Kos Ads Mahal

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ada je ni cost per purchase RM300…

Mana ada orang run ads kalis kos rendah.. in reality, kita kena test test dan test….Tapi lesson sy dapat kat sini:..Penulisan ayat iklan & creative kita guna tu penting gila…..

PRODUCT NEED..

Gunalah bapak segala targeting yang ultra targeted, tapi produk tak menyelesaikan ‘need & wand’ pelanggan pun tak guna jugak….Keyword, produk ni orang nak ke tak? Antaranya produk mesti betul betul bermanfaat, selesaikan masalah, dan tak sama dgn produk produk lain….Kemudian, penyampaian pula bukan semata menarik ’emosi’ pelanggan kita, akan tetapi ‘trigger button’ dengan kelebihan yang ada dalam produk kita dalam bentuk mesej samada video & CW….

ADS FORMAT.

Nak main elemen emosi ni bukannya kena tunjuk gambar testimoni semata mata, akan tetapi kena support juga iaitu:..1. Video review produk kita secara jujur, apa pandangan mereka tentang produk anda2. Video tunjuk cara penggunaan, mereka guna produk anda seterusnya pelanggan lebih yakin untuk membeli3. Video teaser, video yang nampak seseorang yang sedang pakai, sedang guna, sedang menggayakan.. tapi video ni pendek je.. 4. Promosi di copywriting.. highlighkan berapa jimat mereka dapat dgn harga promosi ni..5. Free item di Copywriting.. highlightkan apa yang mereka dapat free dgn pembelian ini.. bertambah tambah jimat.. katakan dpt free postage, free XXX…..

SCALLING FORMAT.

Berdasarkan diatas ni, bila nak spend bajet besar biasanya pening nak pakai audiens apa kan? boleh buat salah satu ni:..

  1. Duplicate adset ..tukar DT Lain (nak split test lagi)..Guna CA All 7 days (Enggage, Traffic, VV)..Guna LA Ni dalam kempen yang sama, 1 adset RM10 – RM20…
  2. Duplicate kempen terus, tukar Creative jerr- guna sebiji sebiji adset dlm kempen lama, cuma sy tukar gambar or video je.. CW kekalkan- Atau guna gambar or video sama, Simplify copywriting dari panjang, pendekkan sikit, or tukar headline …
  3. Sebiji mcm point no 2, cuma tukar conversion event je.. dari ATC tukar purchase terus.. …
  4. Duplicate kempen, cuma kalini ambil adset yang perform shj, on CBO dgn budget tinggi….

SPLIT TEST

Fasa split test jangan terkejut kos mahal mendadak, sebab bila kita split test banyak banyak ada menjadi dan ada tak menjadi..Hari kedua – ketiga, kita tutup mana yang tak ada result..Dan maintain yang ada result je.. Disini kos per result akan stabil balik….Bayangkan dibawah ni, cost per result RM300 spend RM600.. satu adset RM20.. ada 30 adset semuanya….Yang ada result sy maintain.. yang tak ada result selepas dua hari sy off…..

ADS ACCOUNT.

Kalau nak spend besar, tapi iklan stuck result mcm tu je.. cadangan seterusnya adalah….Pecah budget kepada beberapa akaun ads.. Assign 1 team jaga 1 akaun ads….Dari spend 2K sehari, boleh pecah 4 team marketer.. dimana sorang spend RM500….

Disini kita dah tak pening nak handle ads tak jadi sorang sorang.. Sebab kita dah delegate team kerja marketing kita….Dan ni antara most recommended, sebab ads akaun A, takkan effect iklan ads akaun B…..

Nak beli sales page high conversion? Dapatkan di ubypro.com

Baca juga:

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Teknik Pemasaran

6 Langkah Optimize Sale Conversion di Website

Semua orang impikan sale conversion yang automate. Kalau boleh automate beli direct melalui website. Tau-tau sales dah masuk, bunyi kcing kcing kat apps woocommerce menandakan order bertalu-talu masuk. Nak tahu

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top