Cara Ubah Akaun Instagram Peribadi Menjadi Akaun Instagram Bisnes

Cara Ubah Akaun Instagram Peribadi Menjadi Akaun Instagram Bisnes

Sejak tahun lalu, Instagram telah mengalami banyak perubahan. Proses yang dilalui dan diperkenalkan oleh Instagram kepada penggunanya tidak langsung berlaku. Perlahan-lahan, Instagram telah ‘menaik taraf’ dari hanya menjadi media sosial untuk berkongsi foto dan video pendek. Perubahan ini bermula dari adanya iklan ‘tidak cantik’, Pemberitahuan Hidupkan, perubahan logo Instagram yang menyebabkan banyak perdebatan hingga hari ini, Cerita Instagram yang diakui sebagai ‘diilhamkan’ oleh SnapChat, hingga ada jenis akaun lain selain akaun Peribadi Instagram, iaitu Instagram Perniagaan .

Sebagai pengguna Instagram yang menggunakannya untuk perniagaan, tidak semua pengguna mengetahui 2 jenis akaun Instagram ini. Perubahan Instagram yang lain memang dialami oleh pengguna secara automatik dan ‘tiba-tiba ada’, menjadikan pemilihan sebagai akaun Instagram Perniagaan sebagai kemas kini yang dilupakan. Pilihan untuk menjadi akaun Perniagaan Instagram memang harus melakukan beberapa tetapan melalui aplikasi Instagram, itu tidak dapat dilakukan melalui penyemak imbas. Tidak perlu risau, tetapan perubahan ini sangat mudah dan dapat digunakan oleh semua pemegang akaun Instagram, terutama jika anda menggunakan Instagram untuk perniagaan.

Untuk menukar akaun Peribadi yang digunakan untuk perniagaan, ke akaun Perniagaan Instagram, terdapat beberapa proses yang mesti dilakukan oleh pengguna. Ikuti langkah demi langkah ini untuk menukar akaun Instagram Peribadi anda ke akaun Instagram Perniagaan:

  1. Klik 3 titik di sebelah kanan atas akaun Instagram anda.
  2. Kemudian, anda akan pergi ke bahagian Pilihan pada akaun Instagram.
  3. Scroll ke bawah, sehingga anda menemui setting untuk akaun Instagram anda.
  4. Pilih bahagian “Switch to Business Profile”.
  5. Anda akan dinasihatkan untuk menyambungkan akaun Instagram anda ke akaun Profil Facebook anda. dimiliki, untuk disambungkan ke akaun Facebook Fanpage. Ikuti sahaja prosesnya.
  6. Akaun Perniagaan Instagram akan mengambil data Kenalan yang ada di akaun Facebook Fanpage.
  7. SIAP! Akaun anda telah berubah menjadi akaun Perniagaan Instagram.

Akaun Perniagaan Instagram mengambil data Kenalan yang ada di akaun Facebook Fanpage untuk memudahkan setiap calon pelanggan menghubungi anda. Data yang diambil adalah:

  1. Contact Number
  2. E-mail
  3. Location

Sekiranya telah berubah menjadi akaun Perniagaan Instagram, ciri analytics untuk mengukur prestasi akaun dan kandungan bersama yang boleh anda gunakan. Feature analytics ini dapat diakses kapan saja, melalui aplikasi Instagram. Bar di sebelah titik 3 di sudut kanan atas adalah fungsi analytics. Klik pada bar, maka anda akan segera memasuki ciri analisis akaun Instagram.

Tukar akaun Instagram Peribadi anda ke Perniagaan Instagram untuk mendapatkan hasil maksimum. Have fun and enjoy the journey!

Artikel ini dikreditkan kepada medium.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah