6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda

6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda1

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Anda meletakkan halaman Facebook perniagaan anda di hadapan 1.13 bilion orang setiap hari. Cara reaksi khalayak pengguna yang besar ini terhadap halaman anda sama ada boleh membuat perjanjian atau merugikan.

Walaupun orang ingin mengetahui resipi rahsia untuk halaman Facebook yang sempurna, sebenarnya tidak ada satu muslihat yang akan membawa kepada kejayaan segera. Perkara yang lebih penting adalah mengetahui apa yang tidak boleh dilakukan – kesilapan fatal apa yang harus diperhatikan dan kapan memikirkan semula strategi anda. Dalam praktiknya, ini adalah kaedah terbaik untuk membuat halaman yang paling sesuai untuk anda.

1. Terlalu umum

Menyiarkan perniagaan anda di Facebook adalah salah satu yang terbesar. Tetapi kenyataannya yang menyedihkan adalah bahawa alih-alih memberi tumpuan kepada peminat dan menjadi sebahagian daripada komuniti, terlalu banyak perniagaan kecil yang membincangkan produk dan perkhidmatan mereka.

Facebook adalah mengenai keaslian, jadi jika perniagaan tidak menumpukan perhatian kepada pelanggan dengan cara yang terasa tulen dan hanya menumpukan perhatian kepada dirinya sendiri, komuniti akan melihatnya. Anda harus mencari cara untuk memupuk masyarakat dan menyokong minat mereka. Menjaga peminat akan membawa mereka kembali ke halaman anda dan membuat mereka merasa seperti sebahagian daripada komuniti dan bukannya penonton yang disasarkan untuk promosi.

Salah satu perkara paling mudah yang dapat anda lakukan dalam hal ini adalah menjadikan kandungan anda relevan dengan apa yang berlaku dalam kehidupan pelanggan anda. Ini menjadikan anda ‘dunia nyata’ dan tidak terpencil dalam ruang persaingan mutakhir.

2. Menunjukkan budaya syarikat yang tidak konsisten

Banyak perniagaan kecil mengabaikan pentingnya memastikan bahawa penampilan laman Facebook mereka sesuai dengan visi dan tujuan perniagaan mereka. Halaman tersebut adalah bahagian dari syarikat mereka, dan oleh itu harus menampilkan keperibadian yang sama dengan perniagaan itu sendiri.

Penting untuk menggambarkan identiti anda semasa berinteraksi dengan pelanggan anda di Facebook. Mana-mana halaman boleh menjadi sedikit santai tetapi anda harus sentiasa berusaha untuk menjaga keseimbangan – anda tidak mahu pelanggan merasakan anda tidak memandang serius perniagaan ini.

3. Tidak keluar dari zon selesa anda

Dengan begitu banyak perniagaan kecil yang bersaing untuk mendapatkan ruang dalam Feed Berita pengguna Facebook, anda mungkin merasa seperti bermain dengan selamat adalah pilihan terbaik anda. Ini, bagi kebanyakan perniagaan, bermaksud mematuhi satu jenis kandungan dan meletakkan strategi kandungan yang lain pada autopilot. Tetapi di luar bahaya menjadikan halaman Facebook anda sebagai bandar hantu, anda akan sukar untuk menarik perhatian khalayak anda sekiranya anda tidak bereksperimen dengan pelbagai jenis siaran.

Strategi kandungan yang berjaya harus melibatkan gabungan infografik, video, foto, dan visual lain. Beberapa jenis kandungan mungkin menjadi viral, yang akan meningkatkan jangkauan organik anda, sementara yang lain akan membolehkan anda memastikan bahawa anda mendapat interaksi yang konsisten, termasuk perkongsian, suka dan komen.

4. Tidak mengunakkan iklan Facebook

6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda
6 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Semasa Mempromosikan Facebook Page Anda

Ketika membayar untuk promosi, banyak pemilik perniagaan kecil menjauhkan diri. Sebilangan besar dari mereka membuat laman Facebook untuk meraih faedah secara percuma. Namun, jangkauan mereka dibatasi oleh jumlah pelanggan yang sudah mencari syarikat tersebut di Facebook.

Anda akan memperluas jangkauan anda jika anda mempertimbangkan Iklan Facebook. Syarikat telah membina platform yang kuat untuk membantu perniagaan memperluas asas pelanggan dan prospek sasaran mereka. Anda dapat menentukan khalayak berdasarkan minat, lokasi, dan bahkan tingkah laku pembelian mereka.

5. Takut membelanjakan wang untuk ujian

Langkah yang paling penting dalam membuat iklan Facebook adalah peringkat ujian. Tetapi sebagai perniagaan kecil, anda mungkin menganggap anda tidak mempunyai dana untuk dibelanjakan untuk ujian iklan. Ini adalah kesilapan besar – menguji iklan sebenarnya menjimatkan wang anda dengan memastikan bahawa anda tidak menjana wang pada iklan yang tidak berfungsi.

Daripada menjalankan beberapa versi iklan yang berlainan dan berharap iklan itu berfungsi, anda akan mengetahui melalui pengujian versi mana yang terbaik. Kemudian anda boleh memusatkan usaha dan sumber daya anda pada versi yang berjaya. Apabila setiap iklan lebih berkesan, anda akan membelanjakan lebih sedikit untuk setiap iklan. Ia perlu dimaklumkan.

Buat versi iklan yang berbeza untuk mengujinya, dan pertimbangkan pemboleh ubah berikut:

  • Image – Pilih gambar yang memproyeksikan mesej yang berbeza atau menarik minat psikologi manusia dengan cara yang berbeza.
  • Audience – Khalayak popular mungkin lebih mahal untuk disasarkan tetapi akan menghasilkan lebih banyak penukaran, sementara khalayak yang kurang popular lebih murah untuk disasarkan tetapi setiap iklan akan dikenakan biaya lebih banyak per tayangan. Menguji akan memberitahu anda mana yang lebih rendah daripada dua kejahatan.
  • Relevance Score  – Penilaian iklan Facebook ini berdasarkan beberapa faktor termasuk penukaran dan kadar klik-tayang. Iklan dengan skor perkaitan yang lebih tinggi biasanya berharga lebih sedikit setiap klik.
  • Copy Text – Cubalah ungkapan yang berbeza, mengubah panjang salinannya, dan menambahkan ajakan bertindak untuk melihat mesej yang benar-benar bergema.

Perhatikan dan ikuti ujian untuk memastikan anda mendapat banyak keuntungan dari iklan anda.

6. Bertindak

Orang yang tidak boleh didekati suka berinteraksi dengan apa yang orang lain hantar di Facebook kerana mereka dapat menunjukkan persetujuan mereka, menyatakan pendapat mereka, dan mengesahkan semula perkara tentang diri mereka.

Buat peluang bagi pengikut Facebook anda untuk berinteraksi dengan halaman anda dengan membuka peraduan, meminta penyerahan, menampilkan foto pelanggan, dan membalas pertanyaan pengguna Facebook. Interaksi peribadi dengan pelanggan mendorong kepercayaan terhadap jenama anda dan memberi penghargaan kepada pengguna Facebook kerana memperhatikan halaman anda. Jadi, bertindak sekarang.

Artikel ini dikreditkan kepada adespresso.com.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

5 Fungsi SEO Di Website
website

5 Fungsi SEO Di Website

SEO antara komponen penting di dalam memastikan website sentiasa menerima kunjungan trafik. Tanpa SEO, ia boleh membuatkan website kita kosong tanpa sebarang kunjungan dari mana-mana audience. Mengapa Kita Perlu Mengunakkan SEO Di Website? Bagi memastikan  website

8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda
website

5 Tips Lajukan Website WordPress Anda

Kelajuan laman web WordPress anda memainkan peranan utama dalam user experience, bounce rates,  conversions, dan juga pendapatan anda. Kelajuan laman web juga mempunyai kesan langsung terhadap conversions. Peruncit Walmart mendapati

facebook marketing tips
Teknik Pemasaran

17 Facebook Marketing Tips & Trick

Siang Facebook Marketing Expert Call.. Lama jugak, hampir 1 jam. Macam macam soalan sy tanya, sebab ni la peluang nak perbaiki ads yang sedia ada dan dapatkan tips yang mungkin

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top