6 Strategi Membangun Hubungan yang Anda Perlu Berjaya dalam Perniagaan

6 Strategi Membangun Hubungan Yang Anda Perlu Berjaya Dalam Perniagaan

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dalam perniagaan, anda perlu menjalin hubungan dengan pelbagai orang, termasuk pelabur, rakan sebaya, pekerja, dan tentu saja pelanggan. Disini saya beri 6 strategi untuk meningkatkan hubungan dalam perniagaan:

1. Membangun hubungan baru dengan mempelbagaikan rangkaian anda.

Paksa diri anda untuk melampaui orang dalam lingkungan terdekat anda, dan mereka yang anda kenal dengan baik, untuk menghubungi dan menjalin hubungan yang sebenar dengan sekurang-kurangnya satu pembekal, pelanggan, dan pesaing. Langkah seterusnya adalah mencari orang yang relevan dari organisasi yang tidak berkaitan, seperti media dan pemerintah.

2. Beri seberapa banyak yang anda harapkan dari setiap hubungan.

Hubungan yang berkesan dalam perniagaan memerlukan timbal balik – bukan usaha setengah hati sehala. Tawarkan dan sampaikan pertolongan, menghubungkan orang antara satu sama lain, atau berkongsi maklumat sektor industri atau bukan untung. Hanya dengan itu anda akan merasa puas dan mendapati orang lain bersedia untuk bertindak balas apabila anda memerlukan pertolongan.

3. Selektif menghabiskan masa yang berkualiti untuk hubungan utama.

Luangkan masa dengan pelanggan terpenting anda, pekerja anda yang paling produktif, dan pemimpin yang dapat membuat perbezaan yang paling besar bagi organisasi anda. Hubungan ini akan menghasilkan pulangan dalam masa terdekat dan dalam jangka masa panjang. Elakkan perangkap perbincangan terbiar dan pembinaan ego.

4. Tetap fokus pada persekitaran sosial dan perniagaan tempatan.

Perhatikan ikatan, kesetiaan, dan rangkaian yang menjadi ciri komuniti anda. Kenali norma, nilai dan pilihan yang membentuk tingkah laku orang yang anda perlukan. Ini akan membantu anda membentuk rangkaian yang tahan lama dan berkesan yang dapat anda memaksimumkan untuk kepentingan perniagaan anda.

5. Gunakan masa, jenama, dan sumber daya anda untuk masalah sosial utama.

Bina konstituen hubungan dengan orang yang mempunyai kepercayaan, minat, dan cita-cita yang sama. Bekerjasama dengan mereka untuk menyelesaikan masalah sosial yang dikongsi akan menjadikan mereka penyokong perniagaan anda dan menjadikan mereka sekutu paling kuat dalam membina hubungan lain.

6. Pangkas, perbaharui, dan bentuk semula rangkaian anda dengan kerap.

Menjaga hubungan orang yang penting untuk organisasi anda dengan berhati-hati dan kerap. Tolak kenalan yang kegunaannya semakin berkurang dari masa ke masa ke dalam rangkaian anda yang tidak aktif. Selalu kenal pasti hubungan baru yang penting untuk masa depan perniagaan anda, dan tentukan strategi untuk membina hubungan ini. Saya memberikan beberapa perhatian dalam semua usaha membina hubungan:

  • Lebih banyak hubungan tidak selalu lebih baik. Pemimpin perniagaan yang sangat berjaya tidak semestinya mempunyai rangkaian yang lebih besar. Bersikap selektif mengenai pergaulan yang anda bentuk, dengarkan dengan teliti situasi di mana anda dapat menambah nilai dan memperoleh nilai, dan memangkas yang lain.
  • Pelaburan yang berlebihan dalam hubungan boleh mengambil masa yang berharga daripada menumpukan pada elemen teknikal perniagaan anda. Luangkan masa anda dengan bijak dalam menyeimbangkan tuntutan kesedaran pasaran, teknologi baru, dan strategi organisasi masa depan.
  • Kadang-kadang rangkaian hubungan yang kuat dapat menutup orang baru dan pemikiran baru, melindungi anda dari input baru dari “luar.” Memperkenalkan elemen baru ke dalam rangkaian anda akan menghasilkan perspektif baru, pengalaman baru, dan perubahan positif.

Secara keseluruhan, keluasan dan kedalaman rangkaian hubungan anda lebih penting untuk kejayaan perniagaan anda daripada kemampuan anda untuk menentukan dan membina penyelesaian yang sempurna.

Hubungan ini memberi peluang kepada anda untuk mengambil risiko dengan yakin dan agresif, terus berinovasi, dan pulih dari kerugian dan kemunduran sepanjang perjalanan. Perniagaan anda adalah komuniti, bukan pulau. Anda tidak boleh menjalankannya sendiri.

Artikel ini dikreditkan kepada inc.com.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Kelebihan Dan Kekurangan Mobile Websites
Uncategorized

Kelebihan dan Kekurangan Mobile Websites

Pada masa kini ramai yang sudah memiliki telefon pintar sendiri. Website juga telah mula beralih kepada paparan mobile ataupun mudah alih. Jadi, apa kelebihan dan kekurangan Mobile website atau lebih

create landing page mywebartist business boost
Teknik Pemasaran

Bina Skrip Sale Page Mudah

Sebelum ni saya jelaskan bagaimana pemasaran menggunakan teknik konten dimana selepas pembaca melihat konten berkaitan produk, mereka akan terus ke sale page melalui button cta. Jika kita dah berjaya bina

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top