9 Faedah Networking dalam Perniagaan

Baru memulakan permulaan anda dan memerlukan beberapa pautan? Oleh itu, networking dalam perniagaan adalah sesuatu yang dapat membantu anda menjangkau lebih banyak pelanggan, pengetahuan, dan akhirnya mencapai pertumbuhan perniagaan dan meningkatkan keuntungan. Adalah perkara biasa dan bahkan merupakan bahagian penting bagi pertumbuhan perniagaan di mana orang berkongsi kejayaan dan kesilapan mereka dengan peniaga lain.

Dan untuk mendapatkan pelanggan baru, mengembangkan perniagaan anda dan bahkan memahami di mana tidak salah atau apa yang harus dilakukan untuk mengembangkan perniagaan anda dengan lebih pantas, anda perlu memulakan rangkaian sebelum memulakan rancangan perniagaan anda. Dengan ini, anda dapat membina perniagaan yang berterusan. Inilah sebabnya mengapa anda perlu menjalin hubungan dengan orang lain dalam dunia perniagaan sekiranya anda ingin berjaya:

1. Persahabatan

Ini telah disebutkan terlebih dahulu kerana memainkan peranan penting sama seperti setiap titik lain yang akan disebutkan lebih lanjut. Dengan adanya rangkaian, mudah bagi anda untuk akhirnya berkawan baik kerana anda berdua berfikir sama. Dan rakan boleh menjadi batu asas yang kuat untuk kehidupan, idea, dan juga perniagaan anda. Beberapa persahabatan yang paling kuat bermula dari jaringan di dunia perniagaan.

2. Penjanaan Rujukan

Ini adalah faedah yang tidak dapat dinafikan bahawa banyak pemilik perniagaan biasanya menyertai kumpulan rangkaian dan mengambil bahagian dalam aktiviti networking. Perkara terbaik mengenai networking untuk mendapatkan rujukan adalah bahawa rujukan yang anda perolehi kebanyakannya memenuhi syarat untuk anda.

Dengan bantuan rujukan ini, anda dapat memberikan yang terbaik untuk mengubahnya menjadi pelanggan tetap. Jadi, secara ringkasnya, anda mendapat petunjuk kualiti yang lebih tinggi dengan bantuan networking berbanding petunjuk yang anda peroleh dari pemasaran. Dan dengan ini, perniagaan anda juga akan meningkat.

3. Meningkatkan keyakinan

Dengan membuat networking secara berkala, anda dapat mendorong diri anda untuk bercakap dengan orang yang berbeza dan ini akhirnya akan meningkatkan keyakinan anda. Lebih-lebih lagi, sebagai pemilik, penting kerana pertumbuhan perniagaan bergantung sepenuhnya kepada cara anda membuat hubungan dan bercakap dengan orang lain.

Akhirnya, ia juga mengubah anda menjadi orang yang yakin dan semakin yakin anda akan semakin yakin dengan perniagaan anda. Dan ini akan memberikan warna baru dalam pemikiran, tindakan dan idea anda untuk syarikat juga.

4. Peluang

Sekumpulan pemilik perniagaan yang bermotivasi tinggi dan yakin juga memberi mereka peluang terbuka. Dengan menjalin hubungan dengan orang yang berbeza, anda akan selalu mendapat peluang baru. Dan bukankah peluang mengapa anda memutuskan untuk berkomunikasi dengan orang lain?

Peluang di sini bermaksud penjualan aset, perniagaan, peluang menulis dan bercakap, perkongsian, petunjuk pelanggan, usaha sama dan banyak lagi. Yang perlu anda jaga adalah memilih peluang yang tepat dan mengabaikan peluang yang akan memudaratkan anda atau perniagaan anda.

Juga, peluang yang anda ambil harus menguatkan matlamat perniagaan anda, jika tidak, anda akan melihat diri anda bergerak dari satu tempat ke tempat dan peluang ke peluang dan tidak mendapat tempat.

5. Pengaruh Positif

Adalah normal bagi seseorang untuk memberi kesan secara mental setelah bercakap dengan seseorang atau mengalami sesuatu. Sama seperti ini, orang yang anda networking mempengaruhi apa yang anda lakukan dan siapa anda.

Oleh itu, selalu penting untuk mengelilingi diri anda dengan orang-orang yang bersikap positif dan menaikkan semangat daripada mereka yang akan membuat anda merasa negatif. Networking adalah mengenai pertumbuhan dan dengan negatif, tidak ada jenis pertumbuhan.

Sebagai pemilik perniagaan, anda tidak mahu kecewa dengan perniagaan anda. Sebaliknya, anda ingin lebih menyukainya dan menjadikannya berkembang maju. Orang yang positif akan menolongnya.

6. Connection

Dalam dunia perniagaan, ini semua berkaitan dengan SIAPA yang anda kenali dan bukan mengenai APA yang anda tahu. Sekiranya anda mahu perniagaan anda berkembang maju, anda perlu mempunyai hubungan yang cukup dipercayai dan sedikit musuh yang tidak berfungsi.

Dengan bantuan sambungan, bila-bila masa anda memerlukan sesuatu, anda boleh memanggilnya dengan mudah untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan. Melalui networking, anda akan dapat berhubung dengan orang yang sangat berpengaruh yang tidak akan dapat anda berhubung dengan mudah tanpa networking.

Itu bukan di mana jaringan berakhir, dengan setiap sambungan yang anda buat, mereka juga akan mempunyai jaringan besar yang dapat mereka gunakan dan memperkenalkan anda kepada mereka. Oleh itu, jika anda menemui pautan, tanyakan soalan yang tepat untuk mengetahui sama ada mereka mengenali orang yang anda cari.

7. Meningkatkan profil anda

Kelebihan lain dari rangkaian adalah diperhatikan dan dilihat. Pastikan anda menyimpan setiap acara sosial dan perniagaan sehingga wajah anda menjadi terkenal. Anda boleh membina reputasi untuk diri anda sebagai orang yang menyokong, dipercayai dan berpengetahuan dengan menawarkan petua dan maklumat berguna kepada mereka yang memerlukannya.

Apabila anda mendapat penghormatan yang cukup di antara semua orang, anda akan mendapat rujukan dengan lebih mudah.

8. Nasihat

Seperti disebutkan pada poin pertama, jaringan membuat anda bertemu dengan orang-orang yang berpikiran sama. Dan orang-orang ini dapat memberi anda nasihat mengenai pelbagai perkara yang dapat membantu meningkatkan perniagaan anda.

Ringkasnya, networking adalah cara terbaik untuk mendapatkan nasihat dan kepakaran mengenai perkara-perkara yang tidak mudah anda pegang. Anda hanya perlu memastikan bahawa orang yang menasihati anda adalah orang yang tepat dan bukan seseorang yang cuba menjatuhkan anda.

9. Kepuasan daripada menolong orang lain

Sekiranya anda adalah orang yang suka menolong orang lain dan merasakan bahawa pertumbuhan bukan hanya untuk anda tetapi juga orang di sekitar anda, rangkaian akan membolehkan anda banyak membantu. Dan apabila anda menolong seseorang, anda menghormati hati, rujukan, hubungan, persahabatan dan perkara terpenting orang itu adalah kepuasan menolong seseorang.

Dengan semua perkara yang disebutkan di atas, anda kini tahu berapa banyak networking yang dapat dilakukan dan betapa pentingnya untuk anda dan perniagaan anda. Jadi, tunggu apa lagi? Lihat semua acara sosial dan perniagaan di sekitar anda dan luangkan masa untuk menyertai acara tersebut untuk menjalin networking dan mengembangkan jenama dan perniagaan anda.

Kredit kepada medium.com

Lihat juga artikel-artikel lain yang menarik:

8 langkah marketing untuk bisnes anda

16 faktor usahawan gagal dalam bisnes

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah