ShahriZat Mohiyar

5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif

Semasa menjalankan perniagaan, anda akan menemui banyak orang yang akan anda berinteraksi, dan kerjasama dan sokongan mereka sangat penting untuk kejayaan anda. Cukup dengan memiliki produk pembunuh dengan harga yang tidak dapat ditandingi tidak cukup baik untuk menjamin kejayaan. Anda mesti mendapat kepercayaan semua orang yang anda berniaga sama ada mereka pembeli atau pembekal. Berikut …

5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif Read More »

6 Strategi Membangun Hubungan yang Anda Perlu Berjaya dalam Perniagaan

Dalam perniagaan, anda perlu menjalin hubungan dengan pelbagai orang, termasuk pelabur, rakan sebaya, pekerja, dan tentu saja pelanggan. Disini saya beri 6 strategi untuk meningkatkan hubungan dalam perniagaan: 1. Membangun hubungan baru dengan mempelbagaikan rangkaian anda. Paksa diri anda untuk melampaui orang dalam lingkungan terdekat anda, dan mereka yang anda kenal dengan baik, untuk menghubungi …

6 Strategi Membangun Hubungan yang Anda Perlu Berjaya dalam Perniagaan Read More »

8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda

Kadang kala kaedah terbaik untuk menyelesaikan sebarang tugas adalah kaedah yang paling mudah. Anda tahu bahawa anda perlu memastikan laman web anda selamat dari orang jahat, tetapi setelah anda memasuki lubang kelinci dari kelemahan laman web, anda akan menghadapi konsep yang rumit dan penyelesaian yang rumit. Masih ada amalan terbaik asas yang harus diikuti untuk …

8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda Read More »

Mengapa Perniagaan Penting Bagi Masyarakat

Mengapa Perniagaan penting untuk masyarakat? Ini adalah soalan yang sangat penting. Untuk memahami bagaimana masyarakat berfungsi, anda perlu melihat peranan dan kepentingan perniagaan dalam masyarakat. Perniagaan memainkan peranan besar dalam budaya dan masyarakat secara umum. Mereka tidak hanya menghabiskan banyak masa dalam kehidupan kebanyakan orang, tetapi mereka juga membantu membuat inovasi dan membuat kemajuan teknologi …

Mengapa Perniagaan Penting Bagi Masyarakat Read More »

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui

Membangun perniagaan memerlukan kerja – dan risiko. Tetapi beberapa risiko lebih berbahaya daripada yang lain. Berikut adalah beberapa risiko yang perlu diingat oleh setiap pemilik perniagaan. Menjalankan perniagaan memerlukan kerja keras, yang dapat meraih ganjaran pelanggan, pendapatan dan kepuasan. Walaupun kejayaan adalah matlamat utama, risiko perniagaan mungkin menghalang anda untuk mencapai matlamat yang anda tetapkan. …

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui Read More »

Kos Ads Mahal?

Ada je ni cost per purchase RM300… Mana ada orang run ads kalis kos rendah.. in reality, kita kena test test dan test….Tapi lesson sy dapat kat sini:..Penulisan ayat iklan & creative kita guna tu penting gila….. PRODUCT NEED.. Gunalah bapak segala targeting yang ultra targeted, tapi produk tak menyelesaikan ‘need & wand’ pelanggan pun …

Kos Ads Mahal? Read More »

12 Tips Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan

Ramai yang sudah mula berniaga sekarang. Tetapi adakah anda tahu bagaimana nak uruskan duit anda atau lebih dikenali sebagai money management? Jom baca tips dibawah: 1. Asingkan duit bisnes & duit peribadi. Jangan campurkan duit peribadi dengan duit bisnes anda. Sila buka current akaun dibawah nama SSM. Kena register dulu SSM secara online guna ezbiz. …

12 Tips Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan Read More »

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Memulakan Kerjaya Perniagaan

Semasa memilih jalan kerjaya, anda harus mempertimbangkan dengan teliti semua aspek dari apa yang dapat ditawarkan oleh kerjaya anda sepanjang masa yang sukar. Ingatlah semasa anda melakukannya sehingga apa yang menarik bagi anda sekarang mungkin tidak akan menarik perhatian anda sedekad atau lebih dari sekarang. Sekiranya anda belum mempertimbangkan untuk melanjutkan pengajian perniagaan, berikut adalah …

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Memulakan Kerjaya Perniagaan Read More »

Kekurangan Perniagaan di Website

Perniagaan dalam talian mempunyai pelbagai kelebihan, seperti kos permulaan yang rendah, pemeliharaan minimum, dan kemampuan untuk mengatasi halangan geografi dan bahkan yang berkaitan dengan bahasa. Namun, perniagaan dalam talian juga mempunyai beberapa kelemahan yang dapat membatasi, atau menghalangi kejayaan. 1. Perniagaan Dalam Talian Perniagaan dalam talian beroperasi sepenuhnya dalam talian. Sebilangan besar perniagaan ini berasal …

Kekurangan Perniagaan di Website Read More »

8 Petua untuk pemasaran Facebook yang berjaya

Untuk berjaya memasarkan perniagaan anda di Facebook, anda perlu memahami peluang unik Facebook, dan bagaimana ia berbeza dengan media lain. Sama seperti anda tidak akan menyiarkan iklan radio di televisyen, anda juga tidak boleh memasarkan di Facebook seperti yang anda pasarkan di majalah atau di laman web anda. 1. Jangan guna Facebook untuk ‘hard sell’ …

8 Petua untuk pemasaran Facebook yang berjaya Read More »

6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda

Anda meletakkan halaman Facebook perniagaan anda di hadapan 1.13 bilion orang setiap hari. Cara reaksi khalayak pengguna yang besar ini terhadap halaman anda sama ada boleh membuat perjanjian atau merugikan. Walaupun orang ingin mengetahui resipi rahsia untuk halaman Facebook yang sempurna, sebenarnya tidak ada satu muslihat yang akan membawa kepada kejayaan segera. Perkara yang lebih …

6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda Read More »

5 Kebaikan Laman Web Untuk Perniagaan Kecil

Terdapat banyak kelebihan memiliki laman web untuk pemilik perniagaan kecil dan untuk pemilik perniagaan besar, untuk syarikat permulaan dan syarikat besar. Namun, sangat mengejutkan bahawa 46% perniagaan kecil belum mempunyai laman web, sementara 12% tidak mungkin membuatnya di masa depan dan 10% tidak pasti. Sekarang, ketika orang moden menghabiskan sekitar 8 jam sehari di Internet, …

5 Kebaikan Laman Web Untuk Perniagaan Kecil Read More »

8 Tips Pengurusan Wang untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda

Untuk memastikan operasi perniagaan berjalan lancar, anda memerlukan wang yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan. 8 tips ini bagus untuk anda belajar bagaimana menguruskan wang dalam perniagaan kecil dengan berkesan: 1. Ikut tarikh akhir Jika anda tidak tahu bila bil anda perlu dibayar, seperti akaun yang perlu dibayar, pembayaran pinjaman perniagaan, atau pembayaran kad kredit, anda …

8 Tips Pengurusan Wang untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda Read More »

6 Langkah Mengubah Pekerja Anda menjadi Intrapreneur

Intrapreneur adalah seseorang yang berfikir seperti usahawan tetapi adalah pekerja dalam organisasi. Mereka memperoleh gaji yang stabil, tetapi mereka ingin membawa idea ke permukaan dan tahu bahawa mereka dapat mempengaruhi keputusan dan lintasan perniagaan. Intrapreneurs anda adalah pemikir keusahawanan yang mendorong perubahan organisasi dan termotivasi oleh penciptaan. Mencuba inovasi adalah cara mudah untuk membunuh semangat …

6 Langkah Mengubah Pekerja Anda menjadi Intrapreneur Read More »

6 Sebab Mengapa Menjadi Usahawan

Terdapat banyak sebab mengapa individu memilih untuk menjadi usahawan berbanding dengan cara yang lebih tradisional untuk menjadi pekerja. Hanya anda yang dapat menentukan kehidupan yang sesuai untuk anda, tetapi dengan ketidakpastian keusahawanan juga terdapat kebebasan dan kebertanggungjawaban yang luar biasa. Berikut adalah enam sebab mengapa mereka menjadi usahawan: 1. Kreativiti mereka tidak sesuai dengan persekitaran …

6 Sebab Mengapa Menjadi Usahawan Read More »

Cara Ubah Akaun Instagram Peribadi Menjadi Akaun Instagram Bisnes

Sejak tahun lalu, Instagram telah mengalami banyak perubahan. Proses yang dilalui dan diperkenalkan oleh Instagram kepada penggunanya tidak langsung berlaku. Perlahan-lahan, Instagram telah ‘menaik taraf’ dari hanya menjadi media sosial untuk berkongsi foto dan video pendek. Perubahan ini bermula dari adanya iklan ‘tidak cantik’, Pemberitahuan Hidupkan, perubahan logo Instagram yang menyebabkan banyak perdebatan hingga hari …

Cara Ubah Akaun Instagram Peribadi Menjadi Akaun Instagram Bisnes Read More »

5 E-commerce Payment Gateway Yang Ada di Malaysia

Membangun atau membuka Laman web Beli-belah E-commerce, anda perlu mempunyai payment gateway untuk mengumpulkan pembayaran dari pembeli ketika mereka membeli produk atau perkhidmatan secara dalam talian. Apa pilihan bahawa web harus mendapatkan perkhidmatan gerbang pembayaran di Negara Malaysia. Berikut adalah 4 pintu masuk pembayaran popular di Malaysia: 1. EGHL GHL Systems Berhad (eGHL) ditubuhkan pada …

5 E-commerce Payment Gateway Yang Ada di Malaysia Read More »

4 Online Payment Gateway Yang Terbaik

Pembelian atas talian sememangnya sudah menjadi kebiasaan bagi kita. Jom kita lihat beberapa online payment gateway yang terbaik di dunia: 1. PayPal PayPal adalah pemerolehan pembayaran yang paling banyak digunakan di dunia, memproses pembayaran lebih dari $ 4 bilion pada tahun 2011. Pembayaran PayPal dibuat menggunakan akaun pengguna yang ada atau dengan kad kredit. Wang boleh …

4 Online Payment Gateway Yang Terbaik Read More »

Scroll to Top