lernify

Cara Verify Domain Facebook Ads Di Panel

Bagi yang ada website jualan dan jalankan Facebook Ads, semestinya pernah menerima notifikasi dari Facebook supaya verify domain jika nak pixel berfungsi sepenuhnya. Ada juga selagi tak verify, tak boleh connect pixel. Mungkin ramai dah tahu, cuma ni permulaan saya nak share video teknikal mcm ni konsisten. Cara Verify Domain Facebook guna DNS Editor di …

Cara Verify Domain Facebook Ads Di Panel Read More »

Step Mudah Bina Website Ecommerce Guna WordPress

Kini penggunaan internet sudah menyeluruh sehingga menjadi keperluan seharian dan membeli-belah secara online sudah menjadi kebiasaan bagi penduduk Malaysia. Jadi tak asing lagi proses jual beli di aplikasi dan website, di mana pengguna lebih mudah membuat pilihan dan pembayaran. Bagi tahun 2015 – 2020, kaedah jualan paling common ialah menjual di Facebook dan seterusnya dibawa …

Step Mudah Bina Website Ecommerce Guna WordPress Read More »

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS

Ada yang bagitahu walau besar mana Return Of Ads Spend (ROAS), tapi untung kecik tetap tak ada guna buat jualan. Cara nak tahu berbaloi atau tak, saya cadangkan set kan minima ROAS mengikut margin produk.Utk produk margin RM40 dan keatas – Boleh set ROAS minima 4..Untuk produk margin RM100 keatas. – Boleh set ROAS minima …

Cara Memilih Produk Mengikut Margin dan ROAS Read More »

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi

Geotargeting adalah satu istilah bagi iklan yang mensasarkan pengguna berdasarkan lokasi tertentu. Contoh anda ada kedai kek di Kuala Lumpur, sasaran anda mestilah penduduk di sekitar KL dan Selangor sahaja, adalah tak relevan jika nak sasarkan penduduk di pantai timur atau utara. Melainkan anda mampu buat penghantaran sehingga ke negeri lain. Jadi di iklan anda …

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi Read More »

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama.

Sebagai pemasar online, anda pernah tak terfikir wujud satu situasi dimana prospek melihat iklan anda banyak kali sehingga mereka dah lali atau pun benci. Situasi ini dipanggil Ad Fatigue. Fenomena bagi yang dah lali, ia dipanggil banner blindness dimana secara sedar atau tak sedar mereka ini mengabaikan iklan yang mereka nampak. Adalah logik dalam teknik …

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama. Read More »

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T

Untuk capai matlamat bisnes, anda mungkin dah buat macam-macam strategi pemasaran, trial & error, buat kajian pasaran. Tapi masih belum capai matlamat itu. Dengan S.M.A.R.T ini akan membantu bisnes ada sentiasa di laluan yang betul, fokus, membuat keputusan lebih baik dan lebih produktif. Jom kita huraikan satu persatu. 1. Specific (Spesifik & Jelas) Pertamanya anda …

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T Read More »

3 Strategi Asas Audience Targeting

Untuk pemula Facebook Ads, sangat lah penting untuk ada strategi dalam setup iklan. Bukan sekadar boost dan bagi duit bulat-bulat dan biarkan facebook buat kerja. Jadi kita kena lebih spesifik dalam mencari bakal pelanggan. Ini adalah 3 strategi asas Audience Targeting yang saya boleh kongsikan untuk dijadikan panduan dan bagaimana nak setup di Ads Manager. …

3 Strategi Asas Audience Targeting Read More »

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni. Tak perlu buat iklan retargeting, kalau web masih fresh. Audiens boleh compare, yang general, ataupun spesifik. General – Broad audiensSpesifik – Small audiens. Strategi Target …

Strategi Iklan Untuk Website Baru Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

Scroll to Top