Teknik Pemasaran

Cara Meningkatkan Trafik ke Laman Web Anda

Tanya pemasar atau pemilik perniagaan apa yang paling mereka sukai di dunia, dan mereka mungkin akan memberitahu anda “lebih banyak pelanggan”. Apa yang sering terjadi selepas pelanggan dalam senarai keinginan perniagaan? Lebih banyak lalu lintas ke laman web mereka. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan trafik di laman web anda, dan dalam cara posting hari ini …

Cara Meningkatkan Trafik ke Laman Web Anda Read More »

7 Strategi Pemasaran B2B Penting untuk Memperkembangkan Firma Perkhidmatan Profesional Anda

Apabila beberapa syarikat memikirkan strategi pemasaran B2B, mereka terutama memikirkan teknik langsung dan keluar – mesej yang mungkin anda kirimkan terus kepada pelanggan atau calon pembeli yang telah anda kenal pasti. Dalam pendekatan ini, tujuannya adalah cukup menarik dan meyakinkan agar khalayak bertindak balas dan terlibat dengan perkhidmatan anda. Teknik seperti ini pasti mendapat tempat …

7 Strategi Pemasaran B2B Penting untuk Memperkembangkan Firma Perkhidmatan Profesional Anda Read More »

7 Strategi Pemasaran Yang Berkesan

Menubuhkan sesebuah perniagaan adalah bukan perkara yang mudah. Yang pertama sekali, anda idea yang bernas Dari sana, anda perlu menemui niche yang menguntungkan, menentukan demografi sasaran dan mempunyai sesuatu yang bernilai untuk menjualnya. Sama ada anda menjajakan produk, perkhidmatan atau maklumat, mengeluarkan berita menjadi semakin membebankan. Dan tanpa strategi pemasaran yang tepat untuk mendorong pertumbuhan …

7 Strategi Pemasaran Yang Berkesan Read More »

7 Tips Meningkatkan Jualan

1. Anggapan Jualan Salah satu rahsia terbaik unuk menutup jualan adalah dengan menganggap orang di pihak lain telah membuat keputusan untuk membeli produk atau servis yang anda tawarkan. Terdapat beberapa sebab di sebalik ini. Bergantung pada industri anda, ada kemungkinan besar prospek anda telah melakukan penyelidikan mereka terhadap syarikat atau produk anda, dan, sampai tahap …

7 Tips Meningkatkan Jualan Read More »

4 Strategi Marketing Di Instagram

1. Pilih gambar yang sesuai dengan konsep produk/servis/jenama anda. Strategi Marketing bagi kebanyakan brand yang berjaya dalam perniagaan Instagram sangat mengambil berat tentang pemilihan gambar yang menunjukkan brand identiti mereka. Selalunya mereka mempunyai tema yang tersendiri untuk brand mereka dan tema ini juga berkait rapat dengan imej bisnes secara keseluruhan. Anda boleh lihat contoh Instagram …

4 Strategi Marketing Di Instagram Read More »

10 Tips Pemasaran Terbaik

1. Cari Peluang untuk Mempelbagaikan Sebilangan besar belanjawan pemasaran hari ini tidak membenarkan perniagaan mengikuti setiap saluran pengedaran sekaligus. Anda perlu memilih saluran yang kemungkinan besar menghasilkan pulangan yang tinggi dari pelaburan anda.Jadinya, cari peluang untuk mempelbagaikan strategi anda dengan mengenal pasti pelanggan  anda terlebih dahulu. Kenal pasti sub-saluran khusus di mana anda dapat mengatasi …

10 Tips Pemasaran Terbaik Read More »

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS

Ada yang bagitahu walau besar mana Return Of Ads Spend (ROAS), tapi untung kecik tetap tak ada guna buat jualan. Cara nak tahu berbaloi atau tak, saya cadangkan set kan minima ROAS mengikut margin produk.Utk produk margin RM40 dan keatas – Boleh set ROAS minima 4..Untuk produk margin RM100 keatas. – Boleh set ROAS minima …

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS Read More »

Marketing Funnel Simple by Facebook

Setiap iklan, ada perjalanan dia sebelum seseorang itu memilih untuk buat pembelian. Iaitu, perjalanan dia bermula daripada Stranger —> Prospect —> Customer. Saya tak cakap benda ni proven ya, apa apa hal, kita test la dulu ikut funnel ni. Dan juga ikut juga kesesuaian bisnes masing-masing. Marketing funnel simple yang saya nak utarakan di sini …

Marketing Funnel Simple by Facebook Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Funnel (Baca sini) dan Video Funnel (Baca Sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-3 iaitu Website Funnel. Website Funnel Dah guna website untuk buat jualan, sesuai gunakan Funnel web ini. Boleh integrated samada Like Funnel, Video Funnel dalam Kempen yang kita buat. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Marketing (Baca sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-2 iaitu Video Funnel. Video Funnel Tak ramai tahu, video antara kekuatan terbesar, kerana kita boleh bahagikan melalui custom Audiens iaitu. Run iklan guna video, tapi tak structure funnel video, sayang juga. Run beberapa …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1)

Ada banyak funnel pemasaran kita boleh apply. Tapi saya bagitau dulu, mana-mana iklan walau funnel berbeza, tapi flow audiens nya sama jerr. COLD –>> WARM –>> HOT –> $$ (Customer) Flow Funnel 1. Secara asasnya flow mesti bermula dari COLD. Berakhir dengan Customer. Inilah perjalan customer kita bermula dari Stranger, sampailah mereka ke customer. 2. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1) Read More »

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING.

Istilah lebih kurang je ni.. Retargeting ni istilah digunakan oleh Facebook, Remarketing pula ialah istilah digunakan pada Google ads. Maksudnya, orang masuk dlm website, kita boleh target balik. Mereka nampak iklan kita sebab dia dah masuk dalam website. Sebab dah masuk dalam website ni, tendency nak beli ni lebih tinggi, sebab adakalanya mereka masuk website …

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING. Read More »

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah nak bagi analogi untuk menunjukkan betapa ramainya orang berbisnes. Saya tak terkejut. Sebab kita sendiri boleh rasa betapa peritnya kehidupan moden sekarang. Lebih-lebih lagi bagi …

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship Read More »

3 Strategi Asas Audience Targeting

Untuk pemula Facebook Ads, sangat lah penting untuk ada strategi dalam setup iklan. Bukan sekadar boost dan bagi duit bulat-bulat dan biarkan facebook buat kerja. Jadi kita kena lebih spesifik dalam mencari bakal pelanggan. Ini adalah 3 strategi asas Audience Targeting yang saya boleh kongsikan untuk dijadikan panduan dan bagaimana nak setup di Ads Manager. …

3 Strategi Asas Audience Targeting Read More »

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni. Tak perlu buat iklan retargeting, kalau web masih fresh. Audiens boleh compare, yang general, ataupun spesifik. General – Broad audiensSpesifik – Small audiens. Strategi Target …

Strategi Iklan Untuk Website Baru Read More »

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness

Tahukah anda apa itu “Brand Awareness”? Adakah orang ramai tahu tentang jenama anda? Sebagai peniaga, anda perlu buat orang ramai tahu tentang jenama anda. Brand Awareness merupakan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman tersendiri ketika mendapatkan perkhidmatan dan produk bagi sesebuah perniagaan. Untuk dapatkan perhatian pelanggan, penggunaan logo yang mampu naikkan …

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness Read More »

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada

Ramai orang bila berniaga, dia tak pandai nak pujuk pelanggan untuk beli lagi dengan dia. Biasa apa yang dia buat bila pelanggan dah beli pertama kali dia biarkan je pelanggan dia tanpa tanya khabar..Dia suka cari pelanggan baru sedangkan pelanggan lama tu kita boleh pujuk dia untuk beli untuk kali kedua, ketiga dan kebiasaannya kita …

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada Read More »

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan

“Customer always right!” Pernahkah anda berhadapan dengan pelanggan seperti ini. Pasti anda terbayangkan susahnya nak melayan karenah pelanggan ini. Dengan cerewetnya, di samping sikap meminta harga barangan yang lebih murah ianya akan memenatkan anda kalau orang seperti ini datang ke kedai kita. Betul ke betul? Tetapi, ada peniaga yang ada kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik …

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan Read More »

Scroll to Top