8 Langkah Marketing Untuk Bisnes Anda

Anda baru nak berjinak-jinak dalam bisnes. Tetapi anda tidak tahu cara marketing yang betul untuk menaikkan bisnes anda. Ia bukanlah sesuatu yang mudah tetapi anda perlulah sentiasa mencuba dan jangan mengalah sekiranya anda gagal. Bisnes untuk jangka masa yang panjang memerlukan usaha dan marketing yang berterusan. Dalam artikel ini saya ingin beri sedikit info tentang 8 langkah marketing untuk bisnes anda:

1. Buat Penyelidikan Untuk Marketing Bisnes Anda

Penyelidikan pasaran merupakan bahagian penting dalam membangunkan strategi marketing anda. Ia adalah mengenai mengumpul maklumat yang memberikan gambaran tentang pemikiran pelanggan, corak membeli, dan lokasi anda. Di samping itu, penyelidikan pasaran juga boleh membantu anda menjalankan ramalan jualan awal, memantau trend pasaran dan mengawasi apa yang dilakukan persaingan anda.

2. Kenali Profil Sasaran Marketing Anda

Mencuba untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda kepada semua orang boleh mahal dan tidak berkesan. Mengumpulkan atau membahagikan pelanggan berpotensi anda berdasarkan ciri-ciri tertentu akan membantu menumpukan usaha marketing anda.

Secara umumnya, pembahagian adalah berdasarkan faktor-faktor seperti:

 • Geografi – lokasi
 • Demografi – umur, jantina, tahap pendidikan, pendapatan, pekerjaan
 • Tingkah laku – kesetiaan, sikap, kesediaan untuk membeli, kadar penggunaan
 • Gaya hidup – kelas sosial, keperibadian, nilai peribadi.

Pasaran sasaran anda perlu mempunyai keperluan untuk produk atau perkhidmatan anda dan bersedia membayar tawaran anda.

3. Kenal pasti tawaran unique selling proposition (USP)/ jualan unik anda

USP adalah sebab unik pelanggan anda membeli dari anda dan bukannya pesaing anda – itu yang membuat bisnes anda menonjol dari orang ramai. Adalah penting untuk menentukan apa yang anda lakukan secara berbeza dan dapat menyampaikannya kepada bakal pelanggan. Umumnya, ini mencerminkan pengetahuan atau kemahiran istimewa anda.

USP anda mungkin mempunyai penawaran baru atau unik atau memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Mulakan membangunkan USP anda dengan menjawab soalan-soalan berikut:

 • Apa yang paling anda sukai tentang produk dan perkhidmatan anda?
 • Apa kemahiran atau pengetahuan istimewa yang anda ada?
 • Apa yang membuatkan pelanggan anda datang kepada anda dan bukan pesaing anda?
 • Bagaimanakah manfaat pelanggan anda dengan membeli produk atau perkhidmatan anda?
 • Aspek-aspek mana yang anda umumkan apabila anda menerangkan bisnes anda kepada orang yang tidak dikenali?

4. Membangunkan jenama perniagaan anda

Setiap perniagaan, tanpa mengira saiz, mungkin memerlukan jenama. Jenama lebih daripada logo, warna atau slogan. Jenama yang diartikulasikan secara emosional menghubungkan dengan pelanggan sasaran anda dan menyampaikan siapa anda, apa yang anda inginkan dan apa yang anda boleh sampaikan.

5. Pilih saluran pemasaran anda

Walaupun terdapat banyak yang tersedia, pertimbangkan audiens sasaran anda apabila anda menentukan yang mana yang hendak digunakan.

Pilihan termasuk laman web perniagaan, media sosial, blog, risalah dan risalah, acara rangkaian, iklan cetak, mulut ke mulut, panggilan sejuk dan titik surat. Saluran yang kami pilih adalah website dan juga media sosial seperti facebook dan instagram.

6. Tetapkan matlamat dan anggaran anda

Matlamat pemasaran akan membantu anda untuk menentukan apa yang anda ingin capai melalui aktiviti pemasaran anda. Matlamat anda harus SMARTspecific, measurable, attainable, relevant and time-based.

Anda juga perlu memperuntukkan anggaran untuk aktiviti pemasaran anda. Belanjawan pemasaran anda perlu memasukkan elemen seperti:

 • Pembangunan laman web dan penyelenggaraan
 • Strategi pengoptimuman enjin carian
 • Reka bentuk penjenamaan
 • Percetakan bahan promosi (kad perniagaan, risalah, papan tanda, dan lain-lain)
 • Mengiklankan
 • Derma dan penajaan
 • Menggaji kakitangan untuk menjalankan aktiviti pemasaran.

Petunjuk: Secara umum, anda perlu membelanjakan antara tiga hingga lima peratus dari perolehan tahunan sebenar anda atau yang diharapkan pada pemasaran. Jika bisnes anda baru anda mungkin perlu memperuntukkan lebih banyak dana pada mulanya untuk membina profil bisnes anda.

7. Memupuk pelanggan setia anda

Pelanggan anda adalah kunci kejayaan anda, jadi penting untuk menjaga dan mendorong kesetiaan. Memberi khidmat pelanggan yang luar biasa dapat membuat orang kembali dan membezakan anda dari pesaing anda.

Strategi untuk membina kesetiaan dalam pelanggan termasuk:

 • Berkomunikasi secara berkala dengan pelanggan melalui media sosial, blog atau e-berita
 • Menyediakan susulan selepas jualan
 • Menunaikan janji-janji anda
 • Pergi ‘batu tambahan’ dan memberikan faedah yang melebihi jangkaan awal
 • Menggunakan maklum balas dan aduan sebagai peluang untuk meningkatkan perkhidmatan
 • Mendengar aduan dan cadangan pelanggan
 • Kakitangan latihan dalam perkhidmatan pelanggan dan proses jualan asas.

8. Pantau dan semak semula

Adalah penting untuk sentiasa memantau dan mengkaji semula aktiviti marketing anda untuk menentukan sama ada ia mencapai hasil yang diinginkan, seperti peningkatan jualan. Pada mulanya anda perlu menyemak pelan marketing anda setiap tiga bulan untuk memastikan aktiviti anda menyokong strategi anda. Bisnes anda menjadi lebih mantap apabila anda mengkaji rancangan anda dan memperkenalkan produk atau perkhidmatan baru, jika pesaing baru memasuki pasaran atau jika timbul masalah yang mempengaruhi industri anda.

Aktiviti pemantauan boleh merangkumi menyemak angka jualan secara teratur (bulanan) atau memantau aktiviti pelanggan semasa kempen pengiklanan. Anda juga boleh mengakses dan menyemak alat analisis percuma untuk menentukan keberkesanan kempen media sosial atau laman web anda.

Anda juga boleh membaca artikel berkaitan marketing seperti https://lernify.com/7-tips-instagram-marketing-bagi-newbie/ dan https://lernify.com/facebook-marketing-tips-trick-1/

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *