7 Tips Memilih Rakan Niaga

Etika tingkah laku

Setelah mendapat idea perniagaan, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memilih rakan niaga. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rakan niaga. Mampu melakukan perekrutan, boleh dengan menghubungi rakan lama, atau secara tidak disangka boleh ‘klik’ dengan kenalan baru. Sebelum anda memutuskan untuk benar-benar bekerja dengan pihak itu sebagai rakan niaga, pastikan orang itu memenuhi kriteria berikut:

1. Rakan Niaga Mempunyai Tujuan Yang Sama

Kriteria terpenting dalam mencari rakan niaga yang sesuai untuk anda adalah seseorang yang mempunyai satu matlamat dengan anda. Setiap perniagaan dan perniagaan mesti mempunyai tujuan masing-masing. Oleh itu, semasa anda membina perniagaan, pastikan anda sudah merasakan satu matlamat dengan bakal rakan perniagaan anda untuk mencapai kejayaan dengan lebih mudah dengan kerjasama yang baik.

2. Kebolehan Yang Berbeza

Kebolehan yang berbeza tidak menjadi masalah. Sebaliknya, ia menjadi perkara yang berguna untuk pengembangan perniagaan anda. Siapa kata anda dengan latar belakang teknikal tidak sesuai untuk komunikasi anak-anak untuk membina perniagaan? Sebagai gantinya, anda boleh bergerak di bidang pengeluaran sementara pasangan anda boleh bergerak di bidang promosi. Perkara yang sangat menyokong, bukan? Perbezaan sebenarnya boleh membina. Tetapi pastikan perbezaannya sangat menguntungkan untuk perniagaan anda.

3. Networking Yang Luas

Walaupun anda sudah memiliki jaringan yang luas, tetapi digabungkan dengan rangkaian rakan kongsi anda yang juga luas tentunya akan sangat mempengaruhi perkembangan perniagaan anda. Dua pihak dengan rangkaian yang luas pasti akan menghasilkan sistem promosi yang lebih berkesan, bukan?

4. Sudut Pandangan Yang Berbeza

Anda mungkin sudah mempunyai pandangan peribadi yang anda yakin akan berjaya. Namun, ia mungkin tidak berjaya 100%. Jangan marah jika rakan niaga anda berpotensi membantah dengan idea atau inovasi yang anda cadangkan. Mungkin dia mempunyai perspektif yang berbeza yang boleh menjadi pertimbangan penting dalam pengembangan perniagaan anda kelak. Perspektif inilah yang anda perlukan untuk mendapatkan hasil terbaik dalam strategi pengembangan perniagaan anda.

5. Sikap Kepimpinan

Sebagai ahli perniagaan, anda dan bakal rakan perniagaan anda pasti akan menjadi ketua pasukan anda yang kemudiannya akan bergabung. Sebelum memutuskan secara sah bahawa orang itu sesuai untuk menjadi rakan perniagaan anda, ada baiknya anda mempertimbangkan semula sikap kepemimpinan ketika kemudian bergandingan dengan anda untuk memimpin perniagaan ini. Adakah cukup?

6. Pandai Berkomunikasi

Setiap ahli perniagaan mesti menjadi perwakilan jenama sendiri. Walaupun anda masih memulakan perniagaan, penjenamaan adalah penting. Pastikan bakal rakan niaga anda mempunyai kemahiran pembicara awam yang baik yang tentunya akan berguna sekarang dan sekarang promosi perniagaan ini dan juga akan menjadi representasi perniagaan anda. Dengan kemahiran komunikasi yang baik, pastinya mesej yang cuba disampaikan dapat disampaikan dengan betul.

7. Tidak Mudah Tersingung

Jangan tersinggung sekiranya calon rakan perniagaan anda mengkritik idea yang telah anda fikirkan. Cuba ambil sisi positif, ini menunjukkan bahawa dia tidak mencitrakan, tetapi memberi perspektif lain untuk idea dan inovasi anda. Ini mesti berguna betul untuk mengembangkan idea?

Jadi pilihlah rakan niaga yang sesuai dengan anda dengan bijak.

Anda juga boleh membaca artikel yang lain di bawah:

16 faktor usahawan gagal dalam bisnes

10 kelebihan menggunakan facebook untuk bisnes

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah