Bisnes Bermasalah? Apa yang perlu dilakukan

Bisnes Bermasalah Apa Yang Perlu Dilakukan

Anda telah melaburkan sejumlah besar masa dan wang ke dalam syarikat anda. Malangnya, satu kecemasan, krisis atau bencana boleh memberi kesan buruk kepada perniagaan yang telah anda usahakan dengan gigih. Menyusun rancangan pemulihan perniagaan sangat penting untuk memastikan kejayaan anda berterusan.

Selalu Merancang ke Depan

Perancangan adalah kaedah terbaik untuk memastikan kesinambungan perniagaan. Banyak perniagaan menubuhkan pasukan pemulihan perniagaan tetap yang memberi tumpuan kepada perancangan kecemasan.

Pilihan lain adalah dengan mengambil pakar kesinambungan perniagaan yang diperakui sebagai perunding. Para profesional ini berpengetahuan mengenai masalah yang dihadapi oleh perniagaan selepas krisis. Mereka dapat memberikan pandangan dan strategi yang membantu anda memimpin syarikat anda dalam keadaan yang mencabar.

Kenalpasti Ancaman Berpotensi

Beberapa syarikat dan lokasi geografi lebih terdedah kepada jenis bencana tertentu daripada yang lain. Semasa anda membuat rancangan, pertimbangkan kemungkinan kejadian tertentu berlaku, termasuk banjir, kebakaran hutan, gempa bumi, gangguan bekalan elektrik, kesejukan dan kejadian yang boleh membuat perjalanan pekerja anda mustahil atau berbahaya.

Kumpulkan dan Simpan Maklumat

Mulakan rancangan pemulihan perniagaan anda dengan mengumpulkan maklumat mengenai perniagaan, pekerja dan vendor anda. Akses ke maklumat ini sangat penting setelah berlaku bencana atau kecemasan.

Maklumat perniagaan: Buat salinan lesen perniagaan dan pendaftaran, artikel penggabungan atau dokumen organisasi lain. Salin juga lesen profesional, pajakan atau harta tanah, maklumat akaun perbankan dan lesen perisian.

Penjual dan pembekal: Kumpulkan nombor akaun dan maklumat akaun untuk semua pembekal dan vendor, termasuk gudang, penyedia perkhidmatan internet, hos laman web, pusat pemenuhan, syarikat perkapalan, syarikat pengurusan harta tanah dan penyedia faedah.

Data pekerja: Kumpulkan nama pekerja, alamat, nombor telefon dan maklumat hubungan kecemasan.

Pakar kesinambungan perniagaan menasihatkan menyimpan maklumat penting di beberapa lokasi, termasuk lokasi yang selamat di awan, tempat selamat yang tahan api dan di pejabat peguam anda.

Liputan Insurans dan Talian Kredit

Berjumpa dengan ejen insurans anda untuk membincangkan tahap perlindungan yang anda miliki dan apa yang mungkin anda perlukan pada masa akan datang. Jadualkan pertemuan serupa dengan pegawai bank anda dan bincangkan pilihan kredit dan pinjaman semasa anda.

Teknologi dan Peralatan

Pertimbangkan pelaburan dalam peralatan dan teknologi khas, seperti penyimpanan selamat dan tahan awan yang tahan api. Penjana kecemasan dan bekalan kuasa sandaran dapat memberi anda kekuatan yang anda perlukan untuk terus menjalankan perniagaan anda. Sekiranya anda harus meninggalkan tempat kerja anda, kuasa kecemasan membolehkan anda mematikan operasi dengan selamat dan selamat.

Plan B

Semakin cepat syarikat anda dapat meneruskan aktiviti perniagaan, semakin baik. Oleh kerana memerlukan masa untuk perlindungan insurans anda masuk atau dana kecemasan tiba, fikirkan cara anda boleh terus beroperasi tanpa kemudahan, tahap kakitangan, rutin atau teknologi biasa.

Menjaga kru kerangka: Cuaca buruk atau keadaan lain mungkin menjadikan pekerja anda tidak selamat untuk berulang alik ke dan dari tempat kerja, walaupun tempat kerja anda berfungsi. Dalam beberapa kes, anak kapal kecil mungkin berada di lokasi untuk memastikan operasi asas. Persiapan terlebih dahulu untuk kemungkinan ini dengan stok makanan, air botol, bekalan sanitasi dan peralatan tempat tidur dapat memudahkan pekerja anda melakukan dalam keadaan yang mencabar.

Bekerja dari rumah: Sekiranya tempat kerja anda tidak dapat digunakan kerana banjir, kebakaran atau sebab-sebab lain, mungkin anda dan pekerja anda dapat meneruskan operasi dari rumah. Mempunyai rancangan untuk menghubungkan dalam talian dan tetap produktif dapat membantu anda mengekalkan operasi dan pendapatan tetap semasa krisis.

Sewa tempat sementara atau kontrak dengan penyedia pihak ketiga: Pertimbangkan kemungkinan lokasi untuk mendirikan pejabat sementara atau tempat kerja. Contohnya, jika anda mempunyai syarikat katering dan dapur biasa anda tidak dapat digunakan kerana kebakaran, anda mungkin dapat menyewa dapur komersial dari restoran, sekolah memasak atau inkubator perniagaan kuliner. Sekiranya anda menjual barang dalam talian dan banjir merosakkan bilik mel anda, kedai perkhidmatan perniagaan anda mungkin dapat menguruskan pembungkusan dan pengeposan untuk anda.

Tips

Pengurus harta tanah anda mungkin dapat membantu anda mencari tempat kerja sementara. Bercakap dengan pengurus akaun anda mengenai sebarang hartanah kosong yang boleh digunakan oleh perniagaan anda semasa pembaikan dilakukan ke pejabat anda.

Artikel ini dikreditkan kepada smallbusiness.chron.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah