Bagaimana peniaga berfikir?

Bagaimana Peniaga Berfikir

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kebanyakan peniaga sebelum tidur tak dapat lari dari berfikir. Macam mana nak lariskan hasil jualan? Macam mana nak tambah customer?

Bagaimana cara fikir yang salah?

Berfikir tu ada masa betul ada masa salah. Kalau betul cara fikirnya maka betullah caranya dan begitulah sebaliknya. Saya bagi sedikit contoh-contoh yang salah.

  • “Apa jadi kalau aku muflis?”
  • “Macam mana kalau aku rugi berniaga?”
  • “Susah kalau nak kerja sendiri.”
  • “Rasanya aku memang tak boleh berniaga.”
Bagaimana Peniaga Berfikir2
Bagaimana Peniaga Berfikir2

Sebelum jadi usahawan yang mantap, jangan sesekali fikirkan kegagalan. Fikiran negatif seolah-olah sabotaj kepada diri sendiri. Kalau tak nak sabotaj diri atau lemahkan minda sendiri lebih baik berfikiran positif.
Dulu saya selalu fikir “macam mana nak tambah customer?”. 

Pernah juga saya fikir “macam mana nak majukan bisnes?”.
Bermula dari fikir macam tu, saya ubah sikit cara fikir kepada “Kan best kalau customer banyak?”.
Kemudian saya ubah lagi kepada “Aku takkan selama-lamanya susah, insya Allah bisnes aku berkembang.”
Lastly saya naikkan semangat saya dengan berfikir “Bisnes aku makin maju.”
Kalau setakat “bisnes aku makin maju” masih tak cukup lagi. Anda kena fikir dan bayangkan kejayaan bianes anda. Bayangkan sebaik-baiknya dengan teliti. Saya bagi contoh lain.
Seandainya sekarang anda kerja makan gaji sebagai mekanik motorsikal. Bayangkanlah anda sendiri pun boleh ada bengkel motor sendiri. Jadi tauke dan ada pekerja-pekerja yang mahir. Bayangkan semua pelanggan puas hati setiap kali lepas hantar motor ke tempat anda. Bayangkan anda dapat bagi gaji lebih kat pekerja-pekerja sendiri supaya dorang makin bersemangat kerja kat bengkel anda. Fikirkan positif secara berterusan setiap hari pasal perkembangan bengkel motorsikal anda.


Itu contoh nak jadi tauke bengkel motor. Sama juga kalau nak jadi pemilik butik, restoren, kedai jahit, perkhidmatan kapal terbang yang semua staffnya tutup aurat, syarikat software yang lebih baik dari windows dan sebagainya. Gunakan otak anda dengan sebaik-baiknya untuk berimaginasi perkara-perkara yang baik.


Apa yang kita fikirkan tu jadi doa. Kalau nak perkara-perkara baik berlaku, fikirkanlah yang baik-baik. Jangan sekali-kali fikirkan perkara yang negatif. Kita adalah apa yang kita fikirkan.


Apa yang anda fikirkan pasal bisnes anda?
Jom fikir-fikir!

Artikel ini dikreditkan kepada kerjasendirijb.blogspot.com

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

5 Kesilapan Sebelum Mulakan Bisnes Online
Artikel

5 Kesilapan Sebelum Mulakan Bisnes Online

Bisnes online sekarang dah menjadi satu trend lebih-lebih lagi ekoran faktor ekonomi negara yang tidak menentu. Perniagaan online tidak terhad kepada orang muda semata-mata, malah golongan “orang lama” juga turut

Bisnes

6 PERNIAGAAN YANG BERJAYA DAN UNIK

1. Kafe Kucing Kafe kucing adalah kafe di mana pelanggan boleh memesan minuman dan juga menghabiskan masa dengan kucing yang tinggal. Kafe kucing telah berjaya di Jepun dan Taiwan selama

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top