Muhamad Ubaidullah Wan Mazlan

Marketing Funnel Simple by Facebook

Setiap iklan, ada perjalanan dia sebelum seseorang itu memilih untuk buat pembelian. Iaitu, perjalanan dia bermula daripada Stranger —> Prospect —> Customer. Saya tak cakap benda ni proven ya, apa apa hal, kita test la dulu ikut funnel ni. Dan juga ikut juga kesesuaian bisnes masing-masing. Marketing funnel simple yang saya nak utarakan di sini …

Marketing Funnel Simple by Facebook Read More »

Website kena attack? Kenali Punca dan Jalan Selesaikan

Bila website kena attack ni, banyak benda saya belajar. Antaranya fungsi firewall.. yang ada di Cloudflare, mahupun di Runcloud. 1. IP Address Antara yang saya set adalah: Block unnecessary IP dari negara luar; dan Block yang akses link tertentu ke wordpress. Approve IP dari MY (Malaysia) shj. Kat bawah ni, saya block IP luar negara …

Website kena attack? Kenali Punca dan Jalan Selesaikan Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Funnel (Baca sini) dan Video Funnel (Baca Sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-3 iaitu Website Funnel. Website Funnel Dah guna website untuk buat jualan, sesuai gunakan Funnel web ini. Boleh integrated samada Like Funnel, Video Funnel dalam Kempen yang kita buat. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Marketing (Baca sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-2 iaitu Video Funnel. Video Funnel Tak ramai tahu, video antara kekuatan terbesar, kerana kita boleh bahagikan melalui custom Audiens iaitu. Run iklan guna video, tapi tak structure funnel video, sayang juga. Run beberapa …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2) Read More »

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1)

Ada banyak funnel pemasaran kita boleh apply. Tapi saya bagitau dulu, mana-mana iklan walau funnel berbeza, tapi flow audiens nya sama jerr. COLD –>> WARM –>> HOT –> $$ (Customer) Flow Funnel 1. Secara asasnya flow mesti bermula dari COLD. Berakhir dengan Customer. Inilah perjalan customer kita bermula dari Stranger, sampailah mereka ke customer. 2. …

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1) Read More »

Flow Bina Web Jualan (Sale Page)

Buat web-jualan sebenarnya sama macam buat ayat iklan. Cuma web-jualan ni kita masukkan sekali info produk yang tersusun. Intro –>> Problem –>> Fact –> Testimonial –> Product –> Offer –> Action Cuma web-jualan ni fokus untuk dapatkan jualan la. Orang baca, dan nak beli akhirnya. Ini ialah flow yang boleh digunakan: 1. Intro Apa masalah …

Flow Bina Web Jualan (Sale Page) Read More »

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING.

Istilah lebih kurang je ni.. Retargeting ni istilah digunakan oleh Facebook, Remarketing pula ialah istilah digunakan pada Google ads. Maksudnya, orang masuk dlm website, kita boleh target balik. Mereka nampak iklan kita sebab dia dah masuk dalam website. Sebab dah masuk dalam website ni, tendency nak beli ni lebih tinggi, sebab adakalanya mereka masuk website …

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING. Read More »

Scroll to Top