5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga1

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Beniaga bukanlah sesuatu yang mudah, lagi-lagi jika anda tiada pengalaman atau asas beniaga. Namunadakah anda betul-betul dah bersedia untuk berniaga? Jom kita lihat tanda-tanda anda belum bersedia untuk berniaga:

1. Motivasi Diri

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga
5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga

Motivasi diri amatlah penting bagi setiap orang yang melakukan perniagaan. Ini kerana perniagaan bukanlah sesuatu yang indah. Bisnes ada pasang surut untung dan rugi dan banyak lagi situasi yang memerlukan seorang peniaga mempunyai ketahanan mental yang kuat. Barulah anda mempunyai semangat untuk menjalankan perniagaan.

2. Tiada Asas Yang Kukuh

Ramai yang diluar sana mula berniaga tanpa mempunyai asas perniagaan yang kukuh. Asas perniagaan seperti kewangan dan pengurusan sangat la penting untuk sesuatu perniagaan supaya bisnes berjalan lancar dan stabil.

3. Tidak Boleh Terima Tekanan

Menjadi seorang peniaga mempunyai tekanan dari pelbagai sudut. Sumber kewangan dan juga tenaga pekerja juga merupakan salah satu tekanan yang mungkin dihadapi oleh peniaga. Tu belum lagi tekanan dari client dan customer. Jadi anda perlu pandai menguruskan tekanan ini supaya bisnes anda boleh bertahan lama.

4. Tiada Kefahaman Pasaran

Peniaga yang baru berjinak-jinak dalam bidang perniagaan biasanya kurang kefahaman tentang pasaran. Hal ini akan membuatkan mereka melakukan keputusan yang salah seperti mengambil stok yang terlalu banyak tetapi tidak terjual kerana tidak faham tentang situasi pemasaran semasa. Ini amat merugikan peniaga itu sendiri.

5. Tiada Minat Untuk Berniaga

Akhir sekali, jangan cuba-cuba untuk berniaga sekiranya anda tidak mempunyai minat dalam bidang ini. Tanpa minat anda akan mudah putus asa dan cepat bosan dengan apa yang anda buat. Dengan minat anda akan buat sebaik mungkin dalam untuk memastikan apa yang anda buat itu membuahkan hasil.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif
Artikel

5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif

Semasa menjalankan perniagaan, anda akan menemui banyak orang yang akan anda berinteraksi, dan kerjasama dan sokongan mereka sangat penting untuk kejayaan anda. Cukup dengan memiliki produk pembunuh dengan harga yang

Analisis SWOT
Artikel

Apa Itu Analisis SWOT

SWOT bermaksud Kekuatan, Kelemahan, Peluang, dan Ancaman, dan oleh itu Analisis SWOT adalah teknik untuk menilai keempat-empat aspek perniagaan ini. SWOT diambil daripada perkataan bahasa inggeris. Anda boleh menggunakan Analisis

Artikel

Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

Apa guna buku tanpa pembaca. Begitu juga bagi website atau blog yang kita ada jika tanpa adanya trafik. Apa itu trafik? Trafik website dalam bahasa mudahnya ialah kunjungan luar ke

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top