Emosi semasa membuat Grafik Design

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Assalamualaikum pada semua sahabat yang sentiasa ceria, positif dan aktif. Lama tak berkongsi tips dan tutorial untuk anda semua. Terima kasih kepada yang support kami selama ini. Banyak kunjungan walaupun baru buat, dan banyak lagi kekurangan yang perlu kami perbaiki.

Sebelum masuk kepada tips, saya suka untuk ceritakan proses belajar yang saya lalu dalam hasilkan design grafik samada dari pelbagai sudut kategori grafik itu sendiri.   

 Dan saya sedari, antara kekurangan yang mungkin ada dalam hasil kerja saya sebelum ini (design banner atau ads), yang terlalu statik dan berbentuk informasi. Memang akan ada ketika, kita memerlukan design yang berbentuk informasi dan statik, tapi untuk tujuan promosi dan tingkatkan Branding produk, kita memerlukan satu lagi seni tambahan iaitu bermain dengan emosi orang awam.

1. Ketahui Perasaan yang Perlu Diterjemahkan:

 Ada pelbagai perasaan dan emosi yang cuba disampaikan dalam setiap iklan, bergantung kepada mesej iklan tersebut. Ada iklan untuk orang merasai kemarahan (Kempen Cegah Dadah/ Eksploitasi manusia dll), ada iklan untuk orang merasai kegembiraan (Produk Kesihatan, Pelancongan dll), ada iklan untuk merasai kesedihan (Kutipan Derma dll), dan ada juga iklan untuk orang merasai keajaiban (Janji2 dari produk, Jaminan dll).
Fahami konsep ini, maka kita boleh pergi kepada point seterusnya.

2. Elemen Suasana Menepati Emosi.

Ringkasnya, termasuklah darisegi persekitaran emosi yang hendak kita paparkan dalam design. Emosi yang berbentuk ceria, pasti lebih kuat dari segi harmoni dan cerah dalam design. Emosi yang berbentuk serius, selalunya dipersembahkan dengan persekitaran yang gelap dan sensasi.

3.Mesej Kreatif Tetapi Sampai.

 Ada banyak cara untuk kita tampilkan mesej dalam design. Akan tetapi, elakkan design yang terlalu rumit sehingga mesej sebenar tidak dapat diterima oleh orang lain. Lagi parah, mesej yang diterima oleh orang lain jauh terpesong dari mesej asal iklan. Bantuan komen dari orang lain pada peringkat awal, mungkin dapat membantu, sebelum design tersebut, betul2 disebarkan.
Insyaallah, mungkin setakat ini sahaja perkongsian kali ini. Apa-apa pun, kita akan mengalami proses untuk improve kualiti design yang lebih berkualiti kepada Client, untuk sampaikan mesej mereka kepada orang lain.


Boleh Share post ini jika anda rasa bermanfaat untuk orang lain.
*Yang berpengalaman mohon cadangan penambahbaikan untuk artwork saya ni.
*Sama2 belajar dan improve

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

website ecommerce - lernify
Artikel

9 Perkara Penting Untuk Website Ecommerce Yang Bagus

Nak buat website ecommerce? Ada banyak platform, ada yang berbayar, ada percuma dgn fungsi terhad, ada yang free terus.. tapi kena pasang kat hosting sendiri.. Boleh survey, ..bigcartel..shopify..easystore..bigcommerce..shoppegram Cuma, Shopeegram

custom audience
Artikel

5 Kategori Utama Custom Audience (CA)

Custom Audience adalah salah satu tapisan (filter) dalam Facebook dimana ia membolehkan pemasar (marketer) memilih sasaran audience dari senarai yang tertentu. Senarai ini boleh diupload sendiri ataupun diperoleh dari data

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top