lernify

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS

Ada yang bagitahu walau besar mana Return Of Ads Spend (ROAS), tapi untung kecik tetap tak ada guna buat jualan. Cara nak tahu berbaloi atau tak, saya cadangkan set kan minima ROAS mengikut margin produk.Utk produk margin RM40 dan keatas – Boleh set ROAS minima 4..Untuk produk margin RM100 keatas. – Boleh set ROAS minima …

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS Read More »

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi

Geotargeting adalah satu istilah bagi iklan yang mensasarkan pengguna berdasarkan lokasi tertentu. Contoh anda ada kedai kek di Kuala Lumpur, sasaran anda mestilah penduduk di sekitar KL dan Selangor sahaja, adalah tak relevan jika nak sasarkan penduduk di pantai timur atau utara. Melainkan anda mampu buat penghantaran sehingga ke negeri lain. Jadi di iklan anda …

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi Read More »

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama.

Sebagai pemasar online, anda pernah tak terfikir wujud satu situasi dimana prospek melihat iklan anda banyak kali sehingga mereka dah lali atau pun benci. Situasi ini dipanggil Ad Fatigue. Fenomena bagi yang dah lali, ia dipanggil banner blindness dimana secara sedar atau tak sedar mereka ini mengabaikan iklan yang mereka nampak. Adalah logik dalam teknik …

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama. Read More »

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T

Untuk capai matlamat bisnes, anda mungkin dah buat macam-macam strategi pemasaran, trial & error, buat kajian pasaran. Tapi masih belum capai matlamat itu. Dengan S.M.A.R.T ini akan membantu bisnes ada sentiasa di laluan yang betul, fokus, membuat keputusan lebih baik dan lebih produktif. Jom kita huraikan satu persatu. 1. Specific (Spesifik & Jelas) Pertamanya anda …

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T Read More »

3 Strategi Asas Audience Targeting

Untuk pemula Facebook Ads, sangat lah penting untuk ada strategi dalam setup iklan. Bukan sekadar boost dan bagi duit bulat-bulat dan biarkan facebook buat kerja. Jadi kita kena lebih spesifik dalam mencari bakal pelanggan. Ini adalah 3 strategi asas Audience Targeting yang saya boleh kongsikan untuk dijadikan panduan dan bagaimana nak setup di Ads Manager. …

3 Strategi Asas Audience Targeting Read More »

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni. Tak perlu buat iklan retargeting, kalau web masih fresh. Audiens boleh compare, yang general, ataupun spesifik. General – Broad audiensSpesifik – Small audiens. Strategi Target …

Strategi Iklan Untuk Website Baru Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari

Nak dapat 1000 pelanggan dalam sehari? Tak mustahil sebenarnya. Caranya, kumpul 100,000 jumlah subscriber samada melalui email, telegram atau chatbot. Macam mana nak dapatkan 100,000 subscriber tu? Salah satu cara paling berkesan ialah bina konten. Bila buat live, sambil tu promote supaya mereka join telegram. Dan dalam chanel telegram pula share konten yang relevan dan …

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari Read More »

Produk Branding,Tradisional atau Digital?

Ramai usahawan yang fikir produk mereka akan terus berjaya jika buat pengiklanan di TV. Sebelum memilih laluan pemasaran ini, adalah lebih baik buat kira-kira dahulu adakah ia berbaloi dan masih relevan dengan trend semasa? Nak buat produk branding, mana yang nak dipilih Tradisional seperti TV, radio, akhbar, dll. Atau digital seperti Website, media sosial, dll. …

Produk Branding,Tradisional atau Digital? Read More »

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh digabungkan dengan autoreply oleh Chatbot. Bagi pemasar (marketer) yang nak cuba jalankan iklan guna Messenger Ads boleh cuba strategi yang nak dikongsikan dibawah ni. Setup …

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads Read More »

Scroll to Top