya berkembang dengan meningkatkan skala produk mereka, dan mengawasi secara dekat apa yang dijual dengan pelanggan. Oleh itu, ini memungkinkan mereka untuk mempelbagaikan rangkaian produk mereka secara drastik ke banyak sector perniagaan.

4) LEBIH MENGUKUR DARIPADA PENDEKATAN JUALAN LAIN

Anda mungkin berfikir bagaimana kita tahu ia akan berjaya, bagaimana kita mengukur hasilnya? Laman web e-dagang sebenarnya sangat maju dan dapat dikesan melalui sistem seperti Google Analytics. Anda dapat melihat statistik termasuk berapa pesanan yang diproses melalui laman web anda, angaran cart tota dan peratusan jumlah pendapatan yang dicapai oleh laman web.

Kos pengiklanan e-commerce juga lebih rendah daripada banyak bentuk iklan lain. Anda dapat menggunakan strategi Search Engine Optimization untuk meningkatkan peringkat halaman laman web anda di Search Engine. Ini akan menjadi pelaburan bulanan yang berterusan. SEO adalah kaedah yang mudah untuk menaikkan lebih ramai pelanggan pergi ke laman web anda.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai SEO: https://lernify.com/5-sebab-seo-mampu-mengubah-perniagaan-anda-menjadi-lebih-baik/

5) WAKTU KURANG INTENSIF

Setelah laman web e-dagang anda disiapkan, anda tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk laman web anda. Ini kerana keseluruhan proses pesanan pelanggan dan pembayaran akan diaktifkan melalui sistem dalam talian. Ini akan memberi anda lebih banyak masa untuk menentukan produk baru yang ingin anda jual, tawaran istimewa yang ingin anda lancarkan dan untuk mengesan sejauh mana kejayaan penjualan anda. Anda juga dapat menentukan sebarang trend dari segi produk mana yang paling berjaya dijual.

Tidak dilupakan juga peningkatan pendapatan penjualan yang dibawa oleh laman web e-dagang. Dapat dilihat produk yang anda jual melalui laman web e-dagang bermaksud perniagaan anda dapat mendorong pelanggan baru pada bila-bila masa dalam sehari.

6) MARGIN TINGGI & CASHFLOW LEBIH BAIK

Sekiranya perniagaan anda terlibat dan menjual dalam sektor industri perdagangan, laman web e-dagang akan membolehkan anda menjual dengan margin yang lebih tinggi. Ini akan menjadikan keuntungan yang anda hasilkan pada produk anda lebih tinggi. Pembayaran di laman web ini anda mendapat pembayaran 100% dari pelanggan dengan segera. Ini akan meningkatkan aliran tunai anda, terutamanya apabila pelanggan biasanya memberi anda pembayaran dalam beberapa ansuran.

Terdapat juga beberapa sistem pembayaran yang boleh dipercayai untuk laman web e-dagang anda termasuk; Paypal, WordPay dan banyak lagi. Ini akan memastikan semua transaksi pembayaran anda berjaya diproses, jadi perniagaan anda menerima pembayaran dengan cekap.

Untuk dapatkan artikel menarik : klik disini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah