Bagaimana link building dapat memberi manfaat kepada perniagaan saya?

Bagaimana Link Building Dapat Memberi Manfaat Kepada Perniagaan Saya

Seperti yang telah kita bincangkan, pautan adalah isyarat yang sangat penting yang digunakan oleh mesin pencari untuk menentukan kedudukan. Oleh itu, kami tahu bahawa meningkatkan bilangan pautan berkualiti tinggi yang menunjuk ke laman web anda dapat meningkatkan peluang anda untuk mendapat kedudukan dengan baik.

Image 29

Terdapat faedah lain untuk membina bangunan, namun, itu mungkin kurang jelas tetapi masih perlu dipertimbangkan.

1. Membina hubungan

Membangun pautan sering kali melibatkan jangkauan ke laman web dan blog lain yang berkaitan di industri anda. Jangkauan ini sering kali berkaitan dengan promosi sesuatu yang baru anda buat, seperti isi kandungan atau infografik. Matlamat umum jangkauan adalah untuk mendapatkan pautan, tetapi terdapat lebih banyak daripada itu: Jangkauan dapat membantu anda membina hubungan jangka panjang dengan pengaruh utama dalam industri anda, dan hubungan ini dapat bermakna perniagaan anda menjadi sangat dihormati dan dipercayai. Ini dengan sendirinya sangat berharga, walaupun kita lupa membina pautan untuk seketika, kerana kita membuat penginjil dan penyokong sejati untuk perniagaan kita.

2. Menghantar referral traffic

Kami telah membincangkan kesan pautan pada kedudukan anda, tetapi bagaimana dengan kesan pautan pada lalu referral traffic? Pautan yang baik dari laman web yang sering dikunjungi boleh menyebabkan peningkatan traffic juga. Sekiranya ia adalah laman web yang relevan, kemungkinan traffic juga relevan dan dapat menyebabkan peningkatan penjualan juga. Sekali lagi, dalam situasi ini, nilai pautan bukan hanya mengenai SEO – tetapi mengenai pelanggan. Contoh terbaik dari tindakan ini adalah catatan tetamu yang ditulis oleh Michael Ellsberg di blog Tim Ferriss. Dia juga menulis sebuah kajian kes di Forbes yang menjelaskan betapa berharganya pos tamu ini baginya. “Terdapat perbezaan besar antara terkena audiens yang besar,” katanya, “dan terdedah kepada penonton yang relatif lebih kecil (tetapi masih besar) yang sangat menggairahkan.” Dengan kata lain, pengikut blog yang berminat lebih cenderung mengambil nasihat blogger daripada (misalnya) penonton harus memperhatikan berita utama CNN, walaupun kumpulan yang terakhir melebihi jumlah yang pertama.

3. Pembangunan jenama

Pembinaan pautan yang baik dapat membantu membina jenama anda dan menjadikan anda sebagai pihak berkuasa dalam bidang anda. Terdapat beberapa teknik pembinaan pautan, seperti pembuatan kandungan, yang dapat menunjukkan kepada orang kepakaran syarikat anda, dan ini dapat membantu membina jenama anda. Contohnya, jika anda membuat kandungan berdasarkan data industri dan menerbitkannya, anda berpeluang menjadi terkenal di industri anda. Apabila anda menjangkau dan cuba mendapatkan pautan ke kandungan, anda menunjukkan kepakaran anda dan meminta orang lain dalam industri anda untuk membantu menyebarkan berita dan menunjukkan kepada orang lain perkara yang sama.

Catatan penting mengenai link building vs link “earning”

Atau, pentingnya mempunyai laman web yang patut dihubungkan.

Sebelum membina pautan, anda memerlukan sesuatu yang bernilai untuk membina pautan. Selalunya ia adalah halaman utama laman web anda. Namun, lebih kerap anda membina pautan ke sumber khusus seperti catatan blog, alat, kajian penyelidikan atau grafik. Kadang kala aset ini ada lama sebelum anda memulakan kempen membina pautan anda. Pada masa lain, anda membuat sumber ini secara khusus dengan tujuan untuk membina pautan.

Ini memperkenalkan konsep penghasilan pautan dan “layak mendapat pangkat.” Semua kempen membina pautan mesti dimulakan dengan sesuatu yang patut dihubungkan”. Sangat sukar untuk membina pautan ke laman web bernilai rendah, tetapi apabila anda memulakan dengan sesuatu yang benar-benar berharga yang orang anggap berguna atau layak dikongsi, pembinaan pautan adalah usaha yang lebih mudah.

Artikel ini dikreditkan kepada moz.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah