VPS vs Shared Hosting – Apakah perbezaannya?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kebanyakan pemilik laman web bermula dengan pelan shared hosting. Sebagai perniagaan atau laman web berkembang ia memerlukan fungsi tambahan dan lebih banyak sumber. Pemilik laman web ingin menaiktaraf pelan hosting kepada yang lebih sesuai. VPS adalah hosting yang sangat sesuai digunakan sekiranya ingin menaiktaraf dari shared hosting, tetapi apa yang shared hosting sebenarnya?

Kembali ke analogi perumahan kami. Kami menyamakan hosting yang dikongsi untuk tinggal di kompleks pangsapuri di mana lokasi dan sumber yang sama dikongsi bersama penduduk. Dengan berkongsi hos, beberapa penduduk (laman web) berkongsi sumber satu bangunan (satu server fizikal). Jenis hosting ini sangat berpatutan. Profesional mahir menguruskan persekitaran hosting dikongsi, panel kawalan tersedia untuk pelanggan untuk menguruskan laman web mereka. Isu utama dengan gaya hosting ini adalah jalur lebar dan ruang yang tersedia. Ia lebih daripada cukup untuk kebanyakan laman web baru, tetapi akhirnya laman web memerlukan sesuatu yang skala ketika mereka tumbuh. Satu lagi kelemahan penting untuk berkongsi hosting adalah bahawa persekitaran ini tidak dapat mengendalikan pancang lalu lintas dengan baik.

Hosting VPS menjawab masalah skalabiliti dan sumber terhad. Gaya hosting ini seperti memiliki sebuah kondominium di dalam bangunan yang mempunyai penduduk yang kurang. VPS dibahagikan kepada banyak ruang maya dalam server, dan setiap akaun akan memperoleh kuantiti sumber yang diperuntukkan (sebahagian kecil daripada CPU server, ruang cakera, memori, dan jalur lebar contohnya) serta akses root penuh. Anda masih berkongsi server (bangunan) dengan orang lain, tetapi sekarang anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas ruang anda, menggunakannya seperti yang anda lihat patut.

Sebagai contoh, apabila anda memiliki kondo, anda boleh memasang pintu baru atau menggantung karya seni di dinding tanpa banyak masalah. Sekiranya anda ingin merobohkan dinding atau menambah bilik mandi baru, anda berhak melakukannya. Tidak seperti tinggal pangsapuri (dikongsi hosting), dengan VPS, anda boleh membuat perubahan asas kepada mesin maya seperti menukar sistem operasi.

VPS adalah lebih kuat daripada shared hosting. Perkara yang bagus mengenai VPS adalah bahawa ia melancarkan persekitaran hosting yang berdedikasi tetapi dengan sumber sistem yang diperuntukkan dibahagi di antara laman web individu. Alternatif seterusnya ialah pilihan yang paling mahal; server khusus di mana semua sumber server dikhaskan untuk satu pengguna (memiliki kediaman).

Setakat sini je perkongsian saya. Anda juga boleh membaca artikel-artikel yang berkaitan dibawah:

apa tu hosting vps?

apa kelebihan hosting vps?

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

facebook marketing tips
Teknik Pemasaran

17 Facebook Marketing Tips & Trick

Siang Facebook Marketing Expert Call.. Lama jugak, hampir 1 jam. Macam macam soalan sy tanya, sebab ni la peluang nak perbaiki ads yang sedia ada dan dapatkan tips yang mungkin

123
Tips Menarik

3 Perkara Wajib Elak Ketika Closing

Sudah jadi kebiasaan dalam closing, ada prospek yang tiba-tiba senyap. Kadang kala lepas pengenalan terus senyap. Sampai harga tak balas, ada yang bagi alasan pelik-pelik. Nak elakkan prospek senyap, menyampah

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top