Run Ads untuk Brand Awareness penting untuk long term sales kita?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kita run ads ni berbayar. Kalau berbayar ni, kita nak convert kepada jualan.. Tapi, tak ramai yang buat konten ads..

1. Stage of Conversion

Sebenarnya nak run ads & conversion tinggi tu ada stage nya.. Ada prosesnya.. Ini proses mudah..
.
Fasa 1: Konten ads – Ads untuk bina brand, populate audiens, convert to warm market dari stanger, boleh juga konten berbentuk artikel, Post Content, Video most recommended dll

Fasa 2: Sales Ads – Ads fokus untuk buat jualan, ads ini target kepada audiens Fasa 1 tadi, dan similar audiens (Lookalike)

2. Saturation Phase

Bila satu tahap, kita run ads, iklan berbayar pun susah nak convert? apa nak buat? Okay kita kena faham mungkin ada masalah ni:

..Iklan dah tepu, iklan terlalu lama dalam market, run ads yang sama, tak tukar tukar

..Produk dah tepu, orang dah kenal lama dah, tak ada benda baru pun untuk value added dalam produk baru ni..

Sebahagian pengguna, dimana behaviour pengguna, suka mencuba benda baru, perasaan ingin tahu dan mencuba itu tinggi..

Namun, produk yang bagus boleh bawa kepada konsistensi, repeat order produk.. Ini lah yang membawa produk kita lama dalam market.. Kerana kita ada dua segment pelanggan..

..New customer – first time user
..Existing customer – repeat order
.
.
Kita selalu lihat, waktu launching produk-produk baru selalunya laju stok berjalan. Namun, jika produk tersebut, dah lama dalam market.. Impak jualan semakin tidak konsisten.. Mungkin ada beberapa perkara perlu di ambil kira iaitu:

3. New launching, existing product strategy

Strategi ini bagus untuk atasi Iklan tepu dalam market,
.
Produk yang sama, nama yang sama, fungsi yang sama.. Cuma.. Nama pelancaran berbeza.. Iklan yang berbeza.. Tonjolkan tambahan Value berbeza dengan sebelum.. Target audiens berbeza..
.
.
Produk sebelum, mungkin sama dengan produk sekarang, semasa dilancarkan.. Mungkin ada tambah beberapa element dari produk yang ada..

Cuma, USP ditonjolkan berbeza dari sebelum..Kita tonjolkan USP baru, namun dari Elemen sama seperti:
.
.
..Fungsi
..Value added
..Raw material
..Pakej
.
.
Ini produk yang sama, dah ada dalam market, tetapi pelancaran dibuat dengan menambah elemen USP baru..
.
.
Sebagai contoh:

Edisi 1 – Pakej belajar Video Premium Course
Edisi 2 – Video Editing Pro Chapter V2
Edisi 3 – Video Editing Technique Renew
Edisi 4 – Video Editing with Premium Template, Intense Technique

Berdasarkan diatas, produk tetap sama, iaitu Pakej Belajar Video, namun nilainya dan USP nya sentiasa bertukar mengikut edisi. Setiap edisi ni ada pelancaran khas..

4. New features, Existing Product Strategy..

Dari edisi ini, pengguna akan rasa, ada benda baru yang mereka perlu cuba.. Jadi mereka beli dan beli lagi.. Dia lebih kepada fungsi baru.. bahan masih sama..
.
.
Sebagai contoh, Kalau kita lihat iklan Syampoo di TV pun..
.
.
Edisi 1 – Mulanya fungsi untuk kelemumur,
Edisi 2 – Selepas beberapa bulan, Iklan ditukar kelemumur dicampur dengan pati madu pula untuk kelemumur + hitamkan rambut
Edisi 3 – Kelemumur dan rambut segar untuk wanita bertudung
.
.
.
Ini menambahkan, pengguna untuk mencuba variasi produk, dalam masa yang sama, mereka sentiasa mencuba, setiap keluaran baru..
.
.
Barang masih sama – syampu
USP berbeza
Value added sentiasa update
Semestinya fungsi sentiasa ditambah & update
.
.
.
So semasa pelancaran dilakukan, kita fokus pada tambahan & kelebihan terbaru yang kita tambah.. namun FUNGSI BERBEZA..

5..New sales strategy

– Produk yang dah ada di market, tetapi bagaimana nak attract untuk orang beli, dan beli.. Antaranya sebab ada promosi, diskaun.. Kalau kita lihat di lazada, bukan hanya hujung tahun jerr ada promosi.. Kadang hampir tiap bulan ada jer nama promosi..
.
.
Dah di terangkan dalam fasa strategi jualan 2020 sebelum ini..
.
.

.
Dia lebih kepada nama promosi..
.
Black Friday Sales
Blue Mondays Sales
Raya Offer
Merdeka sales
.
.
Produk sama, feature sama, offer berbeza..
.
.
Kadang diskaun 20%, kadang dapat freegift hebat, kadang dapat cashback, kadang free postage.. Terpulang..

6. New product strategy

Ini dah tak boleh buat apa, launch macam macam strategi, sales tak jalan jugak.. Ramai hit & run dengan keluaran produk baru..
.
Produk A dah banyak isu, dan tepu, tiba tiba keluar produk B.. Produk B dah tepu, cepat cepat launch produk C..
.
.
Namun, ini bukanlah strategi long term dalam brand produk.. Susah nak mantain jualan long term jika hit & run..

7. Namun, secara asasnya ni proses sebelum seseorang itu beli dengan kita..

Awareness –>> Interest –> Convert/Purchase
.
.
Awareness ni iklannya lain..
Interest pun iklannya lain..
.
.
Nak produk bertahan lama, Buat benda ni..
.
.
BRANDING,
.
.
BRAND yang paling lama, adalah dengan KONTEN.. Sampai bila bila orang nak knowledge, nak info, nak tahu, nak perkongsian, dan demand, orang search informasi di Google sentiasa ada..
.
.
Gunakan peluang ini untuk naikkan branding anda dengan sharing..
.
.
KONTEN –> CREATE READER, FOLLOWERS, VISITORS, SUBSCRIBERS, DLL
.
.
.
Selepas dah dapat angka tinggi dalam readers, followers, subscriber, visitor.. macam macam boleh buat..
.
.
Buat sales, sold out
Launching zero cost, sold out
.
.
Namun, untuk konsisten dalam Sharing Konten, ia sangat long term.. Kena kesabaran tinggi..
.
.
Namun, bila angka subscriber, fans, follower tinggi, disebabkan perkongsian, konten kita.. tak spend Ads pun boleh jammed website sebab heavy traffic purchased.
.
.
Jalan dia?

Mula dengan sharing konten dulu..

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

5 Kelebihan Berniaga Makanan
Bisnes

5 Kelebihan Berniaga Makanan

Peluang perniagaan makanan memang mempunyai potensi yang sangat tinggi untuk berjaya. Siapa je yang tak suka makan. Ye tak? Berniaga makanan mempunyai pelbagai kelebihan. Antaranya ialah; 1. Pelbagai jenis makanan

How To Get Much Website Traffic Using Facebook Ads 1360x700 01
Teknik Pemasaran

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni.

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top