5 Tips Lajukan Website WordPress Anda

8 Cara Mudah untuk Meningkatkan Keselamatan Laman Web Anda

Kelajuan laman web WordPress anda memainkan peranan utama dalam user experience, bounce rates,  conversions, dan juga pendapatan anda.

Kelajuan laman web juga mempunyai kesan langsung terhadap conversions. Peruncit Walmart mendapati bahawa untuk setiap peningkatan masa pemuatan halaman selama 1 saat, mereka melihat conversions mereka meningkat sebanyak 2%. Seperti yang anda lihat, implikasi tidak memperbaiki kelajuan laman web anda adalah banyak – kehilangan traffic, pengguna yang kecewa, conversions yang lebih rendah, dan penjualan yang hilang.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan 6 tips yang terbukti dapat membantu anda meningkatkan kelajuan website WordPress anda.

1: Hosting Provider Yang Boleh Dipercayai

Penyelesaian hosting yang anda pilih untuk laman web WordPress atau WooCommerce anda memainkan peranan utama dalam kelajuan dan prestasi laman web anda. Penyedia hosting yang boleh dipercayai harus menyediakan anda semua infrastruktur, keselamatan, dan sokongan yang diperlukan untuk mengurus laman web anda, dan pada masa yang sama tidak memecahkan bank.

Terdapat beberapa pilihan untuk menghoskan laman web WordPress anda:

 • Shared Hosting – Pilihan yang bagus untuk laman web peringkat kemasukan. Mudah dipasang dan biasanya merupakan pilihan termurah. Laman web anda biasanya berkongsi sumber pelayan (RAM, CPU) bersama dengan banyak laman web lain.
 • Dedicated Server Hosting – Sesuai untuk laman web dengan lalu lintas yang semakin meningkat, dan juga untuk pemilik laman web yang mahukan lebih banyak kawalan. Pilihan ini biasanya lebih mahal daripada hosting bersama dan juga memerlukan tahap pengetahuan teknikal tertentu. Walaupun dilengkapi dengan faedah untuk tidak berkongsi sumber apa pun (RAM, CPU, dll.)
 • Virtual Private Server (VPS) – Penyelesaian untuk laman web yang menginginkan beberapa kelebihan pelayan khusus tetapi bukan harga yang lebih tinggi. Ini adalah jalan tengah yang ideal antara hosting bersama dan hosting pelayan khusus.
 • Cloud Hosting – Penyelesaian yang ideal untuk laman web perusahaan dengan lalu lintas yang besar yang memerlukan infrastruktur sisi pelayan yang lebih kompleks dengan penskalaan automatik. Penyedia hosting awan yang paling banyak digunakan ialah Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure.
 • Managed WordPress Hosting – Sesuai untuk laman web WordPress bersaiz kecil dan sederhana. Hosting ini menyediakan perkhidmatan penyimpanan, konfigurasi, pemantauan, penyelenggaraan, dan teknikal untuk membantu mengurus laman web WordPress anda. Mereka biasanya menjimatkan kos dan juga diskalakan berdasarkan keperluan anda yang semakin meningkat.

Walaupun terdapat banyak pilihan, kami sangat mengesyorkan agar anda memilih penyedia hosting WordPress yang diuruskan. Oleh kerana infrastruktur mereka dibina khusus untuk menyokong laman web WordPress, anda boleh yakin bahawa anda akan sentiasa mendapat sokongan yang terkini dan boleh dipercayai.

Berikut adalah senarai beberapa penyedia hosting WordPress terurus yang boleh dipercayai:

2: Menggunakan Content Delivery Network (CDN)

Memilih hosting provider yang boleh dipercayai hanyalah langkah pertama untuk memastikan laman web WordPress yang memuat cepat. Walau bagaimanapun, laman web anda akan memuat paling cepat hanya untuk pengunjung yang berada di lokasi yang sama dengan hosting anda.

Sebagai contoh, jika penyedia hosting anda berada di AS, maka kebanyakan pelawat dari AS akan mengalami masa muat yang lebih cepat daripada pelawat dari bahagian lain di dunia.

Cara terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memilih Content Delivery Network (CDN).

CDN menyimpan versi cache (salinan sementara) fail laman web anda (HTML, CSS, Javascript, fail Media) di beberapa pelayan di seluruh dunia. Sekiranya pelawat dari wilayah lain cuba mengakses laman web anda, maka CDN akan menunjukkan kepada mereka versi laman web anda yang disimpan dalam cache dari lokasi pelayan terdekat mereka.

Sebilangan besar CDN juga memberikan faedah tambahan seperti sijil SSL, waktu operasi yang dijamin (biasanya melebihi 99.8% dan disokong oleh perjanjian tahap perkhidmatan yang kuat, juga dikenali sebagai SLA), perlindungan daripada perisian hasad & pancingan data, pilihan caching pintar, dll.

Berikut adalah senarai beberapa pembekal Content Delivery Network (CDN) WordPress:

3: Optimumkan Imej

Menurut kajian Content Marketing Institute – menambahkan gambar ke catatan blog anda meningkatkan paparan halaman dari 80% hingga 120%. Hari ini, gambar, GIF dan video digunakan secara meluas di semua laman web. Anda akan sukar mencari sebarang catatan blog atau laman web yang tidak mempunyai gambar.

Namun, peningkatan penggunaan gambar mempunyai kesan terhadap sumber daya yang diperlukan untuk memuatkan laman web. Selama 10 tahun kebelakangan ini, ukuran rata-rata gambar yang digunakan di laman web telah meningkatkan jumlah ukuran halaman menjadi lebih dari 3MB.

Image 31
Sumber: Netmagik.com (How to fix Slow Loading Images)

Gambar yang kini digunakan di laman web mengambil lebih daripada separuh daripada jumlah keseluruhan halaman. memerlukan lebih banyak sumber untuk dimuat dan menyumbang kepada masa pemuatan yang lebih perlahan. Berikut adalah beberapa idea untuk mengoptimumkan gambar anda di laman web anda:

 • Gunakan Format PNG dan JPG – Format fail ini mempunyai kadar pemampatan yang lebih tinggi dan saiz fail lebih kecil berbanding format lain seperti GIF atau SVG.
 • Pilih Ukuran Gambar yang Betul – Ukuran yang disyorkan untuk gambar untuk catatan blog di laman WordPress ialah 1200x630px. Sekiranya anda menggunakan laman web gambar stok untuk memuat turun gambar, maka laman web ini mempermudah memilih ukuran sebelum memuat turun.

Semasa membuat gambar anda sendiri menggunakan Canva atau Photoshop, perisian ini biasanya memberi anda pilihan untuk menyimpan gambar dalam ukuran yang sesuai untuk laman web.

 • Image Optimization Plugins – Sekiranya anda sudah mempunyai pustaka gambar yang besar di laman web anda, maka manfaatkan banyak plugin pengoptimuman gambar WordPress (ImagifyOptimole,Smush,ShortPixel) yang akan secara automatik mengoptimumkan gambar anda sesuai untuk prestasi laman web.

4: Gunakan Lazy Loading

Biasanya, apabila laman web mempunyai banyak elemen (gambar, video, komen), laman web hanya dimuat setelah seluruh halaman dimuat turun oleh penyemak imbas pengguna. Semakin banyak elemen di laman web anda, semakin banyak sumber daya yang diperlukan, dan memerlukan lebih lama untuk memuatkan halaman.

Sudah tentu, anda tidak mahu mengorbankan kualiti kandungan anda dengan membuang semua gambar. Itulah sebabnya pemuatan malas adalah penyelesaian mudah dan berkesan. Pemuatan malas adalah teknik yang melambatkan pemuatan elemen halaman ketika halaman pertama kali dilancarkan, sebaliknya, memuatkannya hanya apabila diperlukan (misalnya, ketika pengunjung scrolls).

Semasa pelawat anda menelusuri halaman di laman web anda, gambar, video, dan komen mula muncul. Google juga mengesyorkan lazy loading.

Image 32

Untuk membolehkan pemuatan malas di laman web anda, pilihan paling mudah adalah memasang pemalam khusus seperti a3 Lazy LoadBJ Lazy Load atau WP Rocket. . Plugin ini membantu anda mengatur pemuatan yang malas bukan hanya untuk gambar tetapi juga untuk video (YouTube, fail Vimeo) dan untuk komen (komen WordPress, Disqus).

5: Optimize Plugins

Sejauh ini, kami mengesyorkan pemalam WordPress sebagai penyelesaian yang sesuai untuk banyak pengoptimuman prestasi termasuk sandaran, caching, minifikasi, pengoptimuman gambar, dan pemuatan yang malas. Walau bagaimanapun, tidak semua plugin dibuat sama.

Beberapa pemalam berpotensi menyebabkan masalah prestasi bergantung pada sumber daya yang mereka perlukan semasa memuatkan. Juga, beberapa pemalam tidak selalu dikemas kini dan dikekalkan oleh pembangunnya yang boleh menyebabkan masalah kerentanan yang boleh mempengaruhi keselamatan laman web anda dan membuat waktu henti.

Berikut adalah beberapa idea untuk mengoptimumkan pemalam di laman web anda:

 • Hanya Pasang Yang Diperlukan – Sebilangan besar pemilik laman web cenderung untuk memasang pemalam untuk menyelesaikan setiap keperluan atau masalah. Sebelum memasang, pastikan anda benar-benar memerlukan pemalam itu. Dalam beberapa kes, hosting laman web atau penyedia CDN anda mungkin menawarkan penyelesaian yang boleh anda gunakan dan bukannya pemalam lain.
 • Reviews dan Performance Testing – Sebelum memasang apa-apa plugin, periksa review mereka di WordPress.org dan dari sumber lain yang terkenal. Periksa changelog plugin dan forum sokongan untuk membaca masalah umum yang dialami pengguna lain. Juga, lakukan ujian kelajuan anda sendiri menggunakan GT Metrix untuk melihat bagaimana pemalam mempengaruhi prestasi halaman anda semasa ujian.
 • Nyahaktifkan dan Padam – Lakukan audit berkala terhadap semua pemalam semasa anda. Nyahaktifkan dan hapus perkara yang tidak diperlukan.

Apakah kaedah lain yang telah anda laksanakan untuk meningkatkan kelajuan laman web WordPress anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Artikel ini dikreditkan kepada wpastra.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah