Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dalam zaman yang semakin mencabar ini, para graduan tidak seharusnya terlalu bergantung pada CGPA sahaja untuk mencari pekerjaan. Mereka seharusnya melengkapi diri mereka dengan ilmu dan skill – skill yang boleh menaikkan value pada para graduan.

Pelbagai skill yang boleh para graduan asah untuk melengkapkan diri dalam alam pekerjaan seperti Microsoft Word, AutoCad, Photoshop dan banyak lagi.

Mari kita mengupas satu persatu skill dan ilmu yang boleh digunakan semasa di alam pekerjaan

Microsoft Office

Microsoft Office merupakan salah satu software yang wajib para graduan tahu cara penggunaannya. Ini kerana para graduan akan banyak mengunakan Microsoft Office semasa bekerja, terutamanya sekiranya mereka ditugaskan untuk membuat laporan ataupun pembentangan.

Ini kerana, hampir 70% graduan apabila ditemuduga dan diberi tugasan oleh majikan, ramai yang gagal walaupun hanya memerlukan basic skill

Photoshop/ Design

Kemahiran editing juga boleh menaikkan value anda kerana ia boleh menambah impressi daripada bakal majikan.

Para graduan boleh menguasai skill seperti photoshop atau designing software seperti Adobe Photoshop, Lightroom, Flash, Illustrator dan banyak lagi.

Para majikan juga amat suka akan pekerja yang boleh melakukan multitasking kerana mereka akan lebih percaya dengan kebolehan anda. Mana tahu anda boleh ditugaskan untuk membuat design untuk syarikat atau ditugaskan untuk mengetuai projek syarikat. Itu merupakan satu peluang keemasan untuk career anda.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan kemahiran anda sebagai punca pendapatan sampingan seperti membuat design poster, baju, bunting mahupun keperluan komersial organisasi anda bekerja nanti.

Video Editing

Video editing juga merupakan salah satu kemahiran yang boleh memberi kelebihan kepada para graduan.

Amat mudah dan berbaloi jika  anda mahir dalam video editing kerana sama seperti designing skill di atas, skill edit video juga menjanjikan pendapatan sampingan serta memberi peluang kepada anda untuk menghasilkan video tugasan yang menarik dan jauh lebih baik dari rakan-rakan anda.

Anda boleh belajar sendiri cara – cara membuat video editing kerana banyak tutorial yang boleh anda dapat di YouTube. Video editing juga sebenarnya amat mudah untuk dipelajari sekiranya anda tahu tips dan teknik yang betul.

Skill Berkomunikasi

Skill untuk berkomunikasi juga amatlah penting kerana dalam alam pekerjaan anda akan sentiasa berinteraksi dengan rakan sekerja mahupon pelanggan. Komunikasi akan memudahkan segala urusan kerja serta boleh mengelakkan daripada anda salah faham dengan apa yang anda lakukan. Komunikasi yang baik membolehkan penyampaian maklumat dilakukan dengan cepat, berkesan dan efisien.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

nak naikkan bajet iklan
Artikel

Tips Asas Nak Naikkan Bajet Iklan

Jika anda dah jalankan iklan di Facebook, dan dapat hasil yang cantik dengan pulangan belanja bagi setiap iklan (ROAS) yang tinggi. Sudah semestinya langkah yang betul ialah dengan naikkan bajet

5 E Commerce Payment Gateway Yang Ada Di Malaysia
Artikel

5 E-commerce Payment Gateway Yang Ada di Malaysia

Membangun atau membuka Laman web Beli-belah E-commerce, anda perlu mempunyai payment gateway untuk mengumpulkan pembayaran dari pembeli ketika mereka membeli produk atau perkhidmatan secara dalam talian. Apa pilihan bahawa web

Artikel

6 Cara Mudah Mengurus Kewangan Secara Bijak

Apabila tiba hujung bulan ramai antara individu sering mengalami masalah untuk mengurus kewangan secara bijak. Ini kerana, ada yang sering kali terlebih belanja hingga duit yang sepatutnya dikeluarkan untuk membayar

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top