Cara Tukar ‘Stranger’ menjadi ‘Client’

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pengalaman saya, dapat 8 klien serentak, gara-gara teknik XXX yang nak di kongsikan ni shj. Kesemuanya, high paid.
.
Bagi saya.. Apa jua Ini adalah rezeki.. Allah nak bagi..
.
Cuma bila diselidiki dan difahami, kenapa ia berlaku.. Silakan baca.. Semoga bermanfaat!
.

1. From Strangers to High paid clients

Nak Tukar daripada ‘orang tak kenal’ kepada pelanggan yang bayar dengan harga tinggi ini proses nya panjang..

Ia tak semudah disangka ya..

Stranger –>> Masuk ke Homepage –> Nampak Produk harga RM3K –>> Terus klik Buy now –>> checkout

Fuhh, senang nye buat sales.. User beli barang harga 2-3K.. Beli direct online gitu jerr..
.
Situasi diatas memang ada, cuma ia jarang jarang, apatah lagi, jika kita belum ada brand yang kukuh..
.

stranger

2. Bina Trust

Kita perlu membina trust bakal pelanggan dahulu.. Branding yang kuat itu bermula dengan perkongsian bersifat knowledge & sharing dahulu.. Yang bersifat valuable.. Bermanfaat untuk audiens kita..
.
Bukan sharing biasa biasa ya.. bukan sharing pasal makan apa hari ni, OOTD harini, BMW, Rumah mewah.. Bukan ini tau!
.
Ia mesti bersifat ilmu, pengetahuan, inspirasi, dan akhirnya relevan dengan produk ‘sebenar’ yang kita ada..
.

3. Perkongsian / Share

Kita banyak sharing bermanfaat, barulah ramai orang follow kita..
.
Contoh,
.
Puan A, sharing pasal khasiat herba dalam makanan, buah-buahan, dan ulam..
.
Pastinya Audiens yang interest tentang herba, ulam yang akan follow Puan A tadi.. walaupun pada asalnya mereka ‘stranger’ tak pernah follow sesiapa sebelum ni sharing pasal Ulam & herba seperti Puan A tadi..
.
Secara kesimpulan, Puan A influens Audiens A sebab ulam & herba..
.
Sama seperti kita, kita perlu offer knowledge first, sharing first, valuable content first, sebelum menjual apa apa.. 😊

customer journey

4. Customer Journey

Pada tahap ni, menjual bukan no.1.. Tetapi, perkongsian/konten no.1.. Ia membina brand anda.. Berdasarkan apa yang kita kongsikan itu..
.
Mungkin anda boleh bina proses ‘customer journey’ seperti ini.. Dibawah ini contoh shj, anda boleh bahagikan fasa..
.
FASA 1: Stranger –>> Konten 1 (artikel/video)–> Konten 2 (artikel/video) –> Konten 3 (artikel/video) –> Front Product (RM0/Free)

FASA 2: Follow up 7X with Konten 4 (Email/Artikel/Video) –>> Seeding –>> Launching Middle Product (RM500/Medium Price) –>> End

FASA 3: Follow up 15X with Konten/Case study/Blueprint (Email/Artikel/Video/Live) –> Seeding –> Limited Launching –> High End Product (RM3000/above) –> End
.

5. Pastikan stranger melalui semua fasa

Stranger tidak boleh terus ditawarkan dengan produk harga mahal dahulu, memang mereka agak sukar untuk membeli..
.
Stranger tadi perlu melalui keseluruhan proses di Fasa 1, Fasa 2, dan Fasa 3 seperti contoh diatas. Baru lah ada potensi besar untuk convert. Biasa, jika jual produk harga RM500 dan keatas guna single direct checkout, tanpa guna team jualan.. Agak mencabar.. Melainkan RM150 kebawah. Ini bergantung pada niche produk.
.

6. Kaji semula sebab susah nak convert

Manakala, nak jual produk harga RM3000 dan keatas walaupun kita dah call, jumpa, itu juga adakalanya susah nak convert. Penat kita jumpa klien jauh jauh, akhirnya mereka tak juga confirm excited nak beli..

Biasanya yang jual produk penapis air, agen hartanah, yang harga ribu-ribu.. Kalau susah nak convert, anda kena kaji balik kenapa..
.
Mungkin datang dari.. Trust & Excitement..

Trust – Kepercayaan & keyakinan pelanggan terhadap anda.. Apa result anda boleh tunjuk kat bakal pelanggan anda? Apa portfolio & kreadibiliti anda, yang buat mereka benar yakin untuk berurusan dengan anda?

“Excitement – Apakah tawaran anda yang buat mereka teruja? Apa nilai tambah yang anda berjaya menangi hati mereka? Apakah susunan perjalanan yang anda rangka, sebelum anda offer core product anda? Urgency?”

Kadang kita menjual jer tahu, membina pelanggan, membina hati mereka, tak tahu..
.
Ibarat bercinta, mana ada terus datang bagitahu, saya cintakan awak.. hihi
.

7. Dapatkan Survey / Testimoni dari pelanggan

Strangers –> Mereka belum jadi pelanggan kita, mereka belum kenal kita. Mereka belum penah nampak iklan, malah tak pernah like, komen, post kita sebelum ini.

