Teknik Pemasaran

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Funnel (Baca sini) dan Video Funnel (Baca Sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-3 iaitu Website Funnel. Website Funnel Dah guna website untuk buat jualan, sesuai gunakan Funnel web ini. Boleh integrated samada Like Funnel, Video Funnel dalam Kempen yang kita buat. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Marketing (Baca sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-2 iaitu Video Funnel. Video Funnel Tak ramai tahu, video antara kekuatan terbesar, kerana kita boleh bahagikan melalui custom Audiens iaitu. Run iklan guna video, tapi tak structure funnel video, sayang juga. Run beberapa …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1)

Ada banyak funnel pemasaran kita boleh apply. Tapi saya bagitau dulu, mana-mana iklan walau funnel berbeza, tapi flow audiens nya sama jerr. COLD –>> WARM –>> HOT –> $$ (Customer) Flow Funnel 1. Secara asasnya flow mesti bermula dari COLD. Berakhir dengan Customer. Inilah perjalan customer kita bermula dari Stranger, sampailah mereka ke customer. 2. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1) Read More »

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING.

Istilah lebih kurang je ni.. Retargeting ni istilah digunakan oleh Facebook, Remarketing pula ialah istilah digunakan pada Google ads. Maksudnya, orang masuk dlm website, kita boleh target balik. Mereka nampak iklan kita sebab dia dah masuk dalam website. Sebab dah masuk dalam website ni, tendency nak beli ni lebih tinggi, sebab adakalanya mereka masuk website …

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING. Read More »

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah nak bagi analogi untuk menunjukkan betapa ramainya orang berbisnes. Saya tak terkejut. Sebab kita sendiri boleh rasa betapa peritnya kehidupan moden sekarang. Lebih-lebih lagi bagi …

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship Read More »

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness

Tahukah anda apa itu “Brand Awareness”? Adakah orang ramai tahu tentang jenama anda? Sebagai peniaga, anda perlu buat orang ramai tahu tentang jenama anda. Brand Awareness merupakan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman tersendiri ketika mendapatkan perkhidmatan dan produk bagi sesebuah perniagaan. Untuk dapatkan perhatian pelanggan, penggunaan logo yang mampu naikkan …

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness Read More »

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan

“Customer always right!” Pernahkah anda berhadapan dengan pelanggan seperti ini. Pasti anda terbayangkan susahnya nak melayan karenah pelanggan ini. Dengan cerewetnya, di samping sikap meminta harga barangan yang lebih murah ianya akan memenatkan anda kalau orang seperti ini datang ke kedai kita. Betul ke betul? Tetapi, ada peniaga yang ada kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik …

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

5 Cara Kumpul Database

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan penting dgn database ni.. Segmentation, pengasingan database .. Apa jenis databasenya? 1. EMEL2. NO PHONE3. ALAMAT Database yg legal! Yg kita collect secara sah! Bukn …

5 Cara Kumpul Database Read More »

Cara Membuat Link Whatsapp

Berikut merupakan jalan cerita bagaimana link diatas terbina yang diambil daripada laman rasmi WhatsApp sendiri. Jika anda mahu memahami dan belajar cara membuat link WhatsApp secara manual ikuti cara berikut. Langkah 1: Copy struktur utama link berikut. Salin semula (copy) struktur url berikut: https://wa.me/6 Nota: Struktur url ini khas untuk penduduk Malaysia (nombor Malaysia). Jika anda dari negara …

Cara Membuat Link Whatsapp Read More »

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari

Nak dapat 1000 pelanggan dalam sehari? Tak mustahil sebenarnya. Caranya, kumpul 100,000 jumlah subscriber samada melalui email, telegram atau chatbot. Macam mana nak dapatkan 100,000 subscriber tu? Salah satu cara paling berkesan ialah bina konten. Bila buat live, sambil tu promote supaya mereka join telegram. Dan dalam chanel telegram pula share konten yang relevan dan …

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari Read More »

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya

Pada masa kini, ramai yang sudah berjinak-jinak di dalam bidang perniagaan sama ada sebagai sumber pendapatan utama atau sumber pendapatan tambahan (berniaga secara sambilan). Sektor perniagaan yang dijalankan oleh para usahawan ini secara langsung mewujudkan peluang-peluang pekerjaan baharu serta meningkatkan pendapatan dan aktiviti ekonomi negara. Apabila menceburi bidang perniagaan dan bergelar seorang usahawan, masalah yang …

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya Read More »

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos

Kita pernah hidup dalam masa kemelesetan ekonomi global yang besar. Pelanggan takut akan masa depan mereka. Kehilangan pekerjaan dan kekurangan kewangan memaksa mereka untuk menyimpan dan mengelakkan menghabiskan wang. Banyak perniagaan kecil pada masa itu mencari pemotongan kos untuk pemasaran sebagai salah satu penyelesaiannya. Tetapi, untuk semua perniagaan, pemasaran adalah satu-satunya perkara yang dapat membawa …

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos Read More »

Produk Branding,Tradisional atau Digital?

Ramai usahawan yang fikir produk mereka akan terus berjaya jika buat pengiklanan di TV. Sebelum memilih laluan pemasaran ini, adalah lebih baik buat kira-kira dahulu adakah ia berbaloi dan masih relevan dengan trend semasa? Nak buat produk branding, mana yang nak dipilih Tradisional seperti TV, radio, akhbar, dll. Atau digital seperti Website, media sosial, dll. …

Produk Branding,Tradisional atau Digital? Read More »

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online

Ramai rakyat Malaysia sudah mula berjinak-jinak untuk menceburi bidang perniagaan. Namun ada segelintir yang masih berfikir sama ada untuk berniaga secara online mahupun offline. Berikut adalah 8 sebab mengapa anda perlu memulakan perniagaan online: 1. Pendapatan tambahan. Bagi ramai, sebab utama memulakan perniagaan online adalah untuk menjana pendapatan tambahan. Perniagaan online adalah satu pilihan yang baik …

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online Read More »

Scroll to Top