8 Tips Pengurusan Wang untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda

8 Tips Pengurusan Wang Untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda

Untuk memastikan operasi perniagaan berjalan lancar, anda memerlukan wang yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan. 8 tips ini bagus untuk anda belajar bagaimana menguruskan wang dalam perniagaan kecil dengan berkesan:

1. Ikut tarikh akhir

Jika anda tidak tahu bila bil anda perlu dibayar, seperti akaun yang perlu dibayar, pembayaran pinjaman perniagaan, atau pembayaran kad kredit, anda mungkin tidak mempunyai cukup wang tunai. Tidak ketinggalan, jika tidak mengetahui bil bil akan dibayar dapat membuat anda kembali dengan bayaran lewat atau faedah tambahan, menurunkan kredit perniagaan anda, dan hubungan pemberi pinjaman dan vendor menjadi tidak baik.

Untuk mengelakkan pembayaran bil yang terlewat, tetap mengikuti tarikh akhir anda. Catat bila pembayaran perlu dibayar dan tetapkan peringatan supaya anda tidak ketinggalan. Tulis tarikh akhir pada kertas, telefon, atau kalendar komputer dan dapatkan jadual pembayaran yang konsisten.

2. Pantau perbelanjaan

Adakah anda tahu berapa banyak wang yang anda belanjakan setiap hari, minggu, atau bulan? Sekiranya anda tidak memantau perbelanjaan, anda mungkin mengumpulkan bil yang tidak anda perlukan. Kegagalan memantau perbelanjaan boleh menyebabkan perbelanjaan berlebihan dan penyalahgunaan dana.

Banyak pemilik perniagaan mempunyai banyak akaun, seperti akaun cek, akaun simpanan, dan akaun kad kredit. Pastikan anda mengetahui berapa banyak yang anda keluarkan atau belanjakan dari setiap akaun untuk terus mengimbangi baki akaun. Mudah menggunakan kad kredit perniagaan, kad debit, atau cek untuk menampung perbelanjaan kecil.

Sedikit makan tengah hari untuk kakitangan di sini, mesin kopi baru untuk bilik rehat di sana … Tetapi perbelanjaan kecil bertambah. Sekiranya anda tidak mengawasi perbelanjaan anda, anda mungkin akan dilengkapi dengan tagihan yang besar yang tidak anda persiapkan.

Semasa memantau perbelanjaan, anda juga harus memperhitungkan pemeriksaan tanpa wang. Semasa anda menulis cek, penerima tidak perlu segera membayarnya. Sekiranya anda lupa untuk mengawasi perbelanjaan, anda mungkin akan mempunyai akaun overdrawn dan yuran overdraf.

Jejaki perbelanjaan anda dengan menguruskan buku perakaunan anda. Anda boleh menggunakan perisian sederhana untuk merakam transaksi perakaunan. Apabila anda mempunyai log perbelanjaan, anda dapat memantau perbelanjaan dengan mudah.

3. Asingkan duit perniagaan dan peribadi

Adakah anda mempunyai akaun bank untuk perniagaan? Walaupun anda tidak diminta untuk memisahkan dana perniagaan dan peribadi, melakukannya sangat penting untuk pengurusan wang. Selain itu, penyata bank perniagaan berguna untuk mengesan keuntungan, mendamaikan buku anda, dan memantau perbelanjaan.

Penggabungan dana peribadi dan perniagaan anda boleh menghasilkan rekod yang tidak teratur, yang menyebabkan peluang pertumbuhan yang berlebihan dan terlepas. Apabila anda menggabungkan dana, pengesanan dana perniagaan yang ditarik dan disimpan menjadi sukar, menjadikannya sukar untuk memantau wang masuk dan keluar.

Sekiranya perniagaan dan dana peribadi anda ada dalam satu akaun, anda mungkin terdedah kepada dana perniagaan anda untuk perbelanjaan peribadi atau sebaliknya.

4. Tentukan masa pembelian anda

Untuk mengelakkan berlakunya aliran tunai rendah, tentukan masa pembelian anda. Jangan membuat pembelian yang tidak perlu sehingga anda membayar bil anda. Dan, tunggu sehingga anda mempunyai cukup wang untuk menampung perbelanjaan baru.

Anda juga dapat mengatur masa pembelian anda untuk mengurangkan tanggungan cukai anda. Sebelum akhir tahun, anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli item yang boleh ditolak cukai (mis., Bekalan) sehingga anda dapat menuntut barang tersebut pada penyata cukai anda.

5. Buat budget

8 Tips Pengurusan Wang Untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda1
8 Tips Pengurusan Wang Untuk Menjaga Perniagaan Kecil Anda

Meluangkan waktu untuk membuat dan mengikuti budget perniagaan kecil dapat mempermudah cara anda mengurus wang. Belanjawan membantu anda menetapkan matlamat perbelanjaan dan pendapatan. Tetapkan budget perbelanjaan yang diperlukan untuk mengendalikan perniagaan anda. Apabila anda tahu berapa banyak yang dapat anda belanjakan, anda dapat menguruskan wang perbelanjaan anda dengan lebih mudah.

Budget juga meramalkan jumlah pendapatan yang akan diterima oleh perniagaan anda. Sekiranya anda mendapati bahawa pendapatan anda lebih rendah daripada yang dianggarkan, cari cara untuk mengurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan.

6. Urus inventori

Adakah anda memesan terlalu banyak inventori, hanya untuk mengumpulkan habuk di ruang simpanan anda? Atau, adakah anda selalu kehabisan barang yang diminati, menyebabkan anda memalingkan pelanggan? Meningkatkan cara anda menguruskan inventori dapat membantu anda menguruskan wang dalam perniagaan kecil anda.

Jejaki berapa banyak inventori yang anda ada dalam perniagaan anda untuk mengelakkan melintasi garis halus antara memiliki terlalu banyak inventori dan tidak mencukupi. Catat pembelian dan penjualan inventori di buku anda dan luangkan masa untuk memantau jumlah yang anda ada sebelum memesan lebih banyak.

7. Memotong kos dan meningkatkan pendapatan

Dua petua pengurusan wang mudah tetapi sukar dicapai: mengurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan. Sekiranya anda menghadapi kesukaran menguruskan dana perniagaan, cari cara untuk mengurangkan kos dan meningkatkan pendapatan. Adakah anda tahu bagaimana mengawal perbelanjaan di sebuah syarikat?

Untuk mengurangkan kos, analisis terlebih dahulu perbelanjaan anda. Dengan melihat kawasan dan jumlah perbelanjaan semasa, anda dapat mengurangkan dan menghilangkan perbelanjaan. Anda juga boleh mengurangkan perbelanjaan dengan membeli vendor baru. Anda dapat meningkatkan pendapatan dengan menawarkan potongan harga, mempromosikan produk melalui pemasaran e-mel atau iklan media sosial, menambahkan produk baru untuk dijual, dan membuat program refer-a-friend dan kesetiaan untuk perniagaan kecil.

8. Mempunyai simpanan tunai

Mengamalkan amalan pengurusan wang dapat meningkatkan pengurusan aliran tunai dengan ketara. Tetapi kadang-kadang, perkara yang tidak dijangka berlaku, dan anda perlu menanggung perbelanjaan kecemasan.

Simpan simpanan tunai perniagaan kecil untuk membantu anda menguruskan wang ketika anda berada dalam keadaan darurat. Anda boleh memulakan simpanan tunai dengan membuka akaun simpanan perniagaan. Pastikan anda menyimpan simpanan tunai anda secara berkala.

Artikel ini dikreditkan kepada patriotsoftware.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *