Kebaikan dan Keburukan Link Building

Kebaikan Dan Keburukan Link Building

Kualiti lebih penting daripada sebelumnya, kerana Google telah mula menghukum laman web yang membina pautan berkualiti rendah atau spam. Pada masa lalu, SEO dapat berbatasan dengan pihak yang berisiko ketika menghubungkan bangunan. Teknik seperti pengiriman artikel dan daftar direktori biasanya disarankan oleh SEO, kerana mereka bekerja dengan baik dan menimbulkan sedikit risiko jika dilakukan dengan benar. Namun, masa telah berubah dengan pengenalan kemas kini Penguin dari Google yang secara agresif melukai laman web yang menggunakan teknik membina pautan berkualiti rendah ini. Kami akan memberi anda gambaran mengenai jenis pautan yang seharusnya dan tidak seharusnya anda fokuskan untuk dibina.

“Natural” editorial links

Pautan jenis ini adalah cawan suci untuk SEO. Pada dasarnya, ini adalah pautan yang anda tidak perlu minta kerana ia diberikan secara editorial oleh pemilik laman web lain. Ini jauh lebih berkesan daripada harus menghubungi seseorang dan meminta mereka untuk menghubungi anda. Namun, anda perlu memberi alasan yang baik kepada seseorang untuk melakukannya, dan anda perlu mencari cara untuk membuat sebilangan besar blogger menyedari alasan tersebut.

Contoh alasan yang baik mungkin merupakan isi kandungan yang hebat yang anda buat yang kemudian anda hasilkan dengan beberapa blogger penting yang berpengaruh, dan melalui proses itu lebih banyak blogger telah menyedari hal itu. Perkara ini sukar dilakukan dan memerlukan masa, itulah sebab mengapa pautan jenis ini sangat dihargai. Mereka juga merupakan jenis pautan yang sering disebut Google sebagai contoh yang baik, yang menunjukkan bahawa mereka akan bertahan dalam ujian masa.

Manual “outreach” link building

Ini mungkin salah satu jenis pembinaan pautan yang paling biasa yang akan anda lakukan sebagai SEO, terutamanya jika anda baru memulakan atau perniagaan anda masih agak kecil dan tidak diketahui. Ini melibatkan menghubungi pemilik laman web dan blogger secara manual, meminta mereka untuk memautkan anda. Sekali lagi, anda perlu memberi mereka alasan untuk menghubungkan anda dan untuk berjaya, anda perlu menghubungi orang yang berkaitan. Sekiranya anda menghubungi orang yang tidak mempunyai kaitan dengan industri anda, mereka mungkin akan keliru apabila anda meminta pautan.

Self-created, non-editorial links

Jenis pautan ini umumnya disukai pada hari ini, kerana sering kali sesuai dengan amalan topi hitam yang bertujuan untuk memperbodohkan mesin pencari untuk berfikir bahawa sekeping kandungan adalah relevan dan penting ketika sebenarnya tidak. Dengan pengenalan Penguin pada tahun 2012 (dan kemas kini berikutnya), Google mula menurunkan nilai dan bahkan menghukum jenis pautan ini.

Oleh kerana pautan ini tidak diberikan secara editorial, secara tidak langsung pautan ini mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada jenis pautan yang lain. Pada masa lalu, mereka berguna untuk beberapa SEO yang bekerja di laman web tertentu, tetapi anda harus berhati-hati dalam pelaksanaannya sekarang. Beberapa contohnya ialah:

 • Blog comments that are not moderated
 • Press releases with optimized anchor text
 • Article directories
 • Guest post signatures
 • Advertorials
 • Embeddable widgets
 • Infographic embeds
 • User profile pages
 • Guestbooks
 • Forum signatures
 • Directories that are not moderated

Jenis pautan yang anda pilih untuk mengikuti strategi anda harus bergantung pada profil pautan anda yang ada, tetapi secara umum, anda harus mengelakkan pautan yang tidak diberikan secara editorial. Sebaliknya, anda harus fokus pada taktik yang akan memberi anda pautan editorial yang memberi nilai tambah kepada laman web dan perniagaan anda.

Artikel ini dikreditkan kepada moz.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah