7 Peluang Perniagaan dalam talian di Malaysia

7 Peluang Perniagaan Dalam Talian Di Malaysia

Peluang perniagaan dalam talian di Malaysia merangkumi memulakan kedai e-Commerce, Pasaran Dalam Talian, Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik, Pemasaran Afiliasi, menjual produk melalui Facebook Live video, Program Rujukan MLM Dalam Talian, Dropshipping dalam talian, menjual eBook dalam talian, Kursus dalam talian, membina laman Berita Dalam Talian , membina Forum Dalam Talian, laman Perbandingan Kad Kredit, laman web Pulangan Tunai Dalam Talian, jadilah penulis kandungan, Blogging, Domain flipping, menjadi YouTuber dan banyak lagi.

Jom kita lihat peluang-peluang perniagaan yang ada:

1. Menjual di Facebook secara live

Image 39

Sungguh mengejutkan betapa kreatifnya orang Malaysia. Banyak penjual mula menjual atau mempromosikan produk mereka dengan menggunakan rakaman live Facebook. Beberapa peniaga membawa jam penggera dan menjadikannya sebagai acara lelong untuk menjadikan sesuatu menjadi lebih menarik. Ciri video Facebook Live memberi peluang yang baik kepada penjual untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka. Memaparkan wajah anda di hadapan video secara langsung mungkin bukan perkara yang mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, ia adalah kaedah yang sangat berkesan untuk mendapatkan kepercayaan dan keyakinan daripada pelanggan anda. Orang selalu ingin mengetahui siapa sebenarnya yang menjual produk di belakang tabir.

2. Mulakan Kedai e-Commerce anda sendiri

Image 38

Sekiranya anda ingin memberi jenama produk atau syarikat anda sendiri, anda harus membina sebuah kedai eCommerce. Memulakan kedai eCommerce di Malaysia bukanlah sesuatu yang sukar dan jauh lebih murah daripada menyewa atau memiliki kedai fizikal. Apa yang perlu anda lakukan adalah mendapatkan nama domain dan rancangan hosting, cari syarikat reka bentuk web untuk membantu anda menubuhkan kedai dalam talian, melengkapkannya dengan pintu masuk pembayaran yang dipercayai, dan anda sudah siap. Anda boleh belajar bagaimana memulakan perniagaan dalam talian di Malaysia dengan kami.

Salah satu perbezaan terbesar antara menjual di Facebook dan memiliki kedai e-Commerce anda sendiri adalah adanya pintu masuk pembayaran yang dipercayai, seperti ipay88, MOLPay dan eGHL. Adalah tidak profesional meminta pelanggan anda memasukkan akaun peribadi anda setiap kali mereka membeli produk dari anda. Mempunyai pintu masuk pembayaran akan meningkatkan keyakinan pembeli. Di samping itu, beberapa Kad Kredit menawarkan mata ganjaran atau rebat tunai dari bank mereka, oleh itu sebilangan orang lebih suka menggunakan Kad Kredit untuk membayar secara dalam talian. Ini akan mendorong mereka untuk menghabiskan lebih banyak wang dengan kad kredit mereka.

3. Perniagaan Dropshipping dalam talian

Dropshipping adalah kaedah pemenuhan runcit di mana kedai tidak menyimpan produk yang dijualnya dalam stok. Sebaliknya, apabila kedai menjual produk, ia membeli barang tersebut dari pihak ketiga dan menghantarnya terus kepada pelanggan. Hasilnya, peniaga tidak pernah melihat atau mengendalikan produk tersebut.

Perbezaan terbesar antara dropshipping dan model runcit standard ialah penjual yang menjual tidak menyimpan atau memiliki inventori. Sebaliknya, peniaga membeli inventori seperti yang diperlukan dari pihak ketiga (biasanya pemborong atau pengilang untuk memenuhi pesanan) setelah pembayaran diterima.

4. Penulis Kandungan Laman Web & Sosial

Image 37

Pemasaran kandungan adalah bidang yang berkembang pesat. Dengan pertumbuhan itu, muncul peluang untuk penulis yang berfikiran keusahawanan. Kandungan di web mempunyai pelbagai bentuk: catatan blog, catatan media sosial, rakaman video dan audio, laman web, dan banyak lagi. Sebilangan besar pemilik perniagaan mempunyai laman web yang tidak diselenggara dengan baik (atau tidak dikemas kini) kerana mereka terlalu sibuk dengan perniagaan mereka sendiri. Oleh itu, sesiapa sahaja yang mempunyai kemahiran menulis kandungan yang baik dapat membantu dalam keadaan ini.

Adakah anda menyedari bahawa beberapa pemain dalam talian teratas seperti AirAsia dan Domino’s Pizza selalu mempunyai kandungan yang dikemas kini di Halaman Facebook mereka (pos baru hampir setiap hari)? Berkat kandungan yang sering disiarkan, pelanggan mereka akan terus mendapat maklumat terkini mengenai promosi dan maklumat terkini (sekurang-kurangnya mereka dapat merasakan kehadiran perniagaan tersebut dan dengan demikian mendapat kepercayaan lebih daripadanya).

5. Menyediakan Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik

Image 36

Sekiranya anda mempunyai bakat dalam seni dan reka bentuk, ini mungkin merupakan pai untuk anda. Mengapa tidak mula memperagakan bakat anda dengan menawarkan perkhidmatan reka bentuk grafik dalam talian dan mereka mungkin menghasilkan wang anda? Perkhidmatan dalam talian ini merangkumi reka bentuk web, reka bentuk logo, dan reka bentuk kad perniagaan. Perniagaan ini mungkin akan berkembang pada tahun-tahun akan datang sementara terdapat ratusan perniagaan di Malaysia yang berusaha untuk muncul dan masuk dalam talian. Ramai di antara mereka akan mula mencari pereka bebas atau profesional untuk memberi jenama produk dan syarikat mereka.

6. Affiliate Marketing

Affiliate Marketing adalah sistem pemasaran di mana peruncit dalam talian akan membayar komisen ke laman web luaran untuk lalu lintas atau penjualan yang dihasilkan dari rujukannya. Tidak banyak pemasar gabungan di Malaysia walaupun beribu-ribu produk dijual secara dalam talian. Anda boleh mula melakukan perkhidmatan gabungan dengan hanya membuat blog dan berkongsi maklumat berguna mengenai produk atau perkhidmatan. Salah satu platform pemasaran gabungan yang sangat kami sarankan adalah program afiliasi Involve Asia. Ini adalah platform afiliasi yang menghubungkan pengiklan dengan penerbit dan menyediakan sistem penjejakan yang unik untuk setiap transaksi. Banyak pemain e-commerce besar telah mendaftar ke platform ini seperti Malindo Air, Lazada, Shopee, Zalora, dan lain-lain … Anda hampir dapat memasarkan produk atau perkhidmatan apa sahaja secara dalam talian dengan koleksi rakan kongsi afiliasi yang banyak ditawarkan oleh platform ini.

7. Instagram Influencer

Image 35

Influencer adalah individu yang mempunyai kuasa untuk mempengaruhi keputusan pembelian orang lain kerana kewibawaan, pengetahuan, kedudukan atau hubungannya dengan khalayaknya. Tetapi mengapa Instagram? Dalam tinjauan 2016, Bloglovin meneliti 2,500 mikro-influencer dan menyimpulkan bahawa Instagram adalah platform yang paling mereka gemari. 59% dari mereka mengatakan bahawa Instagram adalah salah satu platform yang paling berkesan untuk menarik khalayak sasaran mereka. Mereka yang kurang daripada 2,000 pengikut mungkin mengenakan bayaran sekitar RM400 bagi setiap catatan Instagram. Harganya boleh meningkat kepada RM1,000 setiap posting Instagram untuk influencer dengan 75,000 hingga 100,000 pengikut. Dan sekiranya seorang influencer mempunyai lebih dari satu juta pengikut, mereka mungkin mengenakan bayaran lebih dari RM5,000 untuk satu posting Instagram.

Artikel ini dikreditkan kepada skeneur.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah