Apa Itu Cpanel

cPanel adalah antara Linux-based graphical interface (GUI) dalam talian yang digunakan sebagai panel kawalan untuk memudahkan pengurusan laman web dan pelayan. cPanel membolehkan anda menerbitkan laman web, mengurus domain, mengatur fail web, membuat akaun e-mel, dan banyak lagi.

cPanel adalah salah satu panel kawalan yang paling popular di Amerika Syarikat. Banyak syarikat hosting web membekalkan cPanel kepada pelanggan sebagai sebahagian daripada pakej hosting mereka.

cPanel mempunyai dua antara muka, antara muka pengguna yang disebut cPanel dan antara muka pengurusan pelayan yang disebut Web Host Manager (WHM). Gabungan ini membolehkan pengguna mengurus laman web mereka dan membekalkan penyedia hosting dengan alat untuk menguruskan pelayan.

Adakah cPanel Percuma?

cPanel tidak percuma kerana ia adalah aplikasi pihak ketiga. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyedia hosting termasuk cPanel dalam rancangan hosting mereka tanpa kos tambahan. Terdapat sebilangan penyedia yang akan membekalkan cPanel secara percuma untuk tahun pertama, dan kemudian mengenakan bayaran pada tahun-tahun berikutnya.

Pada tahun 2019, cPanel menaikkan harganya dan banyak syarikat hosting web mempertimbangkan untuk beralih dari cPanel ke panel kawalan laman web lain.

Adakah cPanel Peribadi?

Ya, akaun cPanel anda adalah peribadi. Sekiranya anda pemilik laman web, pastikan untuk menjaga keselamatan nama pengguna dan kata laluan anda. Ini penting untuk memastikan maklumat dan tetapan laman web anda selamat.

cPanel

Cara Masuk ke cPanel

Anda boleh log masuk ke cPanel menggunakan bar alamat penyemak imbas anda. Taipkan alamat laman web anda diikuti oleh titik dua dan kemudian 2083. Mengakses cPanel anda akan kelihatan seperti ini https://yoursite.com:2083.

Anda juga boleh log masuk ke cPanel anda dengan menaip / cpanel selepas alamat laman web anda. Apabila anda menggunakan kaedah ini untuk log masuk ke cPanel anda, ia akan kelihatan seperti ini: https://yoursite.com/cpanel. Sekiranya anda mempunyai laman web baru dan rekod DNS belum disebarkan di pelayan, maka anda boleh menggunakan alamat IP. Mengakses cPanel anda melalui IP akan kelihatan seperti ini: https: //10.10.10: 2083.

Sekiranya anda memerlukan antara muka cPanel untuk muncul dalam bahasa lain, pilih bahasa anda dari senarai di bahagian bawah skrin log masuk cPanel. Sebelum anda masuk ke cPanel, anda mungkin berguna untuk menanda halaman cPanel anda, jadi anda boleh kembali ke laman web ini dengan mudah kemudian.

Setelah anda berada di skrin masuk cPanel, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan klik butang Log Masuk. Selepas itu, anda akan diarahkan ke panel kawalan laman web anda di mana anda akan melihat semua tetapan.

Pilihan Host cPanel Terbaik

Memilih host cPanel terbaik untuk memenuhi keperluan laman web WordPress anda adalah penting. Anda harus berhati-hati memilih host web berdasarkan kebolehpercayaan, prestasi, sokongan pelanggan, ciri, dan harga mereka. Host web terbaik yang menggunakan cPanel adalah:

Bluehost adalah salah satu penyedia hosting yang terbesar dan terbaik yang menggunakan cPanel. Bluehost dihormati dan merupakan salah satu syarikat hosting web tertua. Mereka menyediakan pemasangan WordPress automatik, domain percuma dan sijil SSL, dan sokongan 24/7. WordPress secara rasmi mengesyorkan mereka sebagai penyedia hosting.

HostGator menggunakan cPanel dan menghoskan berjuta-juta domain. Ini adalah salah satu penyedia hosting web yang paling popular di industri ini. HostGator menyediakan pelanggannya dengan pemasangan WordPress satu klik, waktu operasi 99,9%, dan sokongan sepanjang masa. Kami menganggap mereka sebagai salah satu penyedia hosting web terbaik untuk perniagaan.

GreenGeeks telah menjadi hos web terkenal yang menggunakan cPanel. GreenGeeks juga mempunyai pemasangan WordPress satu klik, penghijrahan laman web percuma, CDN percuma, dan sokongan hebat. GreenGeeks mesra alam dan menghoskan lebih daripada 500,000 laman web.

Bagaimana Cara Install WordPress di cPanel?

Kami telah menulis tutorial langkah demi langkah lengkap mengenai cara install WordPress menggunakan cPanel di syarikat web hosting terkemuka. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan skrip 1 klik seperti Fantastico, Quickinstall, dan Softaculous untuk memasang WordPress.

Bagi pengguna WordPress perantaraan, kami juga akan menerangkan cara menggunakan FTP untuk memasang WordPress. Terakhir, untuk pengguna yang lebih maju, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress pada local computer.

Apa itu Managed WordPress Hosting?

Managed WordPress Hosting adalah persekitaran hosting yang dilengkapi khusus untuk laman web WordPress. Managed WordPress Hosting memberikan tahap prestasi, keselamatan, dan sokongan yang lebih tinggi.

Laman web WordPress yang menggunakan pemuatan hosting yang dikendalikan lebih cepat, dikemas kini secara automatik, mempunyai sandaran harian, dan mendapat sokongan pakar WordPress. Hosting WordPress yang diuruskan lebih mahal kerana penyedia hosting menguruskan persekitaran laman web.

Managed WordPress Control Panel

Patutkah Anda Menggunakan Managed WordPress Hosting?

Sekiranya anda cuba memilih rancangan hosting terbaik, atau tertanya-tanya apakah hosting WordPress yang dikendalikan sesuai untuk anda, jawapannya mudah. Sekiranya anda berfikir untuk memulakan blog atau anda hanya pemula, maka anda tidak memerlukan hosting WordPress yang dikendalikan.

Managed WordPress Hosting adalah pilihan yang baik untuk perniagaan kecil atau sederhana atau blog yang sudah mempunyai jumlah pengunjung yang sangat banyak.

Perniagaan dan blog popular yang mempunyai banyak lalu lintas mendapat keuntungan paling banyak dari rancangan WordPress yang diuruskan. Ini kerana perniagaan dan laman web popular mesti menumpukan pada perkhidmatan dan kandungan pelanggan, jadi mereka memerlukan laman web berprestasi tinggi tanpa gangguan.

Di mana cPanel dalam Managed WordPress Hosting?

Anda tidak akan menemui cPanel pada akaun WordPress yang dikendalikan, kerana host web menguruskan tugas-tugas asas laman web hosting. Hosting WordPress yang dikendalikan termasuk memasang WordPress, menangani cache peringkat pelayan, membuat sandaran laman web anda, dan menguruskan kemas kini inti WordPress.

Syarikat hosting yang dikendalikan seperti WP Engine dan Liquid Web menggunakan panel kawalan mereka sendiri dan bukannya cPanel proprietari. Banyak penyedia hos web beralih dari cPanel dan menggantinya dengan antara muka pengguna yang disesuaikan untuk mengurangkan kos dan memberikan pengalaman pelanggan yang lebih bersepadu.

Artikel ini dikreditkan kepada wpbeginner.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *