8 Petua untuk pemasaran Facebook yang berjaya

8 Petua Untuk Pemasaran Facebook Yang Berjaya

Untuk berjaya memasarkan perniagaan anda di Facebook, anda perlu memahami peluang unik Facebook, dan bagaimana ia berbeza dengan media lain. Sama seperti anda tidak akan menyiarkan iklan radio di televisyen, anda juga tidak boleh memasarkan di Facebook seperti yang anda pasarkan di majalah atau di laman web anda.

1. Jangan guna Facebook untuk ‘hard sell’

8 Petua Untuk Pemasaran Facebook Yang Berjaya1
8 Petua Untuk Pemasaran Facebook Yang Berjaya

Orang menganggap Facebook sebagai ruang sosial yang menyeronokkan di mana mereka berbual dengan rakan, melihat gambar dan video, dan bersantai. Anda perlu menyertai perbualan dan menjadi sebahagian daripada komuniti, dan bukannya menjadi ‘orang luar’ perniagaan yang berusaha menjual secara agresif.

Taktik hard-sell – seperti menggunakan slogan iklan, menyiarkan berulang kali mengenai produk atau perkhidmatan tertentu, atau menyediakan senarai produk dan harga secara terpisah dari perbualan yang berkaitan – akan mengakibatkan pengguna lain ‘berhenti mengikuti’ anda. Mereka mungkin juga memberikan komen negatif mengenai perniagaan anda.

2. Mempunyai matlamat dan strategi yang jelas

Penting untuk mempunyai tujuan yang jelas untuk menggunakan Facebook, dan strategi untuk mencapai tujuan tersebut. Sebagai contoh, kedai kopi mungkin memutuskan bahawa tujuannya adalah untuk meningkatkan penjualan yang dihasilkan oleh Facebook sebanyak 10% dalam 6 bulan ke depan. Strategi mereka merangkumi:

  • membuat siaran setiap pagi yang menampilkan hari istimewa, menggunakan kod kupon supaya penjualan dapat dijejaki ke Facebook
  • menyiarkan gambar harian yang menampilkan pelanggan yang merupakan ‘Kopi Raja atau Ratu’ hari itu
  • mendorong pengguna untuk menyiarkan gambar mereka sendiri sambil menikmati kopi.

Menetapkan matlamat dan strategi memberi anda petunjuk untuk pemasaran Facebook anda dan cara untuk mengukur kejayaan anda.

3. Buat suara manusia untuk perniagaan anda

Pengguna Facebook suka bercakap dengan orang lain – bukan dengan perniagaan yang tidak peribadi. Sesiapa yang menguruskan halaman Facebook anda mesti dapat menulis dengan suara yang terdengar nyata dan disukai, menggunakan gaya yang sesuai dengan perniagaan anda. Mereka juga memerlukan izin untuk menyatakan sesuatu dengan kata-kata mereka sendiri, bukan dalam istilah syarikat atau ‘talian rasmi’.

4. Hantar secara berkala

Tidak seperti media tradisional (seperti majalah atau televisyen), atau media dalam talian lain (seperti laman web), media sosial dibina berdasarkan kemas kini yang kerap.

Penyelidikan Australia baru-baru ini menunjukkan bahawa pengguna Facebook memeriksa halaman mereka lebih dari 25 kali seminggu, dan mereka perlu melihat bahawa anda kerap menghantar bahan baru. Beberapa panduan mengesyorkan membuat catatan sekurang-kurangnya sekali sehari, tetapi prinsip utamanya adalah membuat siaran apabila anda mempunyai kandungan yang menarik, dan untuk menilai seberapa kerap audiens anda ingin mendengar daripada anda.

5. Galakkan komen dan balas dengan cepat

Galakkan pengguna Facebook lain untuk membalas siaran anda atau untuk menghantar komen mereka sendiri mengenai perniagaan anda atau topik yang menarik bagi mereka dan anda. Apabila mereka membuat catatan, balas dengan cepat – dalam masa 24 jam adalah yang terbaik. Kegagalan untuk bertindak balas akan melemahkan kesediaan rakan Facebook anda untuk berinteraksi dengan anda, dan mereka secara beransur-ansur akan hilang.

6. Gunakan gambar dan video

Gambar dan video adalah elemen utama tarikan Facebook. Gunakan mereka dengan kerap untuk memastikan rakan-rakan anda terlibat dan terhibur. Sebagai contoh:

  • peruncit pakaian boleh menyiarkan gambar stok baru ketika tiba
  • seorang arkitek atau pembina boleh menyiarkan gambar rumah dari hari ke hari yang sedang diubahsuai
  • seorang pelatih peribadi boleh menyiarkan video instruksional tentang bagaimana melakukan latihan tertentu.

Dapatkan interaktif dengan tawaran, peraduan, permainan, tinjauan, dan lain-lain. Orang suka apabila Facebook menyeronokkan, dan ketika menyampaikan sesuatu yang mereka tidak dapat memperoleh cara lain.

Penyelidikan menunjukkan bahawa potongan dan pemberian hadiah adalah alasan paling popular bagi pelanggan untuk mengikuti halaman Facebook perniagaan. Begitu juga, pertandingan dan permainan boleh digunakan untuk menghidupkan halaman anda.

Facebook juga boleh digunakan untuk menyebarkan tinjauan pelanggan. Sekiranya anda melakukan ini, pastikan bahawa tinjauan anda pendek, dan berikan pautan tinjauan yang pengguna dapat dengan mudah mengklik, mengabaikan atau berkongsi dengan rakan mereka.

7. Menjaga hubungan anda

Perlu masa untuk membina hubungan baik dengan pengguna Facebook yang lain, jadi bersabarlah. Terlibat dengan ikhlas dalam perbualan, sediakan kandungan yang berguna, dan kembangkan penghargaan untuk pelanggan setia untuk membantu menjalin hubungan positif.

8. Promosikan laman Facebook anda

Sekiranya anda mempunyai halaman Facebook, promosikan di seluruh perniagaan anda agar media sosial anda berfungsi bersama dengan kaedah pemasaran yang lebih tradisional. Berikan alamat Facebook anda di kepala surat, kad perniagaan dan laman web anda, di kedai, di iklan, dan di tandatangan e-mel anda.

Artikel ini dikreditkan kepada business.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah