Tingkah Laku yang Tidak Beretika di Tempat Kerja

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Etika di tempat kerja sememangnya sangat penting lebih-lebih lagi apabila kita berkerja dengan orang lain. Namun begitu, terdapat juga beberapa etika yang tidak bagus untuk dilakukan di tempat kerja. Jom kita lihat:

Pembohongan

Berbohong adalah sifat yang dibenci di dalam dan di luar tempat kerja. Ini membunuh kepercayaan, mempengaruhi hubungan dan bahkan boleh membuat orang dalam masalah.

Terdapat situasi yang berbeza di mana pekerja berbaring di tempat kerja – dengan hanya satu pembohongan yang membuka ruang bagi banyak orang lain. Ini boleh menjadi pengurus penjualan yang berbohong mengenai jumlah pelanggan yang mereka dapat dalam sebulan atau pekerja yang membuat panggilan sakit untuk menghadiri wawancara kerja lain.

Banyak pekerja mula berbohong dari CV mereka, dengan menambahkan pengalaman yang tidak mereka perolehi, dan kemahiran yang tidak mereka miliki. Pekerja perlu memahami bahawa berbohong tentang pekerjaan akhirnya dapat membuat mereka dalam masalah dan perlu berhenti sebelum mereka kehilangan pekerjaan.

Namun, kita perhatikan bahawa pekerja berbohong kerana takut akan majikannya — seorang pekerja akan memanggil orang sakit untuk pergi temu duga kerana syarikat-syarikat tidak berminat terhadap pekerja yang menemu ramah syarikat lain. SDM harus menerapkan budaya yang lebih ramah yang akan mendorong orang untuk maju dalam karier mereka dengan mengambil pekerjaan lain dan bahkan menyokong mereka sepanjang proses tersebut.

Mengambil Kerja Kredit untuk Orang Lain

Adalah biasa bagi pengurus untuk memberi penghargaan atas kerja keras ahli pasukan mereka ketika melaporkan kepada pihak pengurusan. Seorang ahli pasukan mungkin membawa idea yang membantu pasukan penjualan meningkatkan penjualan mereka sebanyak 200%.

Namun, ketika memberikan laporan, pengurus tidak menyebut nama anggota pasukan tetapi menyatakan idea itu sebagai miliknya. Pekerja perlu mengurangkan penggunaan “I”, tetapi menerapkan penggunaan “Kami”.

Dengan mengambil penghargaan atas kerja orang lain, anda akan menolak kenaikan pangkat, bonus atau pujian untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik. Ini akan menghalang orang itu untuk berkongsi idea yang akan memberi keuntungan kepada syarikat di masa hadapan.

Gangguan / Penganiayaan Lisan

Pekerja perlu menjauhi bahasa kasar pada rakan sekerja di dalam dan di luar tempat kerja. Ini sangat penting ketika berurusan dengan pelanggan. Pelanggan diketahui marah dan boleh mengakibatkan penyalahgunaan lisan kerana produk atau perkhidmatan yang tidak baik.

Image 49

Mereka mungkin menghina anda ketika mereka bersalah. Sebagai wakil pelanggan, jurujual atau pekerja lain, adalah mustahak anda tidak menggunakan kata-kata kesat kepada pelanggan tidak kira seberapa diprovokasi.

Keganasan

Sama seperti gangguan verbal, pekerja tidak boleh berlaku ganas ketika berurusan dengan rakan sekerja dan pelanggan. Pelanggan mungkin memprovokasi anda, tetapi lebih baik anda tutup mulut dan pergi daripada melakukan kekerasan.

Kerja Berkaitan Bukan Pejabat

Sebilangan besar pekerja mempunyai pekerja sampingan yang mereka gunakan untuk menambah gaji. Ini sangat baik dan hanya sedikit syarikat yang menentang pekerja yang bekerja untuk menjana wang di luar waktu kerja. Walau bagaimanapun, sebilangan pekerja masih melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pejabat pada waktu pejabat.

Pekerja yang mempunyai kesibukan sampingan harus mencuba melakukannya pada hujung minggu atau menggaji orang lain untuk mengendalikan beberapa logistik perniagaan untuk mengelakkan makan di waktu pejabat untuk menyelesaikan kerja.

Kecurian / Penyelewengan

Sebilangan pekerja terkenal kerana mengalihkan dana syarikat ke dalam akaun bank mereka — mengisi sebut harga projek, invois, dll. Untuk menipu syarikat mengenai berapa banyak yang dibelanjakan untuk projek tertentu.

Perbuatan ini merugikan syarikat kerana pekerja yang mencuri kadangkala menggantikan produk berkualiti dengan barang palsu yang lebih murah tetapi menyebabkan kerosakan pada masa akan datang.

Gangguan seksual

Gangguan seksual adalah kesalahan yang tidak terhad di tempat kerja sahaja. Seorang pekerja yang dituduh melakukan gangguan seksual bukan sahaja akan menghadapi akibat di tempat kerja tetapi juga dibicarakan di mahkamah.

Banyak syarikat mempunyai kadar toleransi sifar untuk gangguan seksual di dalam dan di luar tempat kerja. Ini boleh mencemarkan reputasi syarikat dan satu-satunya cara untuk mengekang adalah dengan membuat contoh mungkir.

Amalan Rasuah

Beberapa penyebab berlakunya rasuah dapat dilihat semasa proses pekerjaan sesebuah organisasi. Mereka mengundang begitu banyak orang untuk menghantar CV mereka dan datang untuk temu duga tetapi hanya orang yang mempunyai fahaman politik yang sama dengan mereka yang mendapat pekerjaan.

Perkara ini juga biasa berlaku pada syarikat yang meminta kontraktor menawar projek tetapi pekerja hanya akan memberikannya kepada rakan mereka yang mungkin tidak akan membuat tawaran sama sekali.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Uncategorized

Website Down Bila Trafik Tinggi

Sebelum kita nak lancarkan produk baru, atau run ads dengan budget yang besar. Kita kena pertimbangkan juga kesediaan hosting @ VPS untuk menampung trafik yang tinggi. Semestinya, penggunaan tinggi pada

5 E Commerce Payment Gateway Yang Ada Di Malaysia
Artikel

5 E-commerce Payment Gateway Yang Ada di Malaysia

Membangun atau membuka Laman web Beli-belah E-commerce, anda perlu mempunyai payment gateway untuk mengumpulkan pembayaran dari pembeli ketika mereka membeli produk atau perkhidmatan secara dalam talian. Apa pilihan bahawa web

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top