Bolehkah anda melakukan pemasaran dalam talian SEO sendiri?

Bolehkah Anda Melakukan Pemasaran Dalam Talian Seo Sendiri

Terdapat banyak bahagian yang bergerak ketika datang ke SEO. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, terdapat SEO di halaman dan di luar halaman, dan mereka berdua memainkan peranan besar dalam menjayakan kempen anda.

Ramai orang tertanya-tanya apakah SEO adalah strategi dalaman, dan kami di sini untuk memberi anda jawapan.

Satu orang dapat mengendalikan kempen SEO, tetapi bersiaplah untuk melakukan banyak pekerjaan untuk melihat hasil yang anda inginkan. SEO bukanlah strategi set-and-forget, sebaliknya anda harus mengikuti banyak tuntutan strategi tersebut.

1. Penyelidikan Kata Kunci Secara Berterusan

Bolehkah Anda Melakukan Pemasaran Dalam Talian Seo Sendiri3
Bolehkah Anda Melakukan Pemasaran Dalam Talian Seo Sendiri3

Kata kunci adalah asas bagi mana-mana kempen SEO kerana ia merupakan blok penyusun kandungan. Mencari kata kunci yang tepat sangat penting kerana ia menentukan jenis kandungan yang akan anda tulis, dan akhirnya, bagaimana anda akan mendapat ranking di Google. Contohnya, jika anda memilih kata kunci yang mempunyai banyak persaingan dan jumlah carian yang tinggi, tidak mungkin anda akan mendapat peringkat untuk kata kunci tersebut. Walau bagaimanapun, jika anda memilih kata kunci yang mempunyai jumlah carian yang tinggi dan tidak banyak persaingan, anda akan mempunyai peluang yang lebih baik dalam kedudukan. Nuansa kecil ini adalah perincian yang akan menjadikan penyelidikan kata kunci anda bernilai. Jangan lupa, adalah penting untuk terus mengeluarkan kandungan baru untuk memastikan laman web anda berada dalam hasil carian, dan kandungan berterusan bermaksud penyelidikan kata kunci yang berterusan.

2. Konsisten Membuat Konten

Bolehkah Anda Melakukan Pemasaran Dalam Talian Seo Sendiri2
Bolehkah Anda Melakukan Pemasaran Dalam Talian Seo Sendiri2

Semakin banyak kandungan yang anda tulis, semakin banyak kata kunci yang dapat anda targetkan, dan semakin banyak kata kunci yang anda sasarkan, semakin banyak peluang yang anda perlukan untuk muncul dalam hasil enjin carian kepada khalayak sasaran anda. Pembuatan kandungan adalah salah satu bahagian terpenting, jika bukan bahagian terpenting dalam strategi SEO. Lagipun, kandungan adalah yang paling penting, jadi masuk akal bahawa anda mesti mempunyai rancangan kandungan yang kukuh.

Anda juga mesti membuat pelbagai jenis kandungan. Sebagai contoh, blog sangat bagus untuk SEO kerana mereka menyediakan aliran kandungan segar yang sangat disukai oleh Google. Walau bagaimanapun, kandungan berformat panjang yang terdiri daripada 2000 perkataan atau lebih juga merupakan kaedah yang bagus untuk mendapat peringkat di Google. Apabila anda menulis secara mendalam mengenai topik dalam artikel panjang, anda menunjukkan kepada Google bahawa anda tahu banyak topik mengenai topik itu. Biasanya, semakin banyak maklumat yang anda tulis, semakin banyak nilai yang anda berikan kepada pengguna – yang juga disukai oleh Google.

Anda juga ingin memastikan bahawa kandungan anda menarik bagi pengguna dengan menambahkan multimedia seperti gambar, video, dan infografik yang sesuai. Ini dapat membantu memecah kandungan anda dan membuat pengguna di laman web anda lebih lama. Bukan hanya itu, tetapi dapat mewujudkan pengalaman yang lebih menyeronokkan secara keseluruhan untuk pengunjung laman web anda.

3. Pemantauan Luar Biasa

Ketika anda menerapkan strategi di laman web anda, sangat penting anda mengesan kejayaannya, dan SEO tidak terkecuali dari peraturan tersebut. Apabila anda memilih strategi yang berterusan seperti SEO, anda harus selalu mengawasinya untuk memastikannya berfungsi dengan baik. Bayangkan menyiarkan kandungan dan jangan sekali-kali memeriksa berapa banyak lalu lintas yang diterima dari enjin carian. Tanpa maklumat tersebut, anda tidak akan pernah mengetahui sama ada kandungan anda menyasarkan khalayak yang tepat, menggunakan kata kunci yang betul, atau menulis dengan cara yang menarik bagi khalayak sasaran anda.

Ini menjadikannya sangat mustahak untuk memastikan bahawa anda mempunyai cara untuk mengesan kejayaan kandungan anda, dan anda sering melakukannya. Maklumat yang anda hasilkan dari menganalisis kandungan anda dapat membantu anda mengubah kempen anda untuk memastikannya berjaya.

Ketiga-tiga inisiatif ini hanyalah sedikit sahaja dalam soal SEO. Terdapat banyak inisiatif lain yang diperlukan untuk memastikan kejayaannya seperti membina pautan, mengurus dan menghubungkan ke profil sosial, membuat tajuk dan meta tag yang berkesan, dan banyak lagi.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

1 thought on “Bolehkah anda melakukan pemasaran dalam talian SEO sendiri?”

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah