ShahriZat Mohiyar

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Mula Berniaga Di Usia Muda

Jutawan Muda!Wah…bestkan kalau kita dapat jadi jutawan muda-muda lagi.Alhamdulillah, untung jika anda berusia bawah 30-an dan dah mampu kumpul kekayaan dengan perniagaan sendiri. Banyak faedah dan kelebihan yang anda akan perolehi bila anda mula berniaga di usia muda. Bukan tu sahaja, anda boleh berbangga dengan diri sendiri jika bisnes anda boleh memberi manfaat kepada orang …

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Mula Berniaga Di Usia Muda Read More »

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online

Ramai rakyat Malaysia sudah mula berjinak-jinak untuk menceburi bidang perniagaan. Namun ada segelintir yang masih berfikir sama ada untuk berniaga secara online mahupun offline. Berikut adalah 8 sebab mengapa anda perlu memulakan perniagaan online: 1. Pendapatan tambahan. Bagi ramai, sebab utama memulakan perniagaan online adalah untuk menjana pendapatan tambahan. Perniagaan online adalah satu pilihan yang baik …

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online Read More »

9 Faedah Networking dalam Perniagaan

Baru memulakan permulaan anda dan memerlukan beberapa pautan? Oleh itu, networking dalam perniagaan adalah sesuatu yang dapat membantu anda menjangkau lebih banyak pelanggan, pengetahuan, dan akhirnya mencapai pertumbuhan perniagaan dan meningkatkan keuntungan. Adalah perkara biasa dan bahkan merupakan bahagian penting bagi pertumbuhan perniagaan di mana orang berkongsi kejayaan dan kesilapan mereka dengan peniaga lain. Dan …

9 Faedah Networking dalam Perniagaan Read More »

3 Tips Kembangkan Perniagaan

Berikut adalah 3 perkara penting yang anda perlu dapatkan, amalkan terhadap diri sendiri jika mahu kembangkan perniagaan menjadi lebih maju. 1. Kembalikan aura hebat anda  Berusaha untuk kembali bertenaga. Juga punyai kualiti daya penarik yang mampu membuatkan orang tertarik pada anda, sehingga memudahkan anda untuk berjaya. Mungkin ini adalah sebab paling utama ramai orang berjaya memberikan nasihat …

3 Tips Kembangkan Perniagaan Read More »

5 Kelebihan Syarikat Sdn. Bhd Berbanding Enterprise

Sekarang, ramai golongan muda yang mengambil keputusan untuk membuka perniagaan sendiri kerana tidak mahu bekerja dibawah telunjuk orang. Namun sebelum mendaftarkan pemilikan perniagaan tersebut, pasti ada satu persoalan yang akan bermain diminda, iaitu adakah perniagaan tersebut lebih sesuai didaftarkan sebagai Enterprise ataupun Sdn. Bhd? Untuk makluman, sebenarnya syarikat Sdn. Bhd lebih mendatangkan untung berbanding syarikat …

5 Kelebihan Syarikat Sdn. Bhd Berbanding Enterprise Read More »

7 Tips Memilih Rakan Niaga

Setelah mendapat idea perniagaan, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memilih rakan niaga. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rakan niaga. Mampu melakukan perekrutan, boleh dengan menghubungi rakan lama, atau secara tidak disangka boleh ‘klik’ dengan kenalan baru. Sebelum anda memutuskan untuk benar-benar bekerja dengan pihak itu sebagai rakan niaga, pastikan …

7 Tips Memilih Rakan Niaga Read More »

16 Faktor Usahawan Gagal Dalam Bisnes

Walaupun berniaga sendiri banyak kelebihannya, ada sesetengah usahawan gagal menjalankan perniagaan mereka. Berikut adalah disenaraikan beberapa punca yang menyebabkan perniagaan gagal. Sebagai usahawan yang ingin mencapai kejayaan, elakkan daripada sikap dan faktor-faktor berikut: 1. Gagal mengurus aliran tunai. Tiada catatan dan rekod transaksi yang membolehkan aliran wang keluar dan masuk diketahui dengan tepat dan diapantau. …

16 Faktor Usahawan Gagal Dalam Bisnes Read More »

5 Ciri-ciri Usahawan Berjaya

Usahawan ialah seorang individu yang mengusahakan sesuatu perusahaan manakala peniaga pula adalah orang yang berniaga. Secara amnya, usahawan ditakrifkan sebagai seseorang yang mengusahakaan sesuatu perniagaan yang bermotifkan keuntungan di samping mengamalkan amalan-amalan yang strategi untuk terus berjaya. Jom kita lihat 5 ciri-ciri usahawan berjaya: 1. Tidak Mudah Berputus Asa Masalah yang sering timbul di awal …

5 Ciri-ciri Usahawan Berjaya Read More »

6 Tips Mencipta Jenama Sendiri

Tahun 2020 menandakan satu era baru dalam perniagaan. Tidak kira la secara online mahupun ofline. Dan ramai founder-founder yang mengeluarkan pelbagai produk baru. Memandangkan sekarang ramai yang hendak buat produk sendiri, ini ada sedikit tips mencipta jenama sendiri. 1) Jangan jadikan jenis produk sebagai jenama. Sebagai contoh, jika menjual krim kecantikan, jangan jadikan krim itu …

6 Tips Mencipta Jenama Sendiri Read More »

4 Kelebihan Website Woocommerce

Rata-rata semua usahawan dan bisnesman di Malaysia sudah mula beralih kepada perniagaan dalam talian ataupun lebih dikenali sebagai woocommerce. Jom kita tengok apa kelebihan website woocommerce ni: 1. Website Woocommerce adalah Kos rendah Salah satu perkara terbaik mengenai WooCommerce adalah bahawa ia adalah percuma. Anda boleh membina kedai dalam talian yang berfungsi sepenuhnya tanpa membayar …

4 Kelebihan Website Woocommerce Read More »

VPS vs Shared Hosting – Apakah perbezaannya?

Kebanyakan pemilik laman web bermula dengan pelan shared hosting. Sebagai perniagaan atau laman web berkembang ia memerlukan fungsi tambahan dan lebih banyak sumber. Pemilik laman web ingin menaiktaraf pelan hosting kepada yang lebih sesuai. VPS adalah hosting yang sangat sesuai digunakan sekiranya ingin menaiktaraf dari shared hosting, tetapi apa yang shared hosting sebenarnya? Kembali ke …

VPS vs Shared Hosting – Apakah perbezaannya? Read More »

Apa tu hosting VPS?

Untuk membuat laman web tersedia dalam talian, failnya perlu dimuat naik ke pelayan web, yang biasanya dibeli daripada penyedia hosting. Perkhidmatan ini dikenali sebagai web hosting. Hosting VPS adalah sejenis tuan rumah yang sesuai untuk orang yang mempunyai hosting yang lebih banyak. Di mana beberapa laman web berada di pelayan web tunggal dengan hosting yang …

Apa tu hosting VPS? Read More »

6 Dana Untuk Usahawan Yang Diperkenalkan Oleh Kerajaan

Kredit pada imoney.my Faktor kewangan adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh ramai usahawan di Malaysia ingin mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih luas. Perniagaan atau syarikat yang ingin bersaing memang memerlukan satu dana dan pembiayaan supaya perniagaan mereka lebih maju dan berdaya saing. Oleh sebab itu, 6 Dana Untuk Usahawan telah diperkenalkan oleh kerajaan dan …

6 Dana Untuk Usahawan Yang Diperkenalkan Oleh Kerajaan Read More »

Cara Buat ‘Like Marketing’ Untuk Facebook Page Anda

Masih tidak tahu bagaimana cara bina fans di page anda? Kali ini saya nak terangkan bagaimana membina iklan untuk tarik like ke fanpage anda. Lepas ini takde lagi alasan mengapa like ataupun fans di page anda sikit je! Ikuti tutorial cara buat like marketing untuk facebook page anda seperti di bawah ya..! Jom kita mulakan… Mula-mula …

Cara Buat ‘Like Marketing’ Untuk Facebook Page Anda Read More »

5 Fungsi SEO Di Website

SEO antara komponen penting di dalam memastikan website sentiasa menerima kunjungan trafik. Tanpa SEO, ia boleh membuatkan website kita kosong tanpa sebarang kunjungan dari mana-mana audience. Mengapa Kita Perlu Mengunakkan SEO Di Website? Bagi memastikan  website yang kita miliki berhasil menjana keuntungan yang berjuta, kita perlu memiliki SEO. Jadi kami kongsikan antara 5 fungsi SEO di website bagi posting kali ini. 1. Menarik perhatian …

5 Fungsi SEO Di Website Read More »

8 Tips Photo Editing Untuk Gambar Yang Menakjubkan

Adakah anda memutuskan untuk membeli kamera profesional pertama anda dan ingin membuat nama untuk diri anda sebagai jurugambar? Atau mungkin anda hanya ingin belajar cara mengedit foto untuk album anda sendiri? Dengan lapan tip photo editing untuk ambar yang menakjubkan, anda boleh membawa hasil gambar anda ke peringkat seterusnya. Apa Software Yang Sesuai Untuk Photo …

8 Tips Photo Editing Untuk Gambar Yang Menakjubkan Read More »

4 Tips Buat FB Live

Ramai yang sudah mempunyai Facebook dan mereka sering mengunakan fb live ni untuk berniaga. Apa itu Fb Live? FB Live ni adalah singkatan dari Facebook Live dimana anda akan dapat berkomunikasi dengan kawan-kawan serta peminat anda. Di samping itu, anda juga boleh menjual produk-produk anda, bercerita tentang produk anda untuk menarik perhatian customer anda. Disini …

4 Tips Buat FB Live Read More »

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes

Sekarang ni ramai rakyat malaysia yang sudah memiliki akaun media sosial mereka sendiri. Antara media sosial yang paling popular sekarang adalah facebook. Apa kelebihan menggunakan Facebook untuk bisnes ye? Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes Ramai usahawan di luar sana yang sedang meningkat naik. Namun, adakalanya bisnes mereka akan mula jatuh. Dan mereka akan mula mencari …

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes Read More »

5 Teknik Asas Photo Editing

Tentu ramai yang tak berpuas hati dengan hasil editing mereka. Ini kerana mereka masih belum menguasai teknik asas photo editing. Teknik ni amat penting kerana mampu menjadikan sesuatu gambar lebih cantik dan menarik. Sekarang sudah banyak aplikasi untuk photo editing seperti photoshop, gimp, canva dan lain-lain. Namun, anda juga perlu menguasai teknik-teknik asas photo editing. …

5 Teknik Asas Photo Editing Read More »

Scroll to Top