Teknik Spy Ads Untuk Rujukan

CARA SPY ADS UNTUK RUJUKAN

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ada masanya kepala dah pening nak brainstorm idea, nak run ads macam mana lagi dah ni? dah cuba macam-macam style asyik tak jadi jerr. Ini mungkin boleh jadikan panduan

  • Lihat apa imej & poster yang digunakan
  • Lihat konten disampaikan melalui video
  • Lihat cara penulisan ayat iklan, offer, CTA dll
  • Lihat apa targeting asas match dgn niche yang sama

Mungkin dari ‘brainstorm’ idea ni kita dapat buat iklan mengikut kefahaman kita sendiri.. Tapi ayat iklan jangan tiru bulat bulat pula.. Better kita kena faham & sesuaikan ikut:

  • apa kekuatan produk kita
  • apa feedback pelanggan kita,
  • bagaimana produk kita membantu selesaikan masalah

Macam macam gaya iklan kita boleh jumpa.. Ada orang sampaikan mesej melalui:

  • Iklan berbentuk video
  • Berbentuk story telling
  • Ayat iklan berformat (Headline, Body, FAB, CTA)
  • Ayat iklan testimoni je
  • Hardsell terus
  • Konten first, Diikuti dgn iklan Hardsell

Apa-apa pun, kita kena cuba dulu, split test, lihat result mana yang okay.Kalau okay teruskan dan tambahbaik. Kalau tak okay, cuba lagi. tak boleh stick dgn 1 benda, je. Okay ni caranya nak spy ads orang lain yang legal dari segi Facebook:

1. Sponsored Newsfeed

Pergi kat sponsored post yang kita nampak, ada 3 titik belah kanan sekali, dan klik disitu, kemudian, Klik ‘why I am seeing this ads’, kat situ kita nampak sedikit sebanyak targeting mereka pakai. Jika iklan tersebut banyak respon, kita boleh klik save post tadi untuk rujukan akan datang. Cara save ini lebih mudah.

2. Page Transparency

1. Setiap page ada column bahagian page transparency, pergi ke page mana mana competitor dan cari bahagian page transperancy tersebut.
2. Scroll bawah sekali ada Go go Ads library, jika page tersebut sedang run ads, kita boleh lihat info info dari segi ads.

3. Ads Library

Library Ads, Kat sini search je nama page, then lihat ads mana yang sedang running. Boleh cuba kaedah simple ini untuk dapatkan idea-idea dan jadikan potensi ads lebih berkesan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

5 Fungsi SEO Di Website
website

5 Fungsi SEO Di Website

SEO antara komponen penting di dalam memastikan website sentiasa menerima kunjungan trafik. Tanpa SEO, ia boleh membuatkan website kita kosong tanpa sebarang kunjungan dari mana-mana audience. Mengapa Kita Perlu Mengunakkan SEO Di Website? Bagi memastikan  website

design grafik

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data

Teknik Pemasaran

Cara Tukar ‘Stranger’ menjadi ‘Client’

Pengalaman saya, dapat 8 klien serentak, gara-gara teknik XXX yang nak di kongsikan ni shj. Kesemuanya, high paid..Bagi saya.. Apa jua Ini adalah rezeki.. Allah nak bagi…Cuma bila diselidiki dan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top