Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Teknologi hari ini sangat membantu dalam setiap pergerakan manusia. Kemajuan di dunia internet dengan rakan kongsi mudah alih pintar menjadikan kehidupan lebih mudah dan tanpa batasan jarak. Tambahan pula, banyak perkara yang kita boleh pelajari secara online. Akan tetapi, belajar secara online ini ada banyak kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan belajar secara online

1. Masa dan tempat yang fleksibel

Anda bebas untuk memilih masa dan tempat sekiranya anda belajar secara online. Ini kerana anda tidak terkongkong dengan waktu pembelajaran yang telah ditetapkan seperti di dalam kelas atau kuliah. Anda boleh memilih bila masa untuk anda belajar mengikut kesesuaian anda sendiri.

2. Menjimatkan wang

Belajar secara online boleh membantu untuk menjimatkan wang. Sebagai contoh, anda tidak perlu mengeluarkan wang belanja untuk pergi ke kursus yang jauh dari tempat tinggal anda. Selain itu, kos penginapan juga dapat dielakkan sekiranya anda pergi ke kursus di tempat yang jauh hanya dengan belajar secara online. Bagus bukan?

3. Memudahkan ulangkaji

Sekiranya anda tidak faham sesuatu perkara, anda boleh mengulang semula apa yang anda tidak faham sehingga anda faham. Kalau tanya pada cikgu, kadang- kadang mereka letih nak ulang benda yang sama banyak kali. Tetapi belajar secara online tidak, ulang la banyak mana yang anda mahu.

Kekurangan belajar secara online

1. Data internet

Untuk belajar secara online memerlukan sambungan internet yang laju untuk melancarkan proses pembelajaran. Tidak dinafikan bahawa pada zaman sekarang, banyak pembekal talian internet yang manawarkan pakej-pakej internet yang pelbagai. Terpulang pada anda untuk memilih pakej internet mana yang sesuai dengan anda.

2. Tidak boleh belajar secara Face to Face

Ada sesetengah orang lebih gemar dan selesa untuk belajar secara Face to Face kerana mudah untuk bertanya soalan sekiranya tidak faham. Pembelajaran secara online kebanyakannya tidak dilengkapi dengan perkara ni. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang kita boleh belajar secara Face to Face melalui aplikasi Skype, TeamViewer dan banyak lagi.

3. Tidak fokus

Belajar secara online adalah sesuatu yang bebas dan anda tidak akan diawasi. Jadi adalah sangat mudah untuk anda hilang fokus atau bosan semasa pembelajaran. Akhirnya anda akan terlepas sesuatu dan mungkin juga anda akan salah faham akan sesuatu perkara.

Sekiranya anda mahu belajar editing secara online, saya cadangkan anda belajar di
https://lernify.com. Terdapat pelbagai kursus yang anda boleh ikuti dengan harga yang berbaloi.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada

Ramai orang bila berniaga, dia tak pandai nak pujuk pelanggan untuk beli lagi dengan dia. Biasa apa yang dia buat bila pelanggan dah beli pertama kali dia biarkan je pelanggan

Baby Marketing New Parents Marketing 5W Public Relations
Artikel

5 Tips Pemasaran Untuk Pemula Bisnes

Baru nak mulakan bisnes? Nak jadikan bisnes kita dikenali orang dan akhirnya mendapat kepercayaan agak sukar jika tak dirancang dan dimulakan dengan betul. Di sini sedikit tip pemasaran untuk pemula

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top