Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kebelakangan ini, sudah ramai usahawan mahupun stokes-stokis yang telah mula melibatkan diri dalam online marketing. Salah satu dari online marketing tersebut adalah fb ads. Dalam artikel ini saya akan beri sedikit sebanyak info tentang fb ads ni.

Fb page

Sebelum memulakan dalam platform facebook, anda perlulah mempunyai page anda sendiri. Dan anda kena buat post-post yang berkaitan dengan produk yang anda nak jual. Lebih baik sekiranya anda membuat copywriting yang menarik supaya boleh anda boleh menarik perhatian penguna-pengguna facebook.

Ads management

Lepas anda dah buat post, anda boleh masuk ke ads manangemant dalam  facebook anda tu. Kemdian anda perlulah buat account baru untuk facebook ads anda.

Custom audiens

Untuk membuat fb ads yang Berjaya, kita perlulah tahu akan target audiens kita atau lebih dikenali sebagai custom audiens. Tujuannya adalah untuk memastikan iklan yang kita buat itu akan sampai kepada bakal-bakal custumer kita atau lebih dikenali sebagai leads. Bagaimanpun, kita perlu melakukan banyak percubaan untuk mandapatkan lead-lead yang benar-benar berkualiti yang akan membeli produk yang kita iklankan.

Budget

Untuk memastikan iklan fb ads anda sampai ke target audiens anda, anda perlulah menetapkan budget anda. Kita perlu meletakkan budget kerana ia merupakan bayaran untuk meniklankan iklan anda di facebook. Semakin besar budget anda, semakin besar dan semakin luas target audiens dan semakin banyak lead yang akan anda dapat. Jadi anda boleh la membuat iklan berdasarkan budget anda.

Call to action

Selepas anda selesai membuat fb ads anda, anda perlulah membuat call to action (CTA) supaya lead yang msuk akan sampai pada anda. CTA ni anda boleh letakkan no wassap anda, landing page anda atau website anda untuk memudahkan anda berurusan dengan customer anda.

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga
Tips Menarik

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga

Mungkin ada di antara anda yang teringin sangat nak berniaga tapi takut atas sebab-sebab yang tertentu. Topik kali ni khas untuk orang yang takut berniaga tapi nak berniaga. Rileks, anda

cara urus cukai
Uncategorized

4 Cara Mudah Urus Dokumen Cukai

Sales dah cecah beribu sehari. Tapi, tak declare LHDN. Bila kita delay, tak simpan resit & dan tak buat kira-kira penyata keuntungan & bayar cukai.Bersiap sedia lah, satu hari nanti.

How To Get Much Website Traffic Using Facebook Ads 1360x700 01
Teknik Pemasaran

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni.

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top