lernify

Facebook Boosted Post

Berdasarkan survey yang saya buat, memang ramai peniaga online yang baru bermula dan belum tahu mengenai Facebook Ads pernah mencuba menggunakan Facebook Boosted Post walau sekali. Mereka yang menggunakan boost post ini memberi respon bahawa post mereka sememangnya ada reaksi dari pengguna Facebook tapi sekadar like dan sedikit komen. Jadi untuk mendapatkan jualan adalah agak …

Facebook Boosted Post Read More »

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi

Geotargeting adalah satu istilah bagi iklan yang mensasarkan pengguna berdasarkan lokasi tertentu. Contoh anda ada kedai kek di Kuala Lumpur, sasaran anda mestilah penduduk di sekitar KL dan Selangor sahaja, adalah tak relevan jika nak sasarkan penduduk di pantai timur atau utara. Melainkan anda mampu buat penghantaran sehingga ke negeri lain. Jadi di iklan anda …

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi Read More »

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T

Untuk capai matlamat bisnes, anda mungkin dah buat macam-macam strategi pemasaran, trial & error, buat kajian pasaran. Tapi masih belum capai matlamat itu. Dengan S.M.A.R.T ini akan membantu bisnes ada sentiasa di laluan yang betul, fokus, membuat keputusan lebih baik dan lebih produktif. Jom kita huraikan satu persatu. 1. Specific (Spesifik & Jelas) Pertamanya anda …

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari

Nak dapat 1000 pelanggan dalam sehari? Tak mustahil sebenarnya. Caranya, kumpul 100,000 jumlah subscriber samada melalui email, telegram atau chatbot. Macam mana nak dapatkan 100,000 subscriber tu? Salah satu cara paling berkesan ialah bina konten. Bila buat live, sambil tu promote supaya mereka join telegram. Dan dalam chanel telegram pula share konten yang relevan dan …

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari Read More »

Produk Branding,Tradisional atau Digital?

Ramai usahawan yang fikir produk mereka akan terus berjaya jika buat pengiklanan di TV. Sebelum memilih laluan pemasaran ini, adalah lebih baik buat kira-kira dahulu adakah ia berbaloi dan masih relevan dengan trend semasa? Nak buat produk branding, mana yang nak dipilih Tradisional seperti TV, radio, akhbar, dll. Atau digital seperti Website, media sosial, dll. …

Produk Branding,Tradisional atau Digital? Read More »

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh digabungkan dengan autoreply oleh Chatbot. Bagi pemasar (marketer) yang nak cuba jalankan iklan guna Messenger Ads boleh cuba strategi yang nak dikongsikan dibawah ni. Setup …

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads Read More »

5 Kategori Utama Custom Audience (CA)

Custom Audience adalah salah satu tapisan (filter) dalam Facebook dimana ia membolehkan pemasar (marketer) memilih sasaran audience dari senarai yang tertentu. Senarai ini boleh diupload sendiri ataupun diperoleh dari data yang telah dikesan oleh Facebook Pixel. Dibawah ialah 5 kategori utama custom audience (CA)Tips Pilih Audience Yang Terbaik disini 1. Custom Audience Video Views Ini …

5 Kategori Utama Custom Audience (CA) Read More »

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce

Ini adalah sedikit perkongsian strategi nak dapat pembelian terus di Website Ecommerce. Artikel asal dari Ubaidullah Jaafar. Asing Kategori Page Asing tiap-tiap kategori berikut: konten page, Sales page, dan Checkout page. Fasa 1, Fasa 2, dan Fasa 3. 1.Konten Page Fasa pertama, yang paling banyak share, target ads ni kepada stranger, dimana mass audiens yang …

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce Read More »

Scroll to Top