8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda

8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda

Kadang kala kaedah terbaik untuk menyelesaikan sebarang tugas adalah kaedah yang paling mudah. Anda tahu bahawa anda perlu memastikan laman web anda selamat dari orang jahat, tetapi setelah anda memasuki lubang kelinci dari kelemahan laman web, anda akan menghadapi konsep yang rumit dan penyelesaian yang rumit. Masih ada amalan terbaik asas yang harus diikuti untuk meningkatkan keselamatan laman web anda. Berikut adalah lapan perkara penting yang boleh anda lakukan untuk melindungi laman web anda sekarang:

1. PASTIKAN PERISIAN ANDA UP TO DATE

Sangat penting untuk memastikan semua platform atau skrip yang anda pasang sentiasa terkini. Peretas secara agresif menargetkan kelemahan keselamatan dalam perisian web yang popular, dan program perlu dikemas kini untuk memperbaiki kelemahan keselamatan. Penting untuk mengekalkan dan mengemas kini setiap produk perisian yang anda gunakan.

2. GUNAKAN KATA LALUAN YANG KUAT

Penting untuk menggunakan kata laluan yang kuat. Peretas sering menggunakan perisian canggih yang menggunakan kekerasan untuk memecahkan kata laluan. Untuk melindungi dari kekerasan, kata sandi harus kompleks, berisi huruf besar, huruf kecil, angka, dan karakter khas. Kata laluan anda hendaklah sekurang-kurangnya 10 aksara. Dasar kata laluan ini harus dikekalkan di seluruh organisasi anda.

3. ENCRYPT LOGIN PAGES ANDA

Gunakan enkripsi SSL di halaman log masuk anda. SSL membolehkan maklumat sensitif seperti nombor kad kredit, nombor keselamatan sosial, dan bukti masuk masuk dihantar dengan selamat. Maklumat yang dimasukkan pada halaman dienkripsi sehingga tidak bermakna bagi mana-mana pihak ketiga yang mungkin memintasnya. Ini membantu mengelakkan penggodam daripada mengakses bukti masuk anda atau data peribadi lain.

4. GUNAKAN HOST YANG SELAMAT

Memilih syarikat hosting web yang selamat dan terkenal sangat penting untuk keselamatan laman web anda. Pastikan hos yang anda pilih menyedari ancaman dan setia untuk menjaga keselamatan laman web anda. Tuan rumah anda juga harus membuat sandaran data anda ke pelayan jauh dan memudahkan untuk memulihkan sekiranya laman web anda diretas. Pilih tuan rumah yang menawarkan sokongan teknikal berterusan sekiranya perlu. CommonPlaces menawarkan hosting yang selamat dan boleh dipercayai untuk pelanggan kami.

5. MENJAGA KEBERSIHAN LAMAN WEB ANDA

Setiap pangkalan data, aplikasi, atau plugin di laman web anda adalah satu lagi kemungkinan jalan masuk bagi penggodam. Anda harus menghapus fail, pangkalan data, atau aplikasi dari laman web anda yang tidak lagi digunakan. Penting juga untuk memastikan struktur fail anda teratur untuk mengesan perubahan dan mempermudah penghapusan fail lama.

6. BACKUP DATA ANDA

Sandarkan laman web anda dengan kerap. Anda harus menyimpan sandaran semua fail laman web anda sekiranya laman web anda tidak dapat diakses atau data anda hilang. Penyedia hos web anda harus menyediakan sandaran pelayan mereka sendiri, tetapi anda tetap harus membuat sandaran fail anda secara berkala. Beberapa program pengurusan kandungan mempunyai pemalam atau pelanjutan yang secara automatik dapat membuat sandaran laman web anda, dan anda juga harus dapat membuat sandaran pangkalan data dan kandungan secara manual.

7. SCAN LAMAN WEB ANDA UNTUK KESELAMATAN

Penting untuk melakukan imbasan keselamatan web secara berkala untuk memeriksa kelemahan laman web dan pelayan. Imbasan keselamatan web harus dilakukan mengikut jadual dan setelah ada perubahan atau penambahan komponen web anda. Terdapat sebilangan besar alat percuma di Internet yang boleh anda gunakan untuk mengukur seberapa selamat laman web anda. Alat-alat itu dapat membantu untuk tinjauan ringkas, tetapi mereka tidak akan mengesan semua kemungkinan kelemahan keselamatan laman web anda. Memiliki profesional melakukan imbasan keselamatan di laman web anda akan memberikan tinjauan mendalam dan penjelasan mengenai kelemahan di laman web anda.

8. UPAH CYBER SECURITY

Membangun hubungan dengan firma yang menyediakan perkhidmatan keselamatan boleh menjadi penyelamat ketika melindungi laman web anda. Walaupun perkara-perkara kecil dapat diatasi sendiri, ada banyak langkah keselamatan yang harus ditangani oleh seorang pakar. Syarikat yang menyediakan perkhidmatan keselamatan secara berkala dapat mengimbas laman web anda untuk mengetahui kelemahan, melakukan audit keselamatan laman web sepenuhnya, memantau aktiviti jahat, dan sentiasa siap apabila diperlukan pembaikan. Anda dan pasukan anda harus sentiasa berwaspada dalam melindungi laman web anda, dan petua praktikal ini hanya merupakan kaedah paling asas. Jangan berhenti mencari perlindungan keselamatan untuk laman web anda. Jangan biarkan orang jahat menang.

Artikel ini dikreditkan kepada commonplaces.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *