ShahriZat Mohiyar

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

Semakin hari semakin ramai mula menceburkan diri dalam perniagaan online sama ada di Facebook, Instagram mahupun lain-lain platfom media sosial yang lain. Dalam artikel ini, saya akan ajar sedikit tentang cara-cara untuk setup messenger ads dengan cepat dan senang. 1. Create Campaign Ok, mula-mula pergi ke ‘manage ads’. Lepas tu create new campaign. 2. Pilih …

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook Read More »

Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan

Dalam zaman yang semakin mencabar ini, para graduan tidak seharusnya terlalu bergantung pada CGPA sahaja untuk mencari pekerjaan. Mereka seharusnya melengkapi diri mereka dengan ilmu dan skill – skill yang boleh menaikkan value pada para graduan. Pelbagai skill yang boleh para graduan asah untuk melengkapkan diri dalam alam pekerjaan seperti Microsoft Word, AutoCad, Photoshop dan …

Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan Read More »

Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online

Teknologi hari ini sangat membantu dalam setiap pergerakan manusia. Kemajuan di dunia internet dengan rakan kongsi mudah alih pintar menjadikan kehidupan lebih mudah dan tanpa batasan jarak. Tambahan pula, banyak perkara yang kita boleh pelajari secara online. Akan tetapi, belajar secara online ini ada banyak kelebihan dan kekurangannya. Kelebihan belajar secara online 1. Masa dan …

Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online Read More »

Emosi semasa membuat Grafik Design

Assalamualaikum pada semua sahabat yang sentiasa ceria, positif dan aktif. Lama tak berkongsi tips dan tutorial untuk anda semua. Terima kasih kepada yang support kami selama ini. Banyak kunjungan walaupun baru buat, dan banyak lagi kekurangan yang perlu kami perbaiki. Sebelum masuk kepada tips, saya suka untuk ceritakan proses belajar yang saya lalu dalam hasilkan design grafik …

Emosi semasa membuat Grafik Design Read More »

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

Kebelakangan ini, sudah ramai usahawan mahupun stokes-stokis yang telah mula melibatkan diri dalam online marketing. Salah satu dari online marketing tersebut adalah fb ads. Dalam artikel ini saya akan beri sedikit sebanyak info tentang fb ads ni. Fb page Sebelum memulakan dalam platform facebook, anda perlulah mempunyai page anda sendiri. Dan anda kena buat post-post …

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) Read More »

3 Teknik Membuat Video Instagram

Bercakap tentang Instagram, sekarang, ini bukan sekadar mengandungi gambar sahaja. Sama seperti media sosial yang lain, Instagram sebagai platform yang paling popular juga berjaya meningkatkan dan membuktikan persaingan untuk kandungan video di dalamnya. 1. Konsep Video Instagram Untuk memulakan sesuatu video instagram, anda haruslah tahu konsep apa yang anda mahu anda masukkan di dalam video …

3 Teknik Membuat Video Instagram Read More »

5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian

Kebelakangan ni, ramai usahawan yang mula mengambil berat mengenai kepentingan video marketing dalam perniagaan mereka. Pelbagai jenis video marketing telah mereka buat untuk memastikan perniagaan mereka bertambah maju. Mari kita lihat 5 jenis video marketing yang mudah untuk menarik perhatian. 1. Live di media sosial Seperti yang kita sedia maklum, media sosial seperti Facebook dan …

5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian Read More »

Berkesankah buat iklan video di Youtube?

Zaman ini, usahawan perlu melihat lebih jauh daripada hanya teks dan gambar dalam menjelaskan mengenai perniagaan mereka. Zaman ini, dengan kelajuan kemudahan Internet yang semakin hebat dan juga kemudahan laman seperti YouTube, video merupakan platform menyampaikan maklumat perniagaan dengan lebih mudah dan berkesan. Bukan sahaja menggunakan teks dan gambar, iklan video boleh memberi daya tarikan …

Berkesankah buat iklan video di Youtube? Read More »

4 Sebab Menggunakan Video Promosi Sebagai Medium Pengiklanan

Mari kita lihat 4 sebab video promosi harus digunakan sebagai medium pengiklanan 1:  Video Promosi Berkomunikasi Secara menyeluruh Video promosi secara umumnya adalah medium yang paling sesuai untuk pengiklanan. Ini kerana video mampu berkomunikasi secara menyeluruh dari pelbagai aspek-aspek yang kita perlukan. Video promosi juga berperanan untuk menyampaikan apa yang kita mahu sampaikan kepada pelanggan. …

4 Sebab Menggunakan Video Promosi Sebagai Medium Pengiklanan Read More »

Cara Edit Video Mudah Untuk Newbie

Inilah pengalaman saya sepanjang penglibatan di universiti, bagaimana saya boleh mahir dalam editing video yang tak ramai orang tahu: 1. Gunakan software yang mesra newbie  Maksudnya kita yang lemah IT ni gunakan software tu taklah terkial-kial. Dengan interface yang membantu. Maka mudahlah nak sunting video tu. 2. Pilih Software yang ringan  Antara Software yang membantu …

Cara Edit Video Mudah Untuk Newbie Read More »

10 Ijazah Yang Paling Senang Dapat Kerja Di Malaysia

Tidak dapat dinafikan, kos pendidikan bukanlah murah. Rata-rata daripada kita perlu menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 demi segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan. Bagaimanapun, saban hari kita dihidangkan dengan berita graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian. Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan …

10 Ijazah Yang Paling Senang Dapat Kerja Di Malaysia Read More »

Mohon 10 syarikat guna satu ‘Trick’ tulis resume ini, akhirnya semua call suruh datang temuduga!

RAHSIA MENULIS RESUME   – Sekarang tengah trending resume berbentuk infografik. Ya, ia membantu, tetapi anda perlu ada kelainan juga pada resume anda.   – Gunakan gambar yang berpakaian formal – Pengalaman yang bekaitan bidang dipohon disertakan – Kemahiran teknikal, seperti Autocad, Photoshop, Illustrator, Solidwork adalah bonus!   – Kemahiran teknikal lain yang berkaitan dengan …

Mohon 10 syarikat guna satu ‘Trick’ tulis resume ini, akhirnya semua call suruh datang temuduga! Read More »

Design terbaru… saya ajar kawan saya tempat sy praktikal.. Alhamdulillah cantik jugak..

Ni kawan praktikal saya yang design.. Dia zero photoshop.. Baru first time guna.. Tapi setelah di ajar kaw kaw dari saya, akhirnya, manager kat tempat saya praktikal tu puji.. Design ni mmg cantik.. Padahal, contentnya hanya drag n drop jerr.. Pakai photoshop dan Ai.. Sangat senang tau.. Okay.. tak nak bebel lama lama.. saya nak …

Design terbaru… saya ajar kawan saya tempat sy praktikal.. Alhamdulillah cantik jugak.. Read More »

Aplikasi Edit Video ini bantu hasilkan video dengan cepat kurang 5 minit!

Saya kongsi apps ini, yang saya install di smartphone & PC dan saya masih gunakan sampai sekarang.. Aplikasi Edit Video bantu hasilkan video sepantas 5 minit! 1. Aplikasi Edit Video guna DJI Go Applikasi Edit video ini juga boleh kawal Drone! Kalau anda beli drone tak kisah lah mavic pro ke, phantom 3 ke phantom 4 …

Aplikasi Edit Video ini bantu hasilkan video dengan cepat kurang 5 minit! Read More »

5 Panduan Edit Video Dengan Mudah

Gunakan Aplikasi dalam smartphone – Maksudnya kita yang baru nak terjebak dalam video ni boleh edit terus gunakan smartphone. Dengan interface yang membantu. Maka mudahlah nak sunting video tu. Contoh apps yang membantu: Quik, Imovie, dll. Quik boleh install gunakan android, manakala imovie boleh install gunakan iphone. Cuma template yang ada tu tak boleh buat custom. Kita …

5 Panduan Edit Video Dengan Mudah Read More »

Scroll to Top