High paid clients –> ini pelanggan kita, kelompok bakal pelanggan yang tak kisah pun bayar mahal. Ini sebabnya:

..Mereka memang tiada masalah nak bayar mahal
..Mereka hire @ beli produk sebab value produk
..Mereka beli sebab value dari diri kita sendiri
..Mereka beli sebab knowledge/sharing yang pernah dapat dari kita sebelum ini
..Mereka beli sebab pengalaman kita
..Mereka beli sebab recommendation kuat dari orang ketiga (past customer kita)
..Mereka beli sebab winning customer services kita..
.
*Benda ni kena buat survey kat pelanggan, kenapa beli produk dengan kita..Pelanggan mahal ni, dia bukan pasal harga, bukan produk.. Tapi layanan kita.. hihi
.

8. Caranya adalah begini..

…Kita perlu tahu setiap proses ‘journey’ pelanggan kita sebelum membeli.. Semakin tinggi harga, semakin panjang perjalanan anda perlu setup. Pecahkan dalam bentuk fasa.. Setiap fasa ada tahap penyampaian tersendiri..

–>> Fasa 1 + Fasa 2 + Fasa 3

Siapkan beberapa destinasi kecil mereka dengan knowledge & sharing pada setiap fasa tersebut

–>> Konten 1 + Konten 2 + Konten 3 + … + Konten n

Fasa ini tidak boleh menjual semata.. Konten 80%, manakala menjual 20% shj.. Mejual berada di hujung destinasi selepas konten..Lebihkan sharing & knowledge, berbanding follow up menjual semata. Contoh: 4 kali sharing, 1 kali sales..

–>> Konten 1 + Konten 2 + Konten 3 + Konten 4 + Sales 1

Follow up ini boleh menggunakan sistem, dimana boleh follow up secara automatik.. Anda boleh gunakan email marketing, chatbot. Anda tak perlu nak penat follow seorang demi seorang..
.
—>> Guna mailerlite untuk email & Chatfuel untuk chatbot. Sila search google

Manakala, manual update boleh gunakan platform telegram channel, group Facebook, di Facebook personal sendiri, dan anda sendiri run ads artikel ke website anda.. Biasanya proses educate ini lebih banyak enggagement berbanding menjual semata..
.
–>>Run Ads ke Artikel Website, Video ads, Live, Sharing mcm tulisan ni, dll
.
Call dan jumpa masih lagi efektif, banyak perkara anda boleh yakinkan pelanggan anda..

—>> Lagi lagi bila berada di FASA 3.. dimana tingkat harga produk paling tinggi disini..
.

9. BEST WEAPON – Ask for Recommendation..

Ini membantu anda dapat pelanggan akan datang, dimana ia lebih mudah convert.. Mereka dapat berita dari pihak ketiga yang recommend, biasanya buat mereka percaya terus..
.
Pelanggan tidak mudah yakin dengan apa yang kita sampaikan sendiri.. Akan tetapi jika orang lain sampaikan, ia lebih mudah untuk trust.. Jadi anda sebagai seller, minta recommendation dari pelanggan anda..
.
Secara asasnya untuk part recommendation..
.
Mereka beli –>> Mereka rasa & guna –>> Mereka review –>> Mereka recommend (ajak orang lain) sebab XXX
.
Proses ini la yang sangat penting.. Selalunya kita stuck kat

Mereka beli, rasa & guna..
.
Bermaksud, Kita berjaya buat pelanggan sebelum ini beli, mereka guna..
.
Tapi sayang, kita terputus sampai disitu.. Kita tak tanya feedback mereka, kita tak follow up pun.. Apa perasaan mereka, apa mereka dapat.. Kita tak minta tolong recommend pada kawan kawan lain yang cari..
.
Ya recommendation ni, adakalanya bersifat ‘automate’, jika produk tersebut betul berkualiti & bagus..
.
Tetapi, tidak cukup jika kita mengharapkan pelanggan sendiri yang nak sampaikan pada orang lain..
.
Perkara ini perlu dipesan & di ingatkan.. Melalui follow up berkala..
.
Pengalaman saya, dapat recommendation dari beberapa kenalan/klien saya, yang sangat manis mulut, menyampaikan berita baik pada kawan kawanya yang lain.. Seterusnya, kawan kawannya itu menyampaikan lagi, pada kawan kawan usahawan yang lain.. sehinggalah merebak..
.
Ini namanya Mouth-to-Mouth marketing! Masih relevan 😊

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah
Tips Menarik

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah

Rasulullah SAW pernah bersabda; “Tidak ada hari yang disambut oleh para hamba melainkan di sana ada dua malaikat yang turun, salah satunya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti kepada orang-orang yang

Teknik Pemasaran

Kenapa Leads Tak Convert Kepada Sales?

Biasa kalau kita run iklan, beratus leads masuk, iklan nampak macam ada impak, tapi bila closing tu macam tak berkesan. Ini kena atasi awal sebelum kita rugi kos ads spend,

10 Jenis Perniagaan Makanan Yang Laris
Bisnes

10 jenis Perniagaan makanan yang laris

Pening memikirkan jenis perniagaan yang sesuai untuk anda? Jom kita lihat 10 jenis perniagaan makanan yang laris. 1. Perniagaan Buah Potong Buah-buahan potong ini memang digilai orang ramai terutamanya ketika

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top