7 Sebab Tak Boleh Boost Post Facebook

7 Sebab Tak Boleh Boost Post Facebook

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pernah tak anda tak boleh nak boost post dalam page anda? Mesti pernah kan..

So..Hari ni, saya nak kongsikan 7 sebab kenapa post yang anda buat tu tak boleh boost atau dalam bahasa english disebut “BOOST UNAVAILABLE”

7 Sebab Tak Boleh Boost Post Facebook1
7 Sebab Tak Boleh Boost Post Facebook1

Nak tahu tak ni? Jom baca sebab tak boleh boost post facebook dibawah:

1. Payment Issues

Antara sebab yg paling femes tak boleh nak boost adalah ada issue dengan payment method. Biasanya, kredit (duit) dlm FB account dh reach limit..

So, caranya, cuba check balik sama korg dh settle-kan baki terdahulu atau belum…

Kalau tak boleh gak..Apa susah, guna jer Create Ads Tool (C.A.T) kt desktop…

2. Unpublished Page

Mungkin page anda tak published…Cara untuk re-published, anda perlu g ke bahagian setting page..Di situ, anda boleh re-published..

KECUALI..

Memang page anda dah di unpublished oleh FB atas sebab2 tertentu. Tu memang tak boleh buat2 ape ler..

3. Account FB Deactive

Utk re-active balik acc FB ads, korg kena pegi kat bahagian setting Ads Manager dan klik Reactivate…

Pastu baru boleh boost post balik…

4. Account FB Flagged

Bila post anda tak boost, tu antara tanda2 yg account FB ads korg dh kena ‘sailang’ dgn FB…Kalo nk confirm sama ada account korg kena flagged ke tak, korg boleh check kt Ads Manager..

Misal la, account korg dh kena flagged, kena la appeal dulu..Kalo FB dh bukak balik account korg, baru leh boost balik post korg tu…

5. Expired Post

Expired Post ni bermaksud..

  1. Post anda dah disapproved..Dalam masa yang sama, anda nak boost post..Memang tak boleh..
  2. Post anda tengah boost..Maksud disini, anda nak buat double boost post..Ini pn tak boleh..
  3. Boleh jadi jugak, post anda tu dah terlalu lama dan post anda di-published sebelum 21 Jun 2012..

Ada banyak lagi sebab berkenaan expired post ni. Tp 3 yang kat atas tu, yang paling fimiliar dgn korg..

6. Unsupported Post

Antara post yg tak boleh boost adalah…

  • Profile Picture
  • Album
  • Live & Schedule Live
  • Post yg ada link ke Notes
  • Draf post…

7. Bukan Page Admin

Kalau anda bukan admin atau person yang dibenarkan (Advertiser, Moderator atau Editor) untuk buat iklan, memang tak boleh..So, anda kena jadi admin dlu..Baru boleh boost iklan korg tadi…

Faham?

Setakat ni, anda dapat sesuatu?

Artikel ini dikreditkan kepada sifubads.com.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

audiens
Tips Menarik

3 Fasa Kumpulan Audiens Dalam Pemasaran

Apa jua iklan yang kita jalankan tak kisah la traffic ke messenger ke mahupun conversion. Ia berbalik pada kumpulan audiens kita. Kita tak boleh target sesuka hati, sebab tak semua

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top