Kelebihan dan Kekurangan Mobile Websites

Kelebihan Dan Kekurangan Mobile Websites

Pada masa kini ramai yang sudah memiliki telefon pintar sendiri. Website juga telah mula beralih kepada paparan mobile ataupun mudah alih. Jadi, apa kelebihan dan kekurangan Mobile website atau lebih dikenali sebagai web mudah alih ni? Jom kita baca:

Kelebihan:

  • Anda dapat memberikan trafik yang dioptimumkan untuk mudah alih sepenuhnya. Boleh dikatakan bahawa pengguna mudah alih mungkin mempunyai keperluan yang berbeza ketika mereka mengunjungi laman web anda dengan pengunjung desktop atau tablet. Laman web mudah alih yang berasingan boleh mengandungi kandungan yang dipilih khas dan halaman unik yang disesuaikan khusus untuk penonton ini.
  • Membolehkan anda merampingkan reka bentuk agar lebih mudah dilihat dan sangat senang dilayari. Terutama ini bagus untuk halaman yang lebih pendek, kerana laman web yang responsif sering kali disusun semula menjadi halaman yang panjang dan boleh ditatal. Perlu disebutkan, bagaimanapun, bahawa halaman panjang di telefon bimbit cenderung menjadi norma kerana laman web Responsif menjadi lebih umum, dan pada ketika ini tidak mungkin menjadi negatif.

Kekurangan:

  • Perlu menunjukkan kandungan yang ingin dilihat oleh pengunjung laman web. Ini menghubungkan ke kelebihan pertama di atas – anda dapat menyediakan kandungan yang dioptimumkan untuk mudah alih, tetapi anda perlu memastikan kandungannya betul. Sekiranya penyelidikan tidak dilakukan dan kandungan yang salah dipilih pengguna mudah alih mungkin tidak berpuas hati dan mempunyai pengalaman negatif. Selain itu, ingat bahawa laman web responsif yang dipikirkan dengan baik akan menyesuaikan diri dengan keperluan pengguna mudah alih.
  • Lebih sukar untuk dioptimumkan untuk semua peranti dan saiz skrin. Terdapat begitu banyak peranti yang berbeza di pasaran sehingga tidak ada pendekatan satu-ukuran-sesuai, jadi laman web mudah alih tidak akan sesuai dengan semua skrin dan lain-lain.
  • Apa yang berlaku kepada pelawat yang kembali dari peranti yang berbeza? Sekiranya pengunjung dapat menemui satu maklumat di desktop, tetapi tidak dapat mencarinya lagi ketika mereka kembali menggunakan peranti mudah alih mereka, pengalaman itu mungkin negatif.
  • Memerlukan penyelenggaraan berasingan – kandungan perlu dikemas kini dan diurus dua kali. Secara amnya, ini adalah tanggungjawab agensi web anda, tetapi perlu diingat apabila tiba masanya untuk mengemas kini tawaran dan lain-lain.

Ha…anda tentu sudah tahu apa kelebihan dan kekurangan mobile website kan…lepas ni boleh la anda cuba untuk mengatasi kekurangan tersebut mengikut kemampuan anda..selamat berjaya.

Artikel ini dikreditkan kepada blueskyinteractive.co.uk.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *