Untuk membuat laman web tersedia dalam talian, failnya perlu dimuat naik ke pelayan web, yang biasanya dibeli daripada penyedia hosting. Perkhidmatan ini dikenali sebagai web hosting.

Hosting VPS adalah sejenis tuan rumah yang sesuai untuk orang yang mempunyai hosting yang lebih banyak. Di mana beberapa laman web berada di pelayan web tunggal dengan hosting yang dikongsi, dan tidak mempunyai jaminan sumber, VPS membolehkan pengguna kurang berkongsi segmen ruang cakera keras, memori, dan kuasa pemprosesan.

Setiap pengguna pada pelayan VPS mempunyai akses kepada mesin maya yang menjalankan salinan sendiri sistem operasi (OS). Ini membolehkan pelanggan menggunakan hosting VPS untuk mengalami keupayaan dan prestasi yang serupa dengan pelayan berdedikasi untuk laman web mereka.

Sebilangan besar pemilik laman web mula menggunakan web hosting bersama. Dalam masa, apabila laman web mereka tumbuh dan menuntut lebih banyak sumber dan fungsi, mereka mungkin memerlukan pilihan hosting yang lebih berkuasa. Pelayan peribadi maya (VPS) umumnya dianggap sebagai batu loncatan antara hosting bersama dan penyediaan hosting khusus di mana laman web anda berjalan di pelayannya sendiri.

Mari pecahkan jenis hosting menggunakan analogi mudah. Shared hosting adalah seperti tinggal di sebuah apartmen; harganya murah dan boleh dilengkapi dengan semua yang anda perlukan untuk bergerak. Pertukaran adalah berkongsi kemudahan dengan banyak orang lain (berkongsi sumber dengan akaun lain di pelayan yang sama), dan jika anda mengadakan pesta besar-besaran (mempunyai banyak lalu lintas), pengurusan bangunan akan mahu bercakap dengan anda.

Pelayan yang berdedikasi seperti mempunyai rumah sendiri dengan kawasan tanah seluasnya. Semua sumber di rumah adalah untuk kegunaan sendiri dan anda tidak akan diganggu oleh jiran anda, walaupun anda mengadakan pesta (mengalami lalu lintas tinggi).

VPS terletak di suatu tempat di tengah. Ia berfungsi seperti pelayan berdedikasi tetapi dengan sumber sistem yang diperuntukkan. Mari kita persamakan VPS dengan rumah bandar, ia lebih besar daripada pangsapuri (hosting bersama) tetapi anda berkongsi harta tanah dan perkhidmatan tertentu. Lebih-lebih lagi, membuang pesta (mempunyai banyak pelawat web) lebih mudah.

Hosting bukan topik paling mudah untuk mendapatkan pusingan kepala anda, tetapi asas-asas apa yang anda perlu tahu dapat difahami dengan cepat. Sekiranya anda ingin mendapatkan hosting VPS dan memahami alternatifnya tetapi merasa agak putus asa, ikuti kami. Sama ada anda baru bermula dengan laman blog atau tapak individu yang mula melambatkan pelan hosting anda semasa, hosting VPS mungkin sesuai. Mari kita ketahui.

Bagaimanakah hosting VPS berfungsi?

Sekiranya anda biasa menggunakan VMware atau Virtualbox, anda akan terbiasa dengan cara kerja hosting VPS. Program-program ini membolehkan anda menjalankan apa yang dikenali sebagai sistem operasi virtual dari satu mesin. Sebagai contoh, komputer anda mungkin menjalankan OS X, tetapi anda boleh menjalankan sistem yang berbeza seperti Linux atau Windows XP tanpa perlu menyusun semula atau memulakan semula komputer anda.

Persekitaran hosting web VPS berfungsi dengan cara yang sama seperti sistem operasi maya dalam erti kata bahawa satu pelayan akan menjalankan banyak, salah satu jenis OS maya pada pelayan tunggal-kerana setiap sistem maya berperilaku seolah-olah ia adalah pelayan khusus. Virtualisasi adalah mungkin melalui hypervisor. Hipervisor adalah perkakasan komputer, perisian atau firmware yang mencipta dan menjalankan mesin maya (VM) dengan memisahkan perkakasan fizikal yang mendasari dari sistem operasi dan aplikasi komputer. Sistem komputer yang menjalankan hypervisor dikenali sebagai mesin tuan rumah, dan setiap VM dipanggil mesin tamu.

Hypervisor menyediakan setiap mesin tetamu (setiap laman web menggunakan VPS) dengan sistem operasi maya dan menjaga pengurusan dan pelaksanaan sistem operasi tetamu. Proses ini menjadikan penggunaan sumber komputer paling berkesan seperti jalur lebar rangkaian, ruang memori dan kitaran pemproses. Atas sebab ini, hypervisor juga pergi dengan nama monitor mesin maya (VMM).

Hosting VPS bergantung pada hypervisor untuk mengambil sumber dari pelayan fizikal dan menyediakan setiap laman web akses ke pelayan yang ditiru (VM). Pelayan fizikal ini sering disimpan di pusat data dan dibahagi sama antara beberapa ruang maya (dikenali sebagai virtualisasi pelayan). Setiap petak disewa, dan perisian pelayan diatur secara berasingan supaya setiap unit berfungsi sebagai unit bebas. Setiap VPS individu dipanggil sebuah bekas, dan pelayan setiap bekas dipegang dalam dikenali sebagai nod.

Dengan VPS, anda mendapat manfaat daripada banyak kelebihan pelayan khusus untuk kos yang jauh lebih rendah. Ia menawarkan lebih banyak keistimewaan dalam OS dan membolehkan pengguna memasang semua jenis perisian yang dapat dijalankan pada OS tersebut. Setiap perisian pelayan maya dipasang secara berasingan, membolehkan fungsi bebas untuk semua pengguna.

Jumlah masa dan memori CPU yang ditentukan dikongsi di semua akaun yang berkongsi ruang pelayan. Oleh itu, walaupun terdapat laman web yang jauh lebih besar daripada laman web anda di petak VPS lain yang dikuasakan oleh pelayan yang sama, itu tidak menjadi masalah. Anda dijamin sumber sistem yang anda bayar.

VPS adalah langkah untuk kebanyakan pengguna, tetapi anda juga akan mendapat manfaat dengan mengetahui sedikit lebih banyak tentang teknologi. Apabila laman web anda disimpan di VPS, anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk menubuhkan, mengekalkan dan menjalankan pelayan itu sendiri. Mengendalikan pelayan internet bukan satu tugas yang mudah! Ia melibatkan menjaga patch keselamatan, konfigurasi pelayan, kemas kini perisian, dan sebagainya. Kecuali anda mempunyai tahap kemahiran teknikal yang diperlukan, ia akan menjadi rumit, dan oleh sebab itu, terdapat dua versi VPS hosting – VPS yang dikendalikan dan VPS yang tidak dikendalikan.

Lihat juga artikel yang berkaitan dibawah:

cara bina laman web jualan ecommerce yang convert

keperluan asas untuk membina sebuah website

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah