Web lembab pakai shared hosting?

Web Lembab Pakai Shared Hosting

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Cara nak detect kat masalah server yang lembab ni, tengok kat bahagian dashboard, if nak update plugin pun lembab, nak klik loading lama.. maybe boleh terima lagi..Ni nak process order ni, menunggu lama nak go through satu per satu kena menunggu memang jenngg..

Cek query monitor, dia mention plugin guna & ‘core’ yang menyebabkan slow loading time..Kemungkinan ada masalah part server..*anggap dah optimize gambar, cache, minify, gzip compression, video or plugin semua

Takpe, pakai je ni,…

1. Server VPS, SSD NVME type

Web Lembab Pakai Shared Hosting1
Web Lembab Pakai Shared Hosting1

Latest cloud server yang pakai hardisk jenis SSD terlatest, iaitu NVME punya Paling laju punya i/o data transfer within the system…..

2. RAM atleast 4gb,

Sebab kadang configuration kat bahagian admin @ dashboard ni, semakin besar database, semakin banyak proses..Sebab tu bila order makin banyak nak process saru satu masa, jeng nak tunggu masa..Prefer pakai RAM besar.. sebab aktiviti admin dashboard untuk ecommerce ni macam upload bulk image, delete bulk data, or approve bulk order, dia banyak pakai RAM

Jika spike traffic juga boleh berlaku peningkatan RAM.. Brutforce attack, or serangan bot juga boleh berlaku peningkatan RAM.. Bila ram dah sampai had, itu yang akan berlaku error, resources limit, web breakdown or dll.. sering berlaku di shared hosting…

Untuk Ecomm Web, bukan consider traffic shj nak menentukan spesifikasi server.. Akan tetapi admin side, iaitu nak process order, mcm mana banyak order dalam masa yang sama, lagi lagi yang guna game

..prelaunching

..launching

Dimana Selepas blast email & SMS pada waktu tertentu.. User berpusu pusu grab promosi & order dlm 1 masa.. Masa ni, web tak cukup resources, memang breakdown

Untuk part back-end di bahagian admin side pula macam mana bila kita nak approve order banyak dalam satu masa, or jika ada pakai build in, blasting system mcm email follow up ke bulk recepient..For sure consider RAM punya specs……

3. Minima 2VCPU

2 virtual CPU ni support kalau ram 4gb.. Tak guna RAM besar tapi cpu size ciput, jadi CPU ni la yang banyak nak process..Semakin tinggi CPU, semakin tinggi la dia dapat proses dalam satu masa.. Dan semakin tinggi saiz RAM diperlukan..Benda banyak pakai CPU ni termasuk bila Traffic banyak masuk, aktiviti bulk processing, beckup, migration dll…..

4. Kat mana nak beli?..

Digital ocean, ada pakej, senang nak upgrade jika server semakin heavy user, harga bulanan ikut pakej kita nak..Vultr, ada pakej, nak upgrade susah sikit, harga ikut bulanan juga, interface tak pening, nak setup mudah..ssdnodes, ada pakej, bayar tahunan terus, 3 tahun dpt lebih jimat, ada pakej NVME punya SSD

Ketiga tiga ni saya dah cuba.. so far semua okay…….

5. Nak pindah website ke server baru VPS?

Senang je, beckup dulu sesiap pakai plugin All in one migration

Download file, kemudian selepas berjaya point domain lama ke server baru, upload semula file guna plugin All in one migration…..

6. Nak manage VPS pakai apa?

Ada dua tempat.. nak free ada, berbayar premium ada..FREE 1 server manage – serveravatar

Premium monthly – runcloud io…..

7. Nak belajar kat mana?

Hmm.. syukur, aku sempat buat modul masa awal PKP haritu..Nak belajar boleh klik link ni laju2

https://onkelas.com/courses/panduan-vps-website/

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

3 Tips Penting Untuk Mereka Yang Nak Buat Online Bisnes

Bagi yang baru ingin mencuba tentunya pilihan utama adalah untuk mencari bisnes sambilan tanpa kos ataupun bisnes dengan modal yang paling minima. Saya kongsikan di sini sedikit tips sebelum anda memulakan kerjaya sambilan anda sebagai online

Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes
facebook

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes

Sekarang ni ramai rakyat malaysia yang sudah memiliki akaun media sosial mereka sendiri. Antara media sosial yang paling popular sekarang adalah facebook. Apa kelebihan menggunakan Facebook untuk bisnes ye? Kelebihan

Tips Menarik

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Mula Berniaga Di Usia Muda

Jutawan Muda!Wah…bestkan kalau kita dapat jadi jutawan muda-muda lagi.Alhamdulillah, untung jika anda berusia bawah 30-an dan dah mampu kumpul kekayaan dengan perniagaan sendiri. Banyak faedah dan kelebihan yang anda akan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top