5 Sebab untuk Menggunakan Jetpack untuk WordPress

5 Sebab Untuk Menggunakan Jetpack Untuk Wordpress

Apa yang berlaku apabila orang di belakang WordPress.com, berkumpul untuk membuat plugin WordPress? Anda mendapat Jetpack.

Dengan lebih daripada 5 juta pemasangan aktif, Jetpack dirancang untuk menjadi pemalam serba guna bagi pengguna yang menggunakan WordPress, tanpa mengira kepakaran mereka. Anggap saja sebagai plugin all-in-one, dengan ciri-ciri mulai dari peningkatan prestasi, protokol keselamatan, penyesuaian tema dan banyak lagi. Orang yang baru menggunakan WordPress boleh menggunakan statistik laman web Jetpack, borang hubungan dan modul berguna lain – tanpa perlu memasang pemalam yang berasingan untuk setiap ciri. Di sisi lain, pengguna kuasa dapat memanfaatkan ciri seperti siaran berkaitan, pemuatan malas, dan CDN – semuanya percuma! Walaupun menaik taraf ke Jetpack premium menambah lebih banyak lagi ciri berguna untuk analisis Google, iklan, sokongan keutamaan dan banyak lagi.

Jom tengok 5 sebab kenapa perlu gunakan jetpack di wordpress:

1. Content Delivery Network (CDN) Percuma untuk WordPress menggunakan Photon

Image 21

Ciri pertama yang terlintas di fikiran adalah rangkaian penghantaran kandungan percuma yang disediakan oleh Jetpack. Tidak seperti penyedia CDN yang lain, Photon CDN Jetpack tidak memerlukan pendaftaran, memberi anda lebar jalur CDN tanpa had, dan benar-benar percuma – seumur hidup!

Siapa yang mesti menggunakan Photon?

Pendek kata, semua orang. Sama ada anda pengguna kuasa, atau pengguna baru, atau seseorang yang baru bermula; menggunakan CDN mempercepat masa pemuatan laman web anda secara dramatik. Ini memberi anda kelebihan tiga kali ganda:

  1. Google memberi ganjaran kepada laman web yang lebih pantas dengan skor SEO yang lebih baik. Anda mendapat kedudukan lebih pantas untuk kata kunci sasaran anda.
  2. Anda menjimatkan sumber lebar jalur pelayan anda; kerana gambar dilayan dari rangkaian penghantaran kandungan Photon.
  3. Laman web yang lebih pantas menghasilkan pengalaman pengunjung yang menyenangkan. Ini seterusnya meningkatkan peluang penukaran – sama ada pendaftaran e-mel, muat turun ebook, atau sesuatu yang semudah bahagian sosial!

Bagaimana saya mengaktifkan Jetpack Photon?

Image 22

Yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan modul Photon dari Mempercepat tetapan laman web anda, yang terdapat di bawah  WordPress Dashboard > Jetpack > Settings > Writing tab.

2. Lazy Loading gambar di WordPress

Lazy Loading adalah ciri yang mendapat perhatian di setiap pos pengoptimuman prestasi WordPress yang boleh dipercayai. Anda lihat, idea di sebalik pemuatan malas adalah mudah. Muatkan gambar hanya apabila pengunjung melihatnya.

Ini mempunyai faedah dua kali ganda.

  1. Pertama, laman web dimuat dengan lebih cepat kerana saiz laman web diturunkan. Ini, seterusnya, memberi kita SEO yang lebih baik, dan penggunaan jalur lebar yang lebih rendah dari laman pelayan.
  2. Kelebihan kedua secara langsung memberi keuntungan kepada pengguna akhir dengan menjimatkan lebar jalurnya. Bagaimana pemuatan malas dapat menjimatkan lebar jalur mudah alih?

Bagaimana lazy loading dapat menjimatkan mobile bandwidth?

Bagaimana pemuatan malas dapat menjimatkan lebar jalur mudah alih? Katakanlah Samantha sedang melayari artikel mengenai “tema WordPress fesyen terbaik” di telefonnya. Apabila Samantha membuka laman web, halaman mula memuatkan semua 25 gambar sekaligus.

Walau bagaimanapun, dengan pemuatan malas diaktifkan, hanya gambar yang kelihatan di ruang pandang dimuat. Gambar-gambar lain dimuat hanya ketika Samantha menatal ke bawah untuk melihatnya. Oleh itu, Samantha akhirnya menjimatkan lebar jalur mudah alihnya yang berharga sambil menikmati laman web yang sangat pantas.

Siapa yang harus menggunakan beban malas?

Sekali lagi, semua orang!

Bagaimana saya mengaktifkan pemalas Jetpack?

Modul ini terletak tepat di bawah modul Photon. Klik je untuk mengaktifkannya!

3. Subscribe melalui E-mel di WordPress

Ini adalah kegemaran peribadi. Jetpack mempunyai serangkaian ciri-ciri indah ketika berhubungan dengan pengunjung. Kami akan meliputinya satu persatu bermula dari yang ini. Ciri langganan e-mel Jetpack membolehkan pengunjung melanggan catatan blog anda melalui e-mel. Ia dipaparkan sebagai butang Ikuti Blog.

Orang yang mengkliknya diminta untuk berkongsi alamat e-mel mereka untuk melanggan atau “mengikuti” catatan blog anda. Selain itu, anda boleh menggunakan ciri Ikuti Komen untuk memberi pilihan kepada pembaca anda untuk melanggan komen blog anda melalui e-mel. Setiap kali siaran baru diterbitkan, atau komen baru disiarkan, pengikut anda mendapat e-mel dengan pautan ke siaran / komen anda.

Apa kelebihan Jetpack subscriptions?

Baiklah, sebagai permulaan, anda tidak perlu menggunakan penyedia perkhidmatan e-mel (ESP) seperti MailChimp. Walaupun senarai e-mel anda bertambah, anda tidak perlu membayar e-mel. Ingatlah bahawa ESP dengan rancangan percuma selamanya biasanya memberi batasan kepada jumlah pelanggan, atau jumlah e-mel yang dihantar setiap bulan – sebagaimana mestinya! (Mereka mesti makan, bukan?)

Namun, sebaliknya, anda tidak akan dapat menghantar e-mel individu (iaitu tanpa menerbitkan pos) kepada pelanggan anda, menggunakan modul Jetpack ini. Ketika itulah anda perlu mendaftar untuk mendapatkan ESP.

Siapa yang perlu gunakan subscriptions?

Bergantung, sungguh. Orang yang hanya ingin menumpukan perhatian pada penulisan mereka dan tidak mengembangkan senarai e-mel mereka boleh memilih modul ini. Walau bagaimanapun, jika anda serius mengenai senarai e-mel anda dari hari pertama (sangat bagus jika anda!), Maka anda mula menggunakan ESP percuma seperti MailChimp.

Bagaimana nak aktifkan Jetpack blog subscriptions?

Image 23

Pergi ke Subscriptions module di WordPress Dashboard > Jetpack > Settings > Discussion tab.

4. Pengawasan WordPress Site Uptime & Downtime

Image 24

Ciri pemantauan waktu henti dari Jetpack secara berkala memantau laman web anda dan memberitahu anda melalui e-mel setiap kali terdapat waktu henti. Bukan hanya itu, ia terus memantau dan mengirimkan e-mel yang mengingatkan anda bahawa laman web anda masih tergendala.

Akhirnya, setelah laman web anda kembali dalam talian – Jetpack menghantar e-mel pengesahan yang lain – memberitahu anda bahawa laman web anda kembali dalam talian! Saya sangat menyukai ciri ini – terutamanya kerana ia membantu saya memenangi hujah dan mendapatkan bayaran balik sepenuhnya dari penyedia hosting WordPress saya.

Yang harus saya buat hanyalah berkongsi screenshot peti masuk saya, dan bam, mereka harus memproses pembayaran balik saya!

Macam mana nak enable Jetpack downtime monitoring?

Image 25

Klik je Downtime monitoring option kat WordPress Dashboard > Jetpack > Settings > Security tab.

5. Secure Authentication and WordPress.com Login

Image 26

Modul pengesahan selamat Jetpack membolehkan anda (atau pengguna anda) log masuk ke laman WordPress anda menggunakan akaun WordPress.com. Anda juga dapat mengkonfigurasi modul untuk hanya membenarkan pengguna masuk jika alamat e-mel akaun

WordPress.com mereka sesuai dengan ID e-mel yang digunakan untuk membuat akaun pengguna di laman web WordPress Anda. Selain itu, anda boleh meminta pengguna laman web anda log masuk menggunakan pengesahan dua faktor dengan WordPress.com.

Siapa perlu guna login authentication?

Image 27

Sekiranya anda satu-satunya orang yang menjalankan blog WordPress anda, maka anda boleh melewatkan pengaktifan modul ini. Namun, jika anda mempunyai banyak penyumbang ke laman WordPress anda, ini mungkin merupakan ciri berguna untuk dimiliki!

Artikel ini dikreditkan kepada wpexplorer.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *