9 Matlamat Perniagaan Kecil Yang Boleh Anda Tetapkan Tahun Ini

9 Matlamat Perniagaan Kecil Yang Boleh Anda Tetapkan Tahun Ini

Penetapan matlamat adalah salah satu aktiviti terpenting yang dapat anda lakukan dalam perniagaan kecil anda, tidak kira berapa lama perniagaan anda, di mana anda berada, seberapa menguntungkannya, atau apa yang anda jual. Matlamat membantu anda tetap fokus dan mereka dapat mengelakkan perniagaan anda menjadi tidak stabil. Matlamat perniagaan anda membuat anda terus maju dan menentukan tahap kejayaan yang berterusan.

Walaupun kami sering memikirkan penetapan matlamat sebagai sesuatu yang kita lakukan pada awal setiap tahun, kebenarannya adalah sangat penting untuk mengerjakan matlamat perniagaan anda sepanjang tahun. Anda harus menetapkan tujuan berkali-kali setiap tahun, melacak kemajuan Anda, dan menyempurnakan strategi yang Anda ikuti untuk mencapai tujuan Anda secara berkelanjutan.

Untuk membantu anda memulakan matlamat perniagaan kecil anda tahun ini, berikut adalah senarai matlamat yang berpotensi mengubah perniagaan anda menjadi lebih baik. Pilih satu atau dua yang sesuai untuk perniagaan kecil anda. Dan buat rancangan untuk mengatasinya dalam beberapa bulan mendatang.

1. Kurangkan Perbelanjaan Perniagaan yang Berterusan

Ini adalah matlamat yang sesuai untuk kebanyakan perniagaan kecil. Lagipun, pemilik perniagaan apa yang tidak mahu mengurangkan kos menjalankan perniagaannya? Semasa anda menetapkan matlamat ini untuk tahun ini, jelaskan bagaimana anda akan mengurangkan kos perniagaan – menggunakan lebih banyak teknologi, mengurangkan hutang, atau mengubah operasi anda – agar dapat bertahan.

2. Ambil Pekerja Pertama Anda

Image 33

Sekiranya perniagaan solo anda telah mencapai tahap di mana anda tidak dapat meneruskannya sendiri, buat tahun ini anda berkembang dengan mengambil pekerja. Luangkan masa untuk berunding dengan akauntan dan peguam anda untuk memastikan anda mengikuti semua peraturan yang diperlukan, dan untuk mengesahkan bahawa sekarang adalah masa yang tepat untuk anda mengambil pekerja sebelum melangkah ke hadapan.

3. Meningkatkan Produktiviti dalam Perniagaan Anda

Tahap produktiviti anda secara langsung dapat mempengaruhi garis bawah anda, jadi tidak pernah menjadi idea buruk untuk menetapkan matlamat untuk meningkatkan produktiviti dan produktiviti pasukan anda. Anda boleh menjadi lebih produktif dengan menghilangkan gangguan pada hari kerja, memperbaiki cara anda menggunakan alat perniagaan seperti e-mel, dan dengan memasukkan penggunaan aplikasi produktiviti.

4. Buat Produk Baru

Image 34

Sekiranya anda belum mengubah lini produk anda untuk sementara waktu, salah satu cara untuk memberikan kehidupan baru kepada perniagaan anda adalah dengan membuat produk baru untuk ditambahkan pada penawaran anda. Pertimbangkan maklum balas yang anda terima daripada pelanggan dan tingkah laku membeli mereka semasa anda memulakan matlamat ini. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengubah cara memasarkan produk yang ada kerana kadang-kadang putaran baru dapat memberi kehidupan baru kepada produk yang lebih lama.

5. Mula Menggunakan Pemasaran Media Sosial dalam Perniagaan Anda

Social Media Marketing Ireland | Social Media Worx

Tidak pernah terlambat untuk menambahkan taktik pemasaran baru dalam perniagaan anda, dan jika anda tidak tahan dengan media sosial, ini adalah tahun untuk menyelam. Pelajari lebih lanjut mengenai penggunaan media sosial untuk perniagaan kecil dengan membaca koleksi artikel ini, kemudian pilih platform sosial dan tetapkan matlamat untuk memasukkannya ke dalam rancangan pemasaran anda tahun ini.

6.Tingkatkan Kesihatan Kewangan Perniagaan Anda

Adakah anda mempunyai pegangan mengenai wang yang masuk dan keluar dari perniagaan anda setiap hari? Adakah anda mempunyai anggaran berterusan untuk membimbing perbelanjaan anda? Jadikan tahun ini sebagai tahun yang anda hadkan perbelanjaan dan tingkatkan kesihatan fiskal perniagaan anda. Mulakan dengan petua ini untuk memberikan wang kecil kepada perniagaan kecil anda.

7. Buka Lokasi Perniagaan Kedua

Sekiranya anda mempunyai kedai yang baik, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan untuk membuka lokasi kedua. Ikuti petua ini untuk memilih lokasi untuk perniagaan anda semasa anda meneroka apakah memperluas jejak anda adalah langkah yang tepat untuk perniagaan kecil anda.

8. Cari Peluang Baru untuk Networking

Sekiranya anda tidak aktif membuat rangkaian dalam perniagaan kecil anda, tetapkan matlamat tahun ini untuk menjadikan anda lebih ramai orang dan mengembangkan rangkaian perniagaan anda. Anda boleh menghadiri lebih banyak persidangan, meningkatkan rangkaian dalam talian anda di platform seperti LinkedIn, dan juga berkongsi kepakaran anda dengan bercakap di acara perniagaan kecil.

9. Bangunkan Jenama Peribadi Anda

Sering kali dalam perniagaan kecil, kejayaan bergantung pada pemilik perniagaan dan kemampuannya untuk menonjol di khalayak ramai. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mengembangkan jenama peribadi. Sekiranya anda belum meluangkan masa untuk mencipta jenama anda sendiri, jadikan matlamat untuk tahun ini, dan tingkatkan kredibiliti anda pada masa yang sama.

Artikel ini dikreditkan kepada thebalancesmb.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *