Kekurangan Perniagaan di Website

Kekurangan Perniagaan Di Website

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Perniagaan dalam talian mempunyai pelbagai kelebihan, seperti kos permulaan yang rendah, pemeliharaan minimum, dan kemampuan untuk mengatasi halangan geografi dan bahkan yang berkaitan dengan bahasa. Namun, perniagaan dalam talian juga mempunyai beberapa kelemahan yang dapat membatasi, atau menghalangi kejayaan.

1. Perniagaan Dalam Talian

Perniagaan dalam talian beroperasi sepenuhnya dalam talian. Sebilangan besar perniagaan ini berasal dari rumah pemiliknya. Walaupun kos dan masa permulaan biasanya minimum, seperti waktu dan kos yang diperlukan untuk mengekalkan perniagaan dalam talian ini, terdapat beberapa kelemahan untuk memiliki perniagaan dalam talian.

2. Kepakaran diperlukan

Untuk satu, beberapa kepakaran diperlukan – iaitu pengetahuan mengenai komputer dan Internet secara umum. Jelas, banyak perniagaan dalam talian mempunyai laman web mereka sendiri, jadi beberapa pengetahuan tentang bagaimana nama domain dibeli, bagaimana alamat e-mel menggunakan nama domain dibeli atau dibuat, bagaimana merancang dan menerbitkan laman web.

Walaupun, tentu saja, adalah mungkin untuk membuka perniagaan dalam talian menggunakan laman web dan pasar siap pakai, seperti membuka kedai di eBay, beberapa pengetahuan mengenai komputer masih diperlukan untuk menggunakan eBay di tempat pertama. Di samping itu, lebih banyak laman web dan kedai yang kelihatan profesional cenderung menarik lebih banyak pelanggan; oleh itu, beberapa pengetahuan tentang cara memaksimumkan penampilan kedai eBay diperlukan, untuk menggunakan contoh yang sama.

3. Reaching Target Audience

Lebih jauh lagi, dalam hal Internet memperluas jangkauan perniagaan ke seluruh web di seluruh dunia, ini juga dapat menjadi penghalang kerana pengguna sasaran selalu diserang dengan pesan iklan dari kedai dalam talian yang lain. Ambil syarikat sabun buatan sendiri misalnya; jika pengguna melakukan carian internet untuk sabun buatan tangan, hasilnya akan beratus-ratus ribu akan muncul. Kecuali perniagaan tersebut telah membeli iklan di mesin pencari untuk sekumpulan kata kunci yang digunakan pengguna untuk mencari, satu-satunya harapan pengguna akan mendapati bahawa pengguna dapat melihat halaman dan halaman hasil atau mencari kedai itu terutamanya, yang memerlukan pengetahuan bahawa syarikat sabun buatan tangan tersebut wujud.

4. Keselamatan

Keselamatan juga boleh menjadi masalah dengan perniagaan dalam talian, dan dapat menyatakan dirinya sebagai ancaman dalam beberapa cara. Pertama, laman web perniagaan dalam talian boleh dikompromikan, yang membolehkan penggodam memanipulasi maklumat di sana; misalnya, pembayaran boleh dialihkan ke akaun penggodam. Kedua, maklumat pelanggan perniagaan dalam talian mungkin dilanggar. Ketiga, selain mencuri nombor akaun atau mengalihkan dana, perniagaan dalam talian juga perlu bimbang tentang penggodam mencuri maklumat sulit pengguna.

5. Hak cipta

Perniagaan dalam talian juga mengalami ancaman hak cipta. Undang-undang internet tidak memberikan perlindungan yang sama untuk pelanggaran hak cipta seperti peraturan perdagangan untuk barang-barang fizikal. Oleh itu, idea produk, logo, slogan, kandungan bertulis, reka bentuk, konsep, rentan dalam perniagaan dalam talian.

Artikel ini dikreditkan kepada smallbusiness.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

saiz gambar facebook
Teknik Pemasaran

Panduan Asas Saiz Gambar Facebook

Jika anda jalankan iklan di Facebook menggunakan gambar, saiz gambar facebook sangat memainkan peranan kerana setiap placement adalah berbeza paparannya. Saiz paparan di telefon pintar dan komputer adalah berbeza, paparan

Etika tingkah laku
Tips Menarik

7 Tips Memilih Rakan Niaga

Setelah mendapat idea perniagaan, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memilih rakan niaga. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rakan niaga. Mampu melakukan perekrutan, boleh dengan

video marketing

5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian

Kebelakangan ni, ramai usahawan yang mula mengambil berat mengenai kepentingan video marketing dalam perniagaan mereka. Pelbagai jenis video marketing telah mereka buat untuk memastikan perniagaan mereka bertambah maju. Mari kita

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top