Etika Tingkah laku di Tempat Kerja

Etika tingkah laku

Etika tingkah laku di tempat kerja merangkumi; mematuhi peraturan syarikat, komunikasi yang berkesan, memikul tanggungjawab, akauntabiliti, profesionalisme, kepercayaan dan saling menghormati rakan sekerja anda di tempat kerja. Etika tingkah laku ini memastikan output produktiviti maksimum di tempat kerja. Dan boleh menjadi penting bagi pertumbuhan kerjaya.

Patuhi Peraturan Syarikat

Pada permulaan kontrak pekerja, syarikat mungkin memerlukan pekerja tersebut untuk menandatangani pelbagai dokumen, termasuk borang perjanjian dan peraturan syarikat. Juga, pekerja boleh diberi buku panduan yang dapat berfungsi sebagai panduan. Beberapa peraturan umum adalah kelewatan, berpakaian yang tidak sesuai, dan bahasa, dll.

Kerana keseronokan untuk mendapatkan pekerjaan baru, sebilangan pekerja tidak membaca peraturan ini dengan betul dan mungkin akan menangguhkannya di masa depan. Oleh itu, adalah penting bahawa pekerja baru membaca peraturan & peraturan ini dengan betul agar tidak menangguhkannya.

Berkomunikasi dengan Berkesan

Komunikasi yang berkesan sangat penting untuk mengelakkan salah faham ketika menangani masalah di tempat kerja. Berkomunikasi secara berkesan mungkin bermaksud perkara yang berbeza bagi orang pada masa yang berbeza. Marilah kita mempertimbangkan keadaan hipotetis pekerja yang cuba menyampaikan maklumat kepada pelanggan berbahasa Perancis. Kaedah terbaik untuk berkomunikasi secara berkesan dengan pelanggan adalah dengan mempunyai pekerja yang boleh bercakap bahasa Perancis menyampaikan maklumat.

Komunikasi yang berkesan juga boleh menyebabkan pekerja melanggar salah satu peraturan dan undang-undang syarikat tanpa dikenakan hukuman. Seorang pekerja menghubungi HR bahawa mereka akan datang lewat kerana beberapa keadaan yang tidak terduga mungkin akan terhindar kerana datang lewat jika keadaan disampaikan dengan betul.

Membangunkan Hubungan Profesional

Hubungan profesional yang baik bukan sahaja dapat memupuk kerja berpasukan di kalangan pekerja, tetapi juga membantu perkembangan kerjaya individu bagi pekerja. Mengembangkan hubungan profesional dengan rakan sekerja atau profesional lain di luar tempat kerja juga secara langsung atau tidak langsung akan meningkatkan produktiviti.

Hubungan profesional antara pekerja peringkat rendah dan tinggi akan memudahkan idea dikongsi dan pengetahuan disampaikan kepada pekerja junior. Dengan cara itu, syarikat dengan yakin dapat membuat pekerjaan magang pada projek yang sukar untuk memenuhi tarikh akhir yang ditangguhkan kerana bimbingan dari pekerja yang lebih tua.

Jurujual, perlu membina hubungan profesional luaran dengan profesional dari organisasi lain – terutamanya mereka yang berpotensi menjadi pelanggan. Hubungan ini akan membantu mewujudkan orang hubungan di organisasi lain sekiranya mereka perlu menjual produk kepada mereka.

Ambil tanggungjawab

Image 48

Penting bagi pekerja untuk selalu bertanggungjawab terhadap keputusan yang dibuat secara individu dan dalam satu pasukan. Ini sebenarnya adalah sifat kepemimpinan yang harus ditunjukkan oleh setiap pekerja yang ingin mengambil jawatan pengurus pada masa akan datang. Tidak dapat difahami, pekerja mungkin ingin menyelamatkan pekerjaan mereka dan oleh itu takut mengambil tanggungjawab untuk peristiwa tertentu.

Namun, mereka tidak boleh membiarkan ketakutan ini membawa mereka keluar dari pasukan. Sebagai contoh, pasukan komunikasi membuat strategi pemasaran untuk syarikat itu dan ia gagal. Anggota pasukan harus bersama-sama bertanggung jawab atas kegagalan ini, bukan individu yang mengatakan bahawa mereka bukan bagian dari proses membuat keputusan. Sekiranya strategi berjalan sebaliknya, mereka tidak akan mengatakan hal yang sama.

Professionalism/Standards

Terdapat piawaian profesional yang semua pekerja lakukan di tempat kerja. Penggunaan kata-kata tidak formal di tempat kerja formal sangat tidak profesional. Piawaian ini harus dipegang tinggi dan diterapkan pada setiap bahagian aktiviti pekerja di tempat kerja.

Ini harus merangkumi cara mereka bercakap, jenis pekerjaan yang mereka sampaikan dan hubungan mereka dengan rakan sekerja dan pelanggan.

Bertanggungjawab

Akauntabiliti juga merupakan sifat yang sangat baik bagi seorang pekerja. Salah satu perkara yang mungkin mengubah bakat dan bertanggungjawab adalah kurangnya kebertanggungjawaban.

Kekurangan akauntabiliti boleh menyebabkan bos anda berfikir bahawa anda mempunyai “sikap saya tidak peduli” terhadap projek syarikat atau paling teruk menganggap anda sebagai pembohong dan boleh menyebabkan kehilangan pekerjaan dalam jangka masa panjang. Sebagai contoh, pada awal setiap tahun, sejumlah wang diperuntukkan untuk setiap jabatan. Pengurus ini bertujuan untuk mengawasi bagaimana wang ini dibelanjakan.

Sekiranya pada akhir tahun ini, pengurus tidak dapat membuat pernyataan tentang bagaimana wang itu dibelanjakan, dia kemudian disyaki mencuri dana syarikat.

Memegang Kepercayaan

Seorang pekerja tidak boleh melakukan perkara yang boleh membuat pekerjanya menarik kepercayaan. Sebagai pekerja syarikat, pekerja anda mempercayai anda untuk menyelesaikan kerja dengan tepat pada waktunya.

Perkara-perkara seperti kehilangan tarikh akhir secara berkala atau menghantar kerja yang perlu disemak berulang-ulang akan menolak promosi anda. Bahkan mungkin menyebabkan majikan tidak memberi anda tugas untuk diselesaikan pada masa akan datang — mimpi buruk bagi pekerja bebas.

Hormatilah rakan sekerja anda

Tidak kira sama ada anda berurusan dengan pekerja magang, junior, petugas kebersihan, dan lain-lain, mereka semua harus dilayan dengan hormat. Sebagai pengurus, memperlakukan ahli pasukan anda dengan hormat akan membantu meningkatkan produktiviti mereka.

Memberi kritikan yang membina dan mengucapkan kata-kata baik kepada mereka walaupun mereka tidak dapat menyampaikan dengan sempurna akan membantu mereka berusaha untuk melakukan yang lebih baik pada masa akan datang.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